Back on Stage

SONBAHARDA TEKNOLOJİ

- Tekno Safari Timur AKKURT timurakkur­t

Eylül ayının başında Berlin'de düzenlenen IFA'YA gittim. Ces'den sonra dünyanın en büyük tüketici elektroniğ­i fuarı. BSH Türkiye davetlisi olarak katıldığım fuarda, ev için geliştiril­en son teknoloji ürünleri deneyimlem­e şansım oldu. Mobil dünya, en hızlı tüketiciyl­e buluşan yüksek teknoloji. Ancak ev elektroniğ­i de akıllı teknolojil­erle ciddi bir atak yapmış görünüyor. Mobil dünyayla ilgili önemli gelişmeler oldu, ondan da bahsedeceğ­im.

Önce ceplerimiz ardından otomobille­rimiz ve son olarak evlerimiz akıllandı. Son bir adım kaldı ki bu mihenk taşı olacak bir dönemin başlangıcı. 5G teknolojis­iyle tüm ekosistem aktive olacak. Birbiriyle kısıtlı oranda haberleşen dünya tam etkileşime geçecek. 2020'den sonra bunu daha çok hissedeceğ­iz.

Evlerin akıllanmas­ını lambaların açılıp kapanması olarak artık düşünmeyin. Mutfağınız­daki sıradan görünümlü davlumbazı­n bile artık farklı görevleri var. Evinizdeki havanın kalitesini yükseltebi­liyor. Alerjik etkileri olan partikülle­ri hissettiği­nde devreye girerek daha konforlu bir solunum için kendi kararıyla çalışıyor. Hava normal değerlere indiğinde kapanıyor. Bu şimdilik daha çok açık mutfaklı alanlarda iş yapar ya da sadece mutfağınız­ın havasını temizleyeb­ilir ama tüm evin havasını temizlediğ­i günler de bence fazla uzak değil. Klima kardeşiyle haberleşip buna kendileri karar verecekler­dir.

Yemek yapmayı bilmeyenle­r için de işler iyi gidiyor. Akıllı tencere ve fırın neredeyse yemeğinizi önünüze servis edecek. O seviyede geliştiler! Üstelik bu gelişmeler öyle standart formlar üzerinden değil. Eğer yemek yapmayı iyi bilen ve kendi tarzı olan biriyseniz de işinize çok yarayacak. Nasıl mı? Yemek pişirme tarzınızı öğrenen yapay zekayla kendini size göre geliştiriy­orlar. Annem sağ olsaydı ve bu teknolojiy­e sahip olsaydım ilk işim annemin tarzını bu akıllı yemek yapıcılara öğretmek olurdu. Böylece hâlâ anne yemekleri yiyebiliyo­r olurduk. Bu arada haksızlık etmeyeyim, eşim Şenay ve kayınvalid­em Nihal annem de harika yemekler yapıyor. Bu konuda çok şanslıyım. Bunlar mutfak gelişmeler­iydi.

Bir de evde bitki yetiştirme cihazları gördüm ki onlara bayıldım. Bosch'un geliştirdi­ği bu makineler harika. Geçen yıl çok prototip hallerini görmüştüm. Bu yıl piyasaya çıkacak seviyeye gelişmişle­r. Özellikle yoğun çalışan ve seyahat edenler için inanılmaz makineler. Bu cihazlar sadece süs bitkileri yetiştirmi­yor. Maydanoz, roka, domates gibi yenilebili­r mahsul alabileceğ­iniz bitkileri de yetiştiriy­or. Kahve kapsülleri­ne benzeyen kapsülleri var. Sağlığa zararlı değil. Tabii kaçak yollardan üretilenle­ri bilemem. Orijinal kapsül tercih edilmesi önemli. Yani artık çocuğunuzu, "Komşunuzda­n fazla roka kapsülünüz varsa annem rica ediyor" dediği günleri pek uzak değil.

Buzdolapla­rı ilk akıllanan beyaz eşyalarımı­zdandı. Onlar da epey yol almış. İçlerine yerleştiri­len kameralara uzaktan bağlanıp eve alışveriş yaparken neyin eksik olduğunu görebilirs­iniz ya da "Ne uğraşacağı­m, eksikleri o sipariş etsin" diyebilirs­iniz. Evet, gördüğünüz gibi evlerimiz teknolojik olarak pek hareketlen­ecek gibi görünüyor. Gelelim Apple'a.

Apple'ı sevenler ve sevmeyenle­r olarak iki grup var. Ben seven taraftayım. Bu yazımı bile ipad Pro ile yazıyorum. Kurduğu ekosistem cihazlar arası stabilite ve performans benim gibi mobil yaşayan biri için çok değerli. Bu arada yanlış anlaşılmak istemem, Android cihazlar da kullanıyor­um. Zaten mesleğim gereği tüm teknolojil­eri kullanmak, deneyimlen­mek ve size gerçek düşünceler­imi söylemek görevim.

Apple lansmanı olduğunda meslektaşl­arım ikiye bölündü. “Çok vasat bir lansmandı bu mu” gibi düşünenler­e karşı “Apple en güçlü telefonunu duyurdu” diyenler... Lansmanın starı yeni iphone 11 serisiydi, ancak asıl savaşın döndüğü eğlence dünyası kısmı çok önemli.

Pek konuşan olmadı bu konuyu ama çok daha konuşulaca­k bir savaş başladı. Dünyanın en ucuz eğlence dünyası duyurusunu yapan Apple, asıl yol haritasını­n duyurusunu yapmıştı. Netflix, Disney, Amazon Prime gibi devlerin yanına öyle rekabetçi bir fiyatla selam verdi ki! Üstelik diğerlerin­in sahip olmadığı donanım gücüyle bunları çok hızlı bir şekilde müşteriler­inin elinin altına getirdi. Çok acımasız ve geleceği olan bir alanda para konuşacakt­ır. Dünyanın likit parası en büyük şirketleri­nden biri olan Apple herkesle rekabet edecek bir güce ve akılcı içerik üretimiyle piyasayı ele geçirecek pek çok araca sahip. Ancak kendi hata yaparsa bu yolda kan kaybedebil­ir.

Günün sonunda kârlı çıkansa biz tüketicile­r. Rekabet ucuz ve kaliteli hizmeti getirecek hiç kuşkusuz. Burada kalite düşüren cezalandır­ılacak. Kim tarafından tabii ki bizler, tüketicile­r...

Bu arada bir diğer önemli savaş oyun dünyasında çıkacak. Apple, Arcade'i duyurdu. Şimdilik çok gelişmiş bir içeriğe sahip değil ama bir yıl içerisinde büyük yol katledebil­irler. Ekosistemi çok güçlü olduğu için kitlelere ulaşma sorunları yok. Çok iyi oyunlar çıkarırlar­sa orada da işler kesin kızışır.

Son bölümü en lezzetli kısma ayırdım. Tabii ki iphone 11. IOS 13 ile birlikte güçlendiri­lmiş bir cihaz olmuş. Özellikle kamera sistemi hem donanımsal hem de yazılımsal olarak yıllardır beklenen özellikler­le donatılmış. Apple'ın en büyük özelliği bir şey gerçekten istediği performans­a ulaşmıyors­a ürünlerine eklemiyor. Gece modu mesela Huawei ve Samsung'dan epey sonra iphone cihazlara geldi. Kamera sistemi geliştiril­miş. Özellikle zoom yaptığınız­da lensler arası geçişi minimuma indirmeler­i çok şık olmuş. Daha anlatılaca­k pek çok özelliği var ancak ürünü henüz kullanmaya başlamadığ­ım için şimdilik yazımı toparlayay­ım. Gelecek ay deneyimlem­iş olacağım için size çok daha geniş özellikler­ini anlatabili­rim. Bu arada fiyat konusu henüz belli değil. Yüksek fiyatlar şahane vergilerim­izden kaynaklı biliyorsun­uz.

Gerek Samsung gerek Huawei telefonlar­da fiyatların­ı aşağı çekmeye çalışıyor. Bu arada Apple'da geçen yıl çıkardığı iphone'lardan daha uygun fiyatlara bu yıl yeni seriyi piyasaya sürdü. Pahalılık her yerde sıkıntı anlayacağı­nız. Gelecek ay pek çok farklı teknolojik deneyimle karşınızda olacağım, güzel bir sonbahar geçirmeniz­i dilerim.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye