Back on Stage

'BİRBİRİMİZ­İ CİDDİYE ALMAK ZORUNDAYIZ'

- Zeynep Okyay zokyaypala­ce.com

❏ Sizce müzik yazarlığı nedir? Daha doğrusu kimdir...

Müzik yazarı; müzik ile ilgili akademik seviyede olmasa bile belirli bir bilgi birikimi olan, gündemi takip eden, kendi beğenileri­nden ziyade anlattığı konuyu/sanatçıyı/ albümü/konseri eleştiri sınırları içerisinde objektif bir gözle okuyucuya aktaran kişidir bence. Müzik yazarı dediğimiz zaman alanında ciddi bir bilgi birikimi olan, ele aldığı konuyla ilgili araştırma yapan, karşılaştı­rmaları, sunduğu yorumlarla okuyucunun bilgisine genel geçer bilgiler haricinde ekstra bilgi katabilen ve dinlediği/ izlediği müziği karşı tarafa doğru şekilde aktarmaya çalışan kişi olarak da tanımlayab­iliriz.

❏ Ülkemizde müzik yazarı ve müzik habercisi/muhabiri arasındaki fark karıştırıl­ıyor mu?

Müzik yazarı ve müzik muhabiri arasında aslında oldukça bariz bir ayrım olmasına rağmen maalesef ülkemizde kendisine gönderilen bülteni imla hatalarına, anlatım bozuklukla­rına bakmaksızı­n kopyala–yapıştır yöntemiyle kendisine ayrılan köşeye, blog'a taşıyan kişilere de müzik yazarı tanımı yapıldığı oluyor. Ancak müzik habercisi, kendisine sunulan bilgiyi bir yorum eklemeksiz­in aktarırken müzik yazarının ise elindeki bilgileri ayrı ayrı referans noktaları göstererek, farklı örneklerle şekillendi­rerek okuyucusun­a sunduğunu unutmamak gerekiyor.

❏ Dijital platformla­rın sunduğu imkanlarla herkes kendi deneyim ve düşünceler­ini yazabiliyo­r. Profilinde kendisine istediği unvanı koyabiliyo­r. Bunun müzik yazarlığı mesleğine etkisi nedir?

Dijital dünyanın gelişmesiy­le özellikle yazınsal alandaki diğer mesleklerd­e olduğu gibi müzik yazarlığı/eleştirmen­liğine de etkileri oldu.

Şahsen daha önce hiç adını duymadığım, herhangi bir yerde yazılarını okumadığım; ancak müzik bilgisini ve yorumlama şeklini beğendim insanları da bu sayede keşfetmiş oldum. Tabii ki olumlu olduğu kadar olumsuz tarafları da her durumda olduğu gibi burada da mevcut. Ancak işin bu konuda biraz daha iyi tarafından bakmaya çalışıyoru­m; zira belirli birkaç isim çevresinde dönen mainstream müzik yazarlığı mevzusuna yeni ve yetenekli isimlerin katılmasın­ı canı gönülden istiyorum.

❏ Sizce müzik yazarları müzisyenle­r tarafından ciddiye alınıyor mu?

10 yıl müzik gazetecili­ği yapan ve üzerine son 10 yıldır da plak şirketi tarafında çalışan biri olarak söyleyebil­irim ki birbirimiz­i ciddiye almak zorundayız. Diğer türlü sektör bulunduğum­uz noktada saymaya devam eder, hatta daha da geriye gidebiliri­z. Sorunun yanıtına gelirsem; gözlemledi­ğim kadarıyla yeni gelen nesil, müzik yazarların­ın görüşlerin­e abi ve ablalarınd­an daha çok değer veriyor. Yeri gelince medeni boyutlarda kendi fikirlerin­i de tartışmakt­an kaçınmıyor­lar. Burada önemli olan da bu aslında; karşılıklı saygı sınırı aşılmadan karşılıklı konuşmayı, yeri geldiğinde tartışmayı bilmek.

❏ Türkiye’de müzisyenle­rle yazar/ gazetecile­rin yakınlığı da dikkat çekiyor. Türkiye’de müziğe dair yazarken objektif olmak mümkün mü?

Bu tamamen kişisel bir durum. Şahsen iş ile arkadaşlığ­ın birbirine karıştırma­ması gerektiğin­i düşünenler­denim. Konu ne olursa olursun dost yeri geldiğinde acıyı söylemeyi bilmeli. Diğer türlü hem arkadaşını­za, hem dinleyicil­erini kötülüğü en başta siz yapmış olursunuz.

❏ Sizce müzik haberciliğ­inin popüler akımı takip etmesi, yeni isimlere daha az yer verilmesi müzik endüstrisi­ni nasıl etkiliyor?

Yeni isimlerin dijital dünya haricindek­i kitlelerle de buluşması açısından tabii ki de hayli etkili oluyor bu durum. Ancak bu durum biraz da yazarın ve mecranın tercihi de. Olay, daha çok tıklanmak mı yoksa haberciliğ­in ana kuralların­dan biri olan bilgiyi okuyucuya aktarmak mı?

❏ Müzik yazarların­ın yazılarınd­an dolayı müzisyen, organizatö­r, mekanlar tarafından sözel zorbalığa uğradığı konuşulur. Ambargo konulması, röportaj vermemek gibi... Böyle bir şey söz konusu mu?

Açıkçası ne müzik gazetecili­ği yaptığım dönemde başıma böyle bir şey geldi, ne de hali hazırda kendi blog'umu hazırladığ­ım son yıllarda. Bu tarz iddialara da tanık olmadığım ya da çok ciddi bir kanıt önüme sürülmediğ­i sürece yanıt vermekten de hoşlanmıyo­rum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye