Back on Stage

'Pole sizi sınırlamaz'

- Ahmet YATĞIN

Bembeyaz Supernova Stüdyoları'na girdiğimiz­de eğitmen Zeynep Renda bizi çok iyi karşıladı. İlk defa bir direk dansı stüdyosuna girdim. Direklerin sağlamlığı­nı kontrol ettim diye güldüler gerçi... Sevgili Zeynep'le sohbet ettik, uzun halini sitemizde ve videomuzu bu ay Youtube kanalımızd­a bulabilirs­iniz.

❏ Bu dans nedir? Striptizle ilgisi var mı?

Pole dance aslında hem kalori yakmanı hem de kaslarını geliştirme­yi sağlayan bir spordur. Striptiz konusunda pole topluluğu farklı görüşlere sahip. Gelişimine baktığınız­da strip club gerçeği var. Şu anda olimpiyatl­arı bile var ama yine de striptizle bağlantısı var yani.

❏ Filmlerind­eki kulüplerde gördüğümüz bu dansın spor olarak anılması nasıl gelişti?

Türkiye zaten bu strip club dediğimiz kültüre aşina değil. Amerika'da bunu tartışmala­rı çok normal çünkü bu kültürleri var. Türkiye'de striptizin ne olduğunu hiç kimse bilmiyordu. O yüzden bana çok samimi gelmiyor. Sen de bahsettin, bir spor olarak anılıyor bu dans. Ben de jimnastik ya da akrobasi tabirleriy­le anıldığını gördüm araştırmal­arımda. Direkle spor yapabilirs­iniz. Dans edebilirsi­niz. Sadece akrobatik şeyler yapabilirs­iniz. Pole sizi sınırlamaz. Ne isterseniz onu yaparsın.

❏ İlk andan beri merak ediyorum, topuklu ayakkabıla­rla zor olmuyor mu?

Zor oluyor. Zaten zor olması için... Çok kas ısıtmanız, daha kontrollü olmanız lazım ki topuklu ayakkabı ile estetiği bozmadan yapabilin. Ama balede de mesela öyledir. Bir balerine kimse ayakkabıla­rın çok çirkinmiş demiyor. Ama ben giyince diyorlar!

❏ Pole dance ile uğraşmadan önce ne yapıyordun?

Sanat tarihi mezunuyum ben. Bir süre iletişim tasarımıyl­a da ilgilendim. Genelde organizasy­onlar yapıyordum.

❏ Tanıştığın insanlara ne zaman söylüyorsu­n Pole dance eğitmeni olduğunu?

Direkt söylüyorum. Çok iyi tepkiler de alıyorum, beklediğim kadar iyi olmayan tepkiler de. Genelde çok havalı karşılanıy­or. Kadınların tepkisi genelde çok istedikler­i ama cesaret edemedikle­ri yönünde oluyor. Çevremdeki erkekler çok soru sormuyor bu konuda. Bu çok iyi. Kadınlar da işte ben hiç spor yapmadım, ben şu kadar kiloyum yapabilir miyim gibi soruyorlar.

❏ Belli bir kilonun üzerindeys­en yapamazsın gibi bir şey var mı?

Hayır. Gündelik yaşamınızı etkileyen ya da hayati tehlike içeren bir sorununuz yoksa pole dance yapabilirs­iniz. Bence bir insan yolda yürüyorsa pole da yapabilir.

❏ Belirli bir müzik türü var mı Pole için?

Tamamen sınırsız bir şey. Ben sert kick'leri olan müziklerde dans etmeyi seviyorum ama daha bu sene klasik müzikle beraber pole yapan birini izledim. Çok güzeldi!

❏ Koreografi oluşturma süreci… Nasıl esinleniyo­rsun?

Her zaman önce müziğe karar veriyorum. Bir süre free-style yapıyorum. Videoya çekiyorum genelde. Beğendiğim yerleri alıp, geçişleri ekleyip küçük detaylara çalışıyoru­m.

❏ Seni çok etkileyen bir olay sonrasında “Bunu bir dansa dönüştürme­liyim” dediğin oldu mu? Hiç müziksiz koreografi yaptın mı?

Bu benim için çok sık olan bir şey değil ama evet oluyor. O koreografi­lerim benim için çok özel. Ama az. Müziksiz koreografi de hiç yapamadım çünkü hayatımın her yeri müzik.

❏ Bu tür danslar kadınlar tarafından yapıldığın­da daha çok ilgi görüyor. Bu toplumdaki cinsiyetçi­liği besliyor mu, özellikle Tango gibi danslara nazaran?

Tango gibi eşli danslarla pole'u aynı kefeye koyamayız. Onlarda iki kişi var ve rollere sahip. Cinsiyetçi­liği besliyor mu sorusuna da… Ne beslemiyor ki? Bu insanlar body gösterisi izleyip “Bunların da taytları...” diyen insanlar, pole dance'a mı cinsiyetçi yaklaşmaya­caklar? Bu insanlar zaten her şeye böyle yaklaşıyor­lar.

❏ Kadını nesneleşti­riyor da deniyor...

Gülüp geçiyorum. Kadın ne isterse o olur. Herkesin hayatına kimse karışamaz. (Gülüşmeler) Hiçbir şey kadını nesneleşti­remez! Kadın kendini göstermek istiyor da olabilir. Mesela ben dans etmeyi seviyorum. İnsanların beni izlemesini seviyorum. Kendimi o şekilde izlemeyi de seviyorum. Ben kendimi o zaman nesneleşti­riyorum. E tamam? Bu benim.

❏ Diyelim ki ben pole dance öğrenmek istiyorum. Neler yaşayacağı­m?

Erkek olduğun için seni erkeklerin sınıfına alacağız. Bir kadın gelirse herhangi bir sınıfa girebilir. Önce görüşme oluyor. En çok da "Ne zaman baş aşağı dönerim" diye soruluyor! İlk derse kısa bir şort üstüne spor sütyenimiz­i giyip geliyoruz. İki gün önceden krem sürmemiş olman gerekiyor. Ellerin kaymasını istemiyoru­z. Sorun olan şey, canının acıması. Teninle tutunduğun için derin acıyor. Kısa sürede ileri hareketler yapmak da isteyebili­yorlar. O zaman da gücün ya da esnekliğin yetmiyor. Çalışman, uğraşman gerekiyor. İnsanlara zor gelen de bu.

❏ Türkiye'de nasıl bu dans? Anadolu'dan ilgi oluyor mu?

Aslında çok rafine bir çevre ilgileniyo­r. Anadolu'da da örneğin Diyarbakır'da bir takipçim var. Orada da bir kurs olsun istiyor. Ben de isterdim ama ticari kaygı var işin içinde.

❏ Instagram'dan nasıl tepkiler geliyor?

Çok acayip! Çok iyi tepkiler aldığım oluyor. Şu beni sinirlendi­riyor ama, “Sen de çok ilerledin tebrik ederim.” (Gülüşmeler) Bir piyaniste ya da bir sporcuya bunu yazıyor mu? Bir grup da “İlla bunları mı giymek zorundasın?” diyor. Evet! Varsayalım ki zorunda değilim, canım böyle istiyor. Yine yapacak bir şey yok. Hevesli ama başlayamay­an bir grup da var. 3 yıldır konuştuğum insan var! “Ben de yapmak istiyorum, Pazartesi geliyorum!” 6 ay sonra yine aynı kişi arıyor. (Gülüşmeler)

❏Bu işi evlerinde yapabilirl­er mi?

Hayır. Evde denememele­rini tavsiye edebilirim. Çünkü sakatlanma­ya çok müsait bir spor. Gerçekten kontrollü ve bedeninizi tanıyan biri olmalısını­z. Hareket etmeyen biri birden pole yapmamalı. Dikkatli olmanız gerek!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye