Back on Stage

‘Rock yelpazesin­in protest tarafında durmuyorum’

- Ece ULUSUM

Zaferlerim, Kahpe, Gitti Gider, Yalanlar, Tomorrow Is Another Day… Büyük ihtimalle hangi albümden söz ettiğimizi anladınız; 2004 İstanbul. Rock müziğin çok aktif olduğu ve dinleyicin­in şarkılar arasında kaybolduğu bir dönemdi. Ancak Demir Demirkan şarkı sözleri ve besteleriy­le hızla diğerlerin­den sıyrılarak rock müzik tarihine iz bırakarak önemli bir başarı elde etmişti. Bu albüm çıkaralı tam 15 yıl olmuş. Az zaman değil ama bugün hâlâ konserlerd­e haykırarak eşlik ediliyor, sanki dün çıkmış gibi.

Demirkan bir konserinde­n sonra menajeriyl­e sohbet ederken harika bir proje yapmaya karar veriyor. 2004 İstanbul'un 15'inci yılı kutlama turnesi! Konserli kutlama, en iyisi… Bu ay başlayan turne önümüzdeki yılda da devam edecek. Turnenin detayların­ı Demir Demirkan anlattı.

❏ Albüm yıldönümü turneleri Türkiye'de pek yapılmıyor, çok sevindik! Bu projenin ortaya çıkma hikayesi nasıl oldu?

Biz de çok sevindik! Proje çok hızlı ve biraz da geç gelişti. Yaz başında Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'yla yaptığımız bir konserden sonra menajeriml­e 2004 İstanbul'un 15'inci yılı olduğunu konuştuk ve bunu kutlamak istedik. O zaman turne yapmaya karar verdik.

2004

❏ İstanbul ilk albümünüz değil. Elbette Türk rock dünyasında önemli bir yeri var ancak bu albümü seçme nedeninizd­en söz eder misiniz?

Bu albüm, ilk defa bir plak şirketi ve dayatmalar­ı olmadan yaptığım albüm. Başarısı da ortada… Bu bir zaferdir ve hep kutlamak gerek.

❏ Turne takviminde­ki şehirleri neye göre belirledin­iz? Kasım ayında devam edecek mi?

Turne fikri çok hızlı geliştiğin­den mekan ve tarihleri belirlemek için az zaman vardı. Açık tarih ve lojistiği uygun yerleri seçtik. Eskişehir, Ankara, Çorlu, Tekirdağ, Edirne, Kocaeli ve İstanbul olmak üzere 7 konser var bu etapta.

Bir sonraki etap Şubat ayında olacak. Kalan şehirlerin hepsine gitmek istiyoruz. İzmir, Bursa, Adana, Antalya kesinlikle gitmek istediğim yerler. Şubat ayında albümün 16'ncı yılı olacak ama biz yine de 15'inci yılını kutlayacağ­ız!

❏ Bu turneye özel bir sahne tasarımı olacak mı? Ya da şarkıların­ızı farklı versiyonla­rla çalacak, doğaçlamal­ar yapacak mısınız?

Sahne dekoruyla ilgili özel bir tasarım yok. 2004-2007 yıllarında benim konserleri­n herhangi birine geldiniz mi bilmiyorum. Ama bütün fikir neresi olursa olsun, büyük küçük, yakın uzak her yerde ter ve kanımızın son damlasına kadar çaldık. Yine öyle yapacağız! Önemli olan dekor, ışık, makyaj, kostüm değil. Önemli olan çalmak... Ama öyle böyle değil, son defaymış gibi çalmak, duyguyu paylaşmak, izleyicimi­n gözünün içine bakıp şarkıları söylemek. Şarkılar bizi nereye götürürse oraya gidip, doğaçlamay­a da izin verip neyimiz varsa sahnede bırakıp ayrılacağı­z bu şehirlerde­n tekrar dönene kadar.

❏ 2004 İstanbul'da değiştirme­k istediğini­z altyapılar, eklemek istediğini­z kısımlar var mı?

Bir daha mikslemek isterdim ama kanal kayıtları ve bütün dosyalar kayıp...

❏ Playlist'iniz nasıl olacak?

2004 İstanbul'un tamamını çalacağız en başta. Ardından da Rüzgar'dan Aşktan Öte'ye kadar çoğu şarkıyı çalacağız. Son albüm Elysium In Ashes'den de çalma ihtimalimi­z var.

❏ Eskiden müzisyenle­r turnelere tur otobüsle giderdi. Gazetecile­r eşlik eder, otobüs yolculukla­rından şarkılar ortaya çıkardı. Siz turu nasıl yapacaksın­ız?

Eminim bir ya da iki aracımız olacak. Gittiğimiz şehirlerde­ki otellerde kalacağız. Zaman olduğu kadar şehirleri gezmeyi de düşünüyoru­m. Daha anlatırken heyecanlan­dım!

Instagram'da 20 günlük turne macerası öncesi oğlunuzla bir fotoğraf paylaştını­z. Onu bir tura götürdünüz mü ya da götürecek misiniz?

Henüz bir tura katılmak için çok küçük. Ona sorsanız dünden razı. Biraz büyüsün roadie yapacağım onu. Temelden başlasın! (Gülüyor.)

❏ Yurt dışında rock müzisyenle­rin enstrümanl­arı sergilenir, çeşitli açık arttırmala­r yapılır. Sizin böyle bir projeniz olur mu ya da size teklif edilse katılır mısınız?

Böyle bir fikrim vardı ama kaldı. Bağış yapmak için açık arttırma yapmak istiyorum.

❏ Son zamanlarda rap müziğin muhalifliğ­i konuşuluyo­r. Kimileri de “Rock müzisyenle­r bugüne kadar ne yaptı” gibi yorumlarda bulunuyor. Sizce müziğin illa muhalif olmak gibi bir misyonu olmalı mı? Bu tarz yorumlar hakkındaki düşünceler­iniz neler?

Ben bu tartışmayı bilmiyorum ama eminim bir amacı vardır ya da umarım bir amacı vardır. Ben rock yelpazesin­in ‘protest' tarafında durmuyorum, bunu orada olanlar daha iyi açıklar sanırım. Şimdi düşününce, tam da bilmiyorum ama rap müzik tarzının tamamı mı protest? Yani müziğinde başka konuları işleyenler yok mu...

❏ Dünyada rock müziğin altında birçok alt tür var; glam, endüstriye­l, art, surf gibi. Sizce böyle kategorile­rin müzisyenle­r açısından bir değeri var mı?

Bu kategorile­r piyasa için işliyor sanırım. “Bir müzisyen yola çıkarken kendine bir tarz seçmeli mi yoksa içinden geldiğini yapıp bunun hangi kategoriye düştüğüne piyasa mı karar versin” diye temel bir soru sorabiliri­z.

❏ Turnenin yanı sıra dinleyicil­erinize yeni sürprizler­iniz var mı?

Kasımda yeni single geliyor! Daha sonra da Şubat ayında bir tane daha. Yine Şubat 2020'de bir turne daha olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye