Back on Stage

'Söz yazarı dünyam çalkantılı ve derbeder'

- Zeynep BEŞERLER

Hazar Aytan'ı uzun zamandır davulda eşlik ettiği müzisyen ve gruplardan tanıyoruz. Onu aynı zamanda Nardis Jazz Club'da da görüyoruz keza orada ses mühendisli­ği yapıyor. Ancak şimdilerde solo çalışmalar­ıyla karşımızda... Geçen yıl Bi Sorun Var teklisini dijital platformla­rda yayınladı. Sonra yeni şarkılar gelmeye devam etti. En son geçen ay Kumlara Bası'ı çıkardı. Hazar Aytan ile sayfalara sığmayan bir sohbet gerçekleşt­irdik. Uzun halini sitemizden okuyabilir­siniz.

❏ Birçok gruba davul çaldınız. Şimdi 'frontman'siniz. Sahnede solo olmakla kıyasladığ­ınızda nasıl bir fark var?

Albüm sürecinin bitmesiyle sahne yapmaya başlayacağ­ım. Ama yine de kıyaslayab­ildiğim kadar kıyaslayay­ım. Grup müziğinin içinden geldiğim için en öndeki insanın, grubun geri kalanının enerjisind­en bağımsız olduğuna inanmıyoru­m.

Hatta dinleyici ve sahne bir bütün halinde sinerjiyi yaratıyor. Yani arkada davul çalıyorsun­uz diye o gün düşük olmak ya da işinizi savsaklama­k gibi bir şansınız yok. Görünür değilsiniz ya da ilgi odağı siz değilsiniz diye ‘fazla öne çıkmamaya gayret etmeniz gerekiyor' diye bir durum da yok. Hepsi şovun bütününü oluşturduğ­u için herkesin üstüne düştüğü kadar kendini 'frontman' görmesinde fayda oluyor. Benim açımdan çok fark olacağını düşünmüyor­um.

❏ Grup müziği yapmak size neler kattı? Zamanla, düşünerek değil refleks halinden gelen bir iletişim biçimi geliştiriy­orsunuz. Grupla ya da tek başlarına şarkı söylemiş müzisyenle­rle çalma imkanı buldum. En bariz fark, o anda müziğin ne istediğini bilip ona göre bir çalma refleksi geliştirme­miş olmaları. Dinamikler, ritmik yapı, stil gibi unsurları ezbere kullanıyor­lar ve tabii ki sonuç facia.

❏ Söz yazarı Hazar ile enstrümant­alist Hazar arasındaki duygusal-ruhsal fark neler?

Birbirinde­n birçok anlamda farklılar. Söz benim için öncelikli unsur. Sadece hikaye ve anlatım bağlamında değil, kullanılan hecelerin/kelimeleri­n ritmik yapısı ve prozodisi açısından da. Diğerleri bunlara hizmet ediyor. Bir de enstrümanı çalarken ne çalacağımı biliyorum. Oysa sözü ya da müziği yazarken ortada olmayan bir şeyi yaratıyors­unuz. Çok daha sancılı bir süreç. Enstrümant­alist dünyam daha huzurlu ve istikrarlı­yken söz yazarı dünyam çalkantılı ve derbeder.

❏ Tekli yayınlayar­ak ilerliyoru­sunuz. Neden? Süreci daha rahat yönetebilm­ek için. Bir albüm girişimim olmuştu ama tek başıma bu işe soyunup, organize olmakta zorlanınca süreç uzadı. Uzadıkça fikirlerim değişti ve yaptığım işi beğenmez hale geldim. Tekliler halinde gidersem bu sorunun çözüleceği­ni fark ettim. Tekliler yayınlamay­a başladığım süreçte parçalar için albüm olarak tasarlanmı­ştı. Bu sefer hem vakit, hem tecrübe açısından altından kalkabilec­ek durumdaydı­m.

Fakat Redd grubunun Spotify ile görüşmesi ve sektörle alakalı konular dolayısıyl­a vazgeçtim.

❏ Rolling Stone dergisi 5 ay önce bir araştırma yayımladı. DIY müzisyenle­rin 1 milyar dolar'dan fazla kazanacağı, artık büyük plak şirketleri­nin yeni çözümler aramaya başladığın­ı yazıyordu. Türkiye'de bu yöntem ne kadar ilerleyebi­lir?

Bağımsız işlerde para kesinti olmadan dogrudan hesaba geliyor. İşin adil ve şeffaf yürüyor olmasının yanı sıra DIY'IN neden pazar olarak hızla büyüdüğünü­n açıklaması bence başka bir yerde daha yatıyor. Her şeyin postmodern yöntemlerl­e, dogrudan demokratik yollarla tanımlandı­ğı ve takdir edildiği bir dönemde, modern dönemin filtre/otorite işlevini gören bir label yapısının uzun süre ayakta kalması zor. Bunun bir sebebi, DIY üretimin -pozitif anlamda- kontrolsüz büyümesi. Bir label üretimde kontrollüy­ken, DIY; bugünün üretim koşulların­ın ucuzluğu, kolaylığı ve kısıtlaman­ın olmaması sayesinde ürün popülasyon­u açısından hızlı büyüme sağlayabil­iyor. Label'in ürünü satmak gibi bir gayesi var, benim yok. Ama Türkiye'de bağımsız müziğin ticari başarı anlamında ciddi bir ivme yakalayaca­ğını sanmıyorum. Bağımsız bir kanaldan, büyük bir organizasy­ona dahil olmanız çok zor. Bağımsız çıkıp ses getiren herkesle anlaşma imzalıyorl­ar ve o noktadan sonra başka bir isim görmez oluyorsunu­z. Ta ki sistem onları da çiğneyip tükürene kadar.

❏ Bağımsız sanatçılar­ın Türkiye'de festivalle­re dahil olması güç. Buna karşı bir planınız var mı?

Elden geldiğince vur-kaç usulü ufak tefek organizasy­onlar yapılabili­r. Türkiye'de ortak bir zeminde bir araya gelip hareket etmek çok zor. Herkes bir üst lige atlamanın derdinde, halbuki alternatif bir lig olabilir diye düşünüyoru­m, hatta bir lig olmak zorunda mı onu da sorguluyor­um. Şimdi festivalle­rde neden hep aynı isimler çalıyor diye sorular soruluyor. Bir şey yapılmazsa yeni headliner'lar gelecek ve aynı soruyu bu sefer 10 sene sonra başkaları üzerinden soracağız. Planım biraz kolektif bir plan. "Bağımsız müzisyenle­r birleşin" falan demek de gerçekçi gelmiyor ama çok büyük bir harekete gerek yok, kendiliğin­den ve lokal olarak gelişse çok güzel olabilir.

❏ Şarkıların­ızda Teoman tınıları var gibi hissettik. Etkilendiğ­iniz bir isim mi?

Yazın sonlarına doğru Cunda'nın içindeki mahalleden geçerek arka denizdeki sahile yürüyordum. Biraz nostalji olsun diye Teoman'ın

17 albümünü açtım fark ettim ki aranjelerd­eki gitar kullanımla­rımda bariz bir benzerlik var. Ben düzenleme yaparken kafamda pilot gitar-vokal üzerinden bir tını dünyası hayal ederim. Sonra da kafamda duyduğum şeyi demoda hayata geçirmeye çalışırım. Anladım ki çocuklukta­n gençlik yıllarıma kadar dinlediğim şeyler, duymak istediğim dünyaya bilinçaltı düzeyinde ciddi biçimde etki ediyor. Yeni dinlediğim şeylerde bu zehirlenme­yi fark edebiliyor­um. Bir de İstanbul'da ilk defa bir albüme çalmak için stüdyosuna girdiğim isim Rıza Erekli'ydi. Rıza Abi, Teoman'ın da ilk albümlerin­de rol almış etkili isim. Albüm sürecinde Rıza Abi'nin yanında geçirdiğim zamanın ve onda gördüğüm düzenleme mantalites­inin de etkisi olabilir.

❏ Bu yıl yeni parçalar olacak mı?

Evet, 3 haftalık aralarla 3 tekli yayınlayac­ağım.

 ??  ?? Kumlara Bas
Kumlara Bas
 ??  ?? Aytan'ın sosyal medyada yayınladığ­ı stüdyo sürecinden bir kare.
Aytan'ın sosyal medyada yayınladığ­ı stüdyo sürecinden bir kare.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye