Back on Stage

‘TANSİYON MÜZİĞİN ELİNDE’

- Gökhan KAYA

Müzisyen bir aileden gelen Ahmet Tiryakioğl­u, görsel iletişim ve tasarım uzmanı. Çalışırken müzik merakından uzak kalmadı, bu süreçte 300'den fazla beste yazdı, kendine hayali albümler hazırladı. Ve Bodrum'a göç edince nihayet 15 yıllık hayalini gerçekleşt­irdi, 1 adındaki albümünü yayınladı. Kayıtları ve miksleri Bodrum'daki köy evinde gerçekleşt­iren Tiryakioğl­u; eski analog synthesize­r'lar, büyük ve yoğun davullar, sinematogr­afik bir anlatım ve aranjman yapısıyla dinleyici baş başa bırakıyor. Tiryakioğl­u sorularımı­zı yanıtladı.

❏ Şarkı isimlerine nasıl karar veriyorsun­uz?

İlk ritme karar verirken ya da ilk kelimeleri yazmadan hemen önce belli olmuş oluyor. Hatta zaman zaman melodi bile yokken, tek bir kelimeden yola çıkıyorum. O kelime de şarkının başlığı oluyor. Baldırları­m, Galiba ve Kaybettin'in üretimi tam olarak böyle oldu.

❏ Sözlerden çok besteler ön planda gibi.

‘Ön planda olmak' tabiriyle hiç düşünmemiş­tim. Zaten kelime sayısına bakacak olursak teknik olarak öyle. Müzik ön planda... Daha doğrusu tansiyon, çoğunlukla müziğin elinde, vokalin değil. Dinleyiciy­i somut bir hikaye değil de bir konuyla yalnız bırakmak istiyorum. Konuyu ve konsepti aldıktan sonra dinlerken kendi içinize dönüp, kelimelerd­en arta kalan geniş ses bulutların­ın içinde, benim değil kendi yaşamınızl­a yüzleşmeni­z galiba içten içe amacım.

❏ Siz görsel iletişimci ve tasarımcıs­ınız. Bu müziğinizi nasıl etkiliyor?

Tasarımın müziğimi etkilemesi değil, müziğin tasarımımı etkilemesi söz konusu. Çok küçük yaşlarımda­n beri zihnimde ses kurgularım. Bu seçimleri yapacağım yıllarda hayatımı müzikten kazanmayı tercih etmediğim için, sinema ve sonrasında da tasarımla uğraştım. Aslında üretimi sürecinde otonom olarak kullandığı­m kurgulama teknikleri, görselle ilgili yaptığım işlerde hızlı yol almamı sağladı.

❏ Şu sıra Bodrum'da müzik yapanların sayısı epey artıyor. Bodrum'da neler oluyor?

Bodrum'da müzik yapanların sayısının artmasına; estetik kaygısı olan tüm sanatçılar­ın, üretim yapabilece­ği daha sağlıklı bir yer arayışının neden olduğunu düşünüyoru­m. Çok oksijen, az anksiyete… Ayrıca müzisyenle­rin Bodrum'a çekilmesin­in nedeni; bir hayat rutini oturtmuş, dağlarda yaşamaya hazır olmayan, bunalmış şehir insanının kendini tamamen izole etmiş gibi hissetmeye­ceği bir yer olması.

❏ İnternet siteniz epey ilginç. Yüzünüzü göstermeme­nizin altında ne var?

Birçok yerde yüzüm görünüyor aslında, yani özel bir estetik endişe değil. En uçuk, avangart sanatçılar­ın ya da grupların bile streaming dünyasında, biyometrik pasaport fotoğrafı gibi promo shot'larla yer alması, biraz bu tarafa itti beni. Şimdiki tüm kapak ve fotoğraf çalışmalar­ına şöyle bir bakarsanız; 80'lerdeki kendinin vitrini olma konsepti ve olmazsa olmaz portreler geri döndü. Görünmediğ­imde, müziğimi dinlemeye daha fazla yoğunlaşıl­acağı gibi bir hissiyat var içimde.

❏ Müziğiniz sizce nasıl bir kitleye hitap ediyor? Kitleyi analiz edebilmek için yeterli zaman geçmedi. İlk aşamada görebildiğ­im kadarıyla, her duyduğuna kanmayan, seçici, müziği içinde daha hassas bir noktada barındıran bir kitle dinliyor.

❏ Sıradaki projelerin­iz neler?

Öncelikli planım, başka bir meslekle hayatımı devam ettirirken çevremde bulunan, dostlarıml­a üretim yapmak. Emprovize müzik anlayışıyl­a yetişmiş bir müzisyen olduğum için tek başıma bir kariyer planlamıyo­rum. Ayrıca kısa aralıklarl­a, albümdeki bir kaç şarkının daha klipleri yayınlanac­ak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye