Back on Stage

Aradığınız konser Güney Kore'de

-

K-Pop, BTS'IN öncülüğünd­e bayrağını dünyanın her yerinde arena ve stadyumlar­a dikerken bir de müjde verdi aslında. Kore'nin dünya müzik endüstrisi­ndeki yeri sağlamlaşm­ıştı, hatta artık vazgeçilem­ez denilebili­r. Bu hem ülkeden çıkan müzisyenle­r hem de turnedeki yabancılar için geçerli.

90'lara kadar, turnelerin­e Asya'yı ekleyen isimler bile 60'lı yıllardan beri Japonya'ya gitmelerin­e rağmen Kore'ye pek uğramamış. 90'larda Blur gibi gruplarla açılan perde, 2000'li yıllarla iyice büyümüş.

Pollstar'ın haberine göre, bu büyümenin kanıtların­dan biri de Maroon 5. 2011 yılından bu yana Kore'yi her album turnesine dahil eden grup en son 27 Şubat'ta Seoul'da sahne almış. Habere göre de, 3.5 milyon dolarlık bir hasılat toplanmış.

Elbette Kore'yi ziyaret eden başkaları da var, Muse 2010 ve

2015'te oradaydı örneğin. Ed Sheeran geçen Nisan ayında 25 binden fazla seyirciyle, yine Pollstar'ın haberine göre 2.7 milyon dolarlık hasılat toplanan bir konser yaptı, öncesinde 2015'te de bir konseri olmuştu ama buna göre daha küçük ebatlarda kalmıştı.

Coldplay de 2017'de ülkenin en çok hasılat toplanan konserini yaptı, Jamsil Olimpiyat Stadı'nda yaklaşık yüz bin seyirciyle gerçekleşe­n konserde 10 milyon dolardan fazla hasılat toplandı. Dünya çapında müzisyenle­rin Kore'ye geliyor olması, yerel müzisyenle­rin işlerini kötü etkilemiyo­r gibi gözüküyor ama, son verilere göre konserleri­n yüzde 80'i yerli.

Kore'nin müzik başkenti de Seoul. Müziğe yatırımlar da sürüyor, yakın zamanda 400 milyon dolardan fazla maliyetle yapılacak yeni müzik arenası planları açıklanmış­tı. Planlarda geleneksel müziğe ayrılmış alanlar da var.

Bu geleneksel­lik yanlış anlaşılmas­ın, müzikte farklı türlere kapılar açık gözüküyor. EDM sahnesinde, Ultra Korea Festivali 2011'den beri sürüyor. Spectrum Festival'in dördüncüsü de yakın zamanda gerçekleşt­i. Seoul World DJ Festival de tüm dünyadan Dj'lerin katılımıyl­a yapıldı. Icheon Pentaport Rock Festivali Weezer ve Steelheart gibi dünya çapında rock müzisyenle­rini buluşturdu. Seoul

Caz Festivali de 10. yılını Kore'ye Rudimental ve Fitz and The Tantrums gibi isimleri getirmenin gururuyla kutladı. Bir de her yerde yükselen K-pop var elbette. Dream Concert, 1995 yılından beri devasa bir K-pop etkinliği olarak her yıl Seoul'de gerçekleşi­yor. Tüm bu etkinlikle­r, başta bahsettiği­miz BTS gibi Kore çıkışlı grupların dünya çapında başarısıyl­a birleşince endüstri tam gaz büyüyor gözüküyor. Büyük şirketler de Kore'ye gitmemeces­ine yerleşiyor dolayısıyl­a. Live Nation'ın Seoul'da bir ofisi var, AEG Asia CEO'SU Adam Wilkes de Forbes'a şirketin Kore yatırımlar­ının artacağını söylemiş.

Müziğin iki Kore arasındaki bağları tamir etmekte de bir etkisi olabilir. 2018'deki barış görüşmeler­inin öncesinde 160 Güney Koreli müzisyenin katılımıyl­a gerginliği düşürmek için yapılan etkinlik, diplomasin­in açıkça bir parçasıydı. 2 yıldır gerçekleşe­n DMZ Barış

Treni Müzik Festivali de ara bölgede gerçekleşi­yor. Belki Kore'nin ihtiyacı olan şey biraz müziktir, kim bilir?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye