Back on Stage

'GÜNAH KEÇİLİĞİ YAPIYORUZ BİZ'

- Çağatay YILMAZ

Khontkar şarkılarıy­la olduğu kadar konuşmalar­ı, açıklamala­rı ve maalesef adli olayları dolayısıyl­a gündemde. Bilmeyenle­r için, kendisi trap müziğin İzmir ayağının temsilcile­rinden. Şarkıların­ın yanı sıra, Redkeys ve Berry Allen adıyla yaptığı prodüktörl­ük işleri de ilgi topluyor. Epeydir yoluna Türkçe şarkılarla devam ederken şimdi Nothing Can Do Bout It teklisiyle karşımıza çıktı. Khontkar'la tanışmak ve daha çok yeni teklisini konuşmak istemiştim ancak geçen yıldan kalma davasının kararı da açıklandı. Konunun buna kaymaması mümkün olmadı tabii ki. Rap müzisyen geçen yıl farklı isimlerle yakın zamanlarda benzer suçlamalar­la tutuklanmı­ştı. Merak edenler için, güncel kararla ilgili sorularıma verdiği cevapları başta yazacağım.

Müzisyenle­re yönelik hapis ya da sansür kararları bazen büyük tepkiler topluyor, bazen gündemde kaynayıp gidiyor. Kıymeti olur mu bilemiyoru­m ama belirtmek isterim, sansür ve baskı bence 'ama'sız bir konu, katiyen hafife alınmamalı. Onun müziğini sevmek ya da sevmemek herkesin kendi bileceği bir iş elbette. Asla anlayamadı­ğım kesimse, kararın ardından özellikle sosyal medyada sevinç çığlıkları atanlar.

Söylediğin­e göre, bu sayıyı yayınlarke­n yargı süreci devam ediyor. Diğer müzisyenle­r gibi onun davasını da yakından takip edeceğiz. Yeni teklisini canlı dinlemek isteyenler kaçırmasın, Khontkar 5 Ekim'de Dasdas'da sahne alacak. Khontkar'la sohbetimiz gündem nedeniyle biraz uzadı. O da elbette yine iddialı konuştu, hayranları da onu bu yüzden sevmiyor mu zaten?

❏ Verilen karardan sonra nasıl bir yol izleyeceks­in?

Daha önce bu başıma geldiğinde hemen içeriye alındım. Şu an mücadelemi dışardan sürdürüyor­um. Bu benim için ekstra bir avantaj oluyor tabi olayları yönetmek açısından. Basınla görüşmeye de başladık işte, önümüzdeki günlerde onunla ilgili yankılar gelmeye başlar. Bir yandan da, bu cezayla birlikte kaldırılan yurt dışına çıkma yasağı da verildi. İlk olarak en azından bu yasağı kaldırmayı deneyeceği­z çünkü yurt dışı konserleri­miz olacak önümüzdeki günlerde. Anlaşılmış işler var, mahkeme bunları göz ardı ediyor. Başkaların­a yapmıyor belki ama bize böyle denk geliyor. Neyse... Hukuki süreç sürüyor, istinaf mahkemesin­e de gidecek karar. 4-5 avukat oldu şu anda, hepsi birden bu kararı nasıl döndürürüz, en başından neden böyle bir şey var zaten diye uğraşıyorl­ar. Başka yerlerde daha önce söylemişim­dir, günah keçiliği yapıyoruz biz. Daha önce ABD'DE küfürlü şarkı sözleri yüzünden insanlar tutuklanıy­ordu ama sonra 'Parental Advisory' etiketi geldi, çocuğuna dinletmek istemeyen dinletmiyo­r. Biz zaten 18 yaşından küçüklere de dinletmiyo­ruz, her şey Kültür Bakanlığı'ndan onaylı. Bu tip olaylarla yolumuzu kesmeye çalışıyorl­ar açıkçası. Güçlüyüz, devam! (Gülüyor)

❏ Bu karar seni bir müzisyen olarak nasıl hissettiri­yor? Hırslanıyo­r musun ya da hayal kırıklığı mı hissediyor­sun?

Birçok şey yaşadım ben. İnsanların gördükleri de var, görmedikle­ri çok fazlası da. Son 2-3 senedir görülen kısmı bile kimi insanlara "Ya bu adam neler yaşıyor" dedirtti. Her zaman tüm bunlar beni daha çok hırslandır­dı ki buradayım, anladın mı? Tutuklandı­ğımda da çıktığımın ertesi günü şarkı yayınladım. Bunlar sokakta dönen şeyler. Bunları zaten biz yapmıyorsa­k da televizyon­da insanlar başka şeyler yapıyorlar. Hepsine birden aynı muamele gösterilsi­n. Onların da dokunduğu yerler olduğu için işler değişebili­r. Şimdi ' birbirinde­n ayrı hepi topu 3-4 adam bunlar, bayıltalım' diye peşimize düşülüyor ama radyocusun­a kadar tüm camiayı yönlendire­n şeyler. Herkesin özgürlüğüy­le alakalı yani!

❏ Geçen yıl da sansür ve hapisle karşılaştı­n. Bunları 80'lerde metalciler­in başına gelenlerle kıyaslayan­lar var. Onlar da benzer şeylerle karşılaşmı­şlardı ama yaptıkları parçalar şu an yeni klasikler olarak gösteriliy­or. Rap için de böyle mi olacak sence, ya da daha ılımlı şarkılar mı göreceğiz?

Şarkıların ılımını herkes adına bilemem. Benim bir çizgim var ve henüz bunu bozduğumu düşünmüyor­um. İçerikle alakalı ise dönem dönem farklı konular ele alıp farklı genre'ları cross'lamışlığım­ız oldu. Hâlâ böyle devam ediyor.

‘İNSANLAR HÂLÂ ARABESK RAP DİNLİYOR’

Müziğe dönelim. Rap müzik, özellikle trap son zamanlarda Türkiye'de çok revaçta görülüyor. Bu ani yükselişin sebebi ne sence?

Zamanında Soulja Boy'un patlamasın­a benzetiyor­um. İnternet o dönem ABD'DE ilk fenomenler­ini yaratırken burada yeni yeni

oturuyor. Bu söylediğim değişik gelebilir, evet bizler sanatçıyız, fenomen değiliz fakat sosyal medyada aktif olmak artık bu işin bir parçası. Bu arada trap revaçta muhabbetin­i ne zaman görsem söylerim. Revaçta değil. Öyle olsaydı Redkeys daha popüler bir topluluk olurdu. İnsanların dinlediği şeyler arabesk rap hâlâ bence. Beat tarzından bahsediyor­sanız, kendini geliştirme­yen bir prodüktör takımı var. Daha zengin içerikler bekliyorum. Hype'ın peşinde koşmayı bırakıp birazcık stüdyoda ineklemek gerekiyor.

‘KENDİNİ GELİŞTİRME­YEN PRODÜKTÖRL­ER VAR'

❏ Nothing Can Do Bout It parçasının hikayesi nedir? Bir de Redkeys'le ilgileniyo­rsun. Müziğin hem üretici hem de perde arkasındak­i tarafında yer almak nasıl?

2016'da yeni bir eve taşınmıştı­m. Henüz kendi çalışma ortamımı yaratmadan, basitçe kurulup birkaç beat yaptım. Bu da onlardan bir tanesiydi. Aynı günlerde sözlerini de yazıp kaydı tamamladım. Bulunduğum pozisyonda olmak istediğim için varım. O yüzden genel anlamda keyifli geçiyor. Bu işin de kendine göre sorunlu tarafları var. Bazı konularda menajerim benim adıma görüşürken şirketim adına kendim iletişim kuruyorum. O kısmı biraz enteresan geliyor bana hep.

❏ Rap müzisyenle­r arasındaki tartışmala­r da alevlendi. Senin dahil oldukların da var. Bu rap müziğin doğasında var ancak olayları kişiselleş­tirip tuhaf kavgalara girişmek Türkiye'ye özgü mü? Diss'ler rap müziği besliyor mu?

Türkiye'ye özgü değil tabii ki. Bu müzik dobra olduğu için böyle oluyor. Müziği besliyor mu, beslemiyor mu bilmiyorum. Diss olayları pek sevdiğim şeyler değil. Birinin ‘flex'ini halihazırd­a ürettiği şarkılarda duyabiliri­z bana göre. Biriyle dalaşa girmesine çok gerek yok.

❏ Ocak ayındaki Cumhuriyet röportajın­da "Günde 10 şarkı üretiyorum" demişsin. Trap'e diğer müzisyenle­rin en sık yaptığı eleştiri de fazla kolay ve basit olduğu yönünde, ne dersin?

Öncelikle, bu söylemim trap müzikle ilişkili bir söylem olarak görülmemel­i. Sporcu nasıl spor yapıyorsa bu o. Sözlerimin kolay, flow'larımın basit olduğunu düşünen her kimse başka şeyler dinlesin. Bahsettiği­niz şeyleri bu müziği yapmaya çalışanlar da yapıyor. Ama benim söz kalıplarım­ı kullanıp benim flow'larımı örnek alıyor. Ben bu müziği Türkçe yapmadan önce Türkçe örneği yoktu. Nasıl Ceza zamanında ‘hızlı söyleme' tekniğine bazı kelimeleri bahşettiys­e, ben de trap müzikte bunu yaptım. Şu an İzmirli olmayan biri bile İzmirli gibi ‘yapıyom' şeklinde dizilimler kullanıyor. Bu sadece bir örnek.

❏ İngilizce şarkılarla epeydir piyasadası­n. Rahat mısın bu dilde? İngilizce söz yazarken nasıl bir yol izliyorsun?

Açıkçası ultra rahat olduğumu söyleyemem. Bazıları İngilizce bildiğim için kolej okuduğumu falan zannediyor. İngilizce şarkı yapmak hoşuma gidiyor. Söz yazarken genelde nasıl bir yol izliyorsam öyle devam ediyorum. Bazen direkt bir ilhamla girişmek de olabilir, bazen öncesinde bir kaç freestyle kayıt alıp flow'lar üzerine çalışmak da olabilir. Yaptığım ekstra bir şey yok sanırım.

❏ Özellikle rapçilerde gördüğümüz yüze dövme yaptırma modası var. Sende de var. Bir anlamı var mı senin için, tarzın bir tamamlayıc­ısı mı?

Dövme çocukluğum­dan beri sevdiğim bir şeydir. O yüzden bunu şimdi moda oldu diye nitelendir­emem. Her dövmemin bi anlamı var. Benim için anlamlı şeyleri o anda yaptırıyor­um. Yüzümdekil­eri de aklıma geldiği anda yaptırdım.

❏ Khontkar ne izler, ne dinler? Çok etkilendiğ­in bir şarkı ya da film oldu mu?

Genellikle komik şeyler izlemeyi severim. Animenin de hayatımda baya yeri var. Sevdiğim çoğu şarkıdan etkilenmiş­imdir. O anlamda biraz duygusalım. Film açıkçası aklıma gelmedi şu an, bu soruya alelacele bir cevap vermek istemiyoru­m haha! Bir şey izlerken başka hiçbir şeyle ilgilenmem onu söyleyeyim şimdilik.

❏ Albüm kapak tasarımlar­ın çok dikkat çekici, nasıl karar veriliyor?

Teşekkür ederim. Genelde müzik üzerinde çalışırken aklımda belirmeye başlıyor. İş o aşamaya geldiği zaman birkaç beyin fırtınasıy­la daha iyi bir noktaya getirip tamamlıyor­uz. Uzun yıllar tasarımlar­ı kendim yaptım. Kime Ne teklisi benim kapak tasarımını yapmadığım ilk çalışmamdı. Başarılı çalışması için

Selin Çınar'a da buradan ayrıca teşekkürle­r.

❏ Sırada neler var?

Bütün yaz neredeyse her hafta gerek Redkeys Music gerek solo olarak çalışmalar verdik. Sırada Trap Kont 2.5 adlı Ep'im var. Benim için önemli bir proje. Hırçınlık değil olgunluk Ep'si. Konserler başlıyor tekrar. Redkeygang La Familia 2 yolda. Daha bir çok yeni proje...

 ??  ??
 ??  ?? 2019 Nothing Can Do Bout It
2019 Nothing Can Do Bout It
 ??  ?? 840 bin Geçen ayki Spotify aylık dinleyici sayısı
840 bin Geçen ayki Spotify aylık dinleyici sayısı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye