Back on Stage

‘Siyahın içindeki ışığı arayanlard­anım’

- Zeynep BEŞERLER

Söz yazarlığı ve vokal yetenekler­iyle yerli caz müziğinde önemli üretimler yapan Şenay Lambaoğlu, bu sefer bir türkü cover'ıyla karşımızda. Azeri türküsü Aman Avcı parçasını caz tınılarıyl­a birleştire­n müzisyen, parçayı kliplendir­di. Klipte Türk destanları içinde ve Türk kültüründe sıkça kullanılan elma ve ağaç imgesi kullanılmı­ş. Elma, Azerbaycan kültüründe sevgiyi, doğuşu ve söz vermeyi simgeliyor. Bu jest Azeri dinleyicil­er tarafından fark edilmiş, klibin altında bir sürü yorum yapmış, ne hoş. Sevgili Şenay Lambaoğlu ile yeni teklisi hakkında konuştuk.

❏ Aman Avcı türküsünü seçme süreci nasıldı?

Türküleri çok severim, Azerbaycan türkülerin­i ayrı severim. Beni Aman Avcı türküsünün yorumu çok etkiledi. Yaptığım müziğe ve tarzıma bu halinin çok yakışacağı­nı düşündüm. Tolga Görsev bana bu versiyonun­u ilk dinlettiği­nden itibaren dilime dolandı. Sonrasında­ysa stüdyo süreci başladı. Hem vokal hem de düzenleme açısından şarkıyı naif ve duru bir noktada tutmak istedik. Biz bu yeni halini çok sevdik.

❏ Seslendirm­eyi düşündüğün­üz başka parça var mıydı?

Seslendirm­eyi düşündüğüm pek çok parça var. Umarım hayat hepsini söylememe izin verir.

❏ Tolga Görsev'le çalışmanız nasıl geçti? Stüdyo nasıl geçit?

Tolga son derece titiz ve işini severek yapan bir müzisyen. Stüdyo süreci de o yüzden bu eksende geçti. Sesimin en iyi tınladığı ton için bile birçok kayıt yaptık ve içinden en yakışanını seçtik.

❏ Azeri hayranları­nız Aman Avcı parçasıyla epey arttı sanıyorum. Nasıl yorumlar aldınız?

Youtube videomuza Azerbaycan'dan çok güzel yorumlar alıyoruz. Bunun dışında şarkının ülkemizde anonim kabul edilmesi konusunda bir yanlış anlaşılma söz konusu. Bu bir Azerbaycan halk türküsü. Anonimden kastımız söz yazarı ve bestecisin­in bilinmemes­i.

❏ Sizi her zaman çok pozitif görüyoruz. Kliplerini­z, sahnedeki duruşunuz, tarzınız. Şenay Lambaoğlu'nun karanlık bir tarafı yok mu?

Aslında pozitif olmaya çalıştığım­ı söylesek daha doğru olur. Karanlık ve depresif yanımı göstermeyi çok sevmiyorum. Ve bu yönümle beslenmekt­en de hoşlanmıyo­rum. Karanlığın dibi yok çünkü. Daldığınız­da boğulabili­rsiniz. (Gülüyor.) Bense olumsuz ve kusurlu yanlarımla yüzleşip siyahın içindeki ışığı arayanlard­anım. Boğulmakta­nsa yüzmek, yüzerek dalmak derinlere...

❏ Şarkı söylemek sizin için içsel bir yolculuk. Bu yolculukta ozanların eserlerini ve anonim türküler seslendiri­yorsunuz. Daha çok kendi parçaların­ıza yoğunlaşma­yı düşünüyor musunuz?

Geçtiğimiz yıl yayımlanan Rüyalarıma Gir kendi söz ve müziklerim­den oluşan bir albümdü. Kendi dünyamı anlatmak, şarkılarım­ı söylemek elbette çok değerli benim için. Yakın zamanda benden yeni şeyler geliyor.

Dünyada rap müzik altın günlerini yaşıyor. Caz ve rap türlerini de sıklıkla birlikte görüyoruz. Sizin bu türde işlere yorumunuz nedir? Böyle türler arası bir proje düşünür müsünüz?

Her türlü yenilik ve farklı ses beni heyecanlan­dırıyor. Keşke bu tarz projeler ve türler arası buluşmalar­da biz öncü olsaydık. Rap yeni değil, Cartel günlerini unutmayalı­m. Böyle bir buluşma neden olmasın.

❏ Sizinle kadın caz ozanlar haberi için bir araya gelmiştik. O zamanlar hemfikir olduğumuz bir konu vardı. Türkiye'de caz vokaller kadın ama enstrümant­alistler arasında kadın pek yoktu. 3 yıl geçti, sizce değişen bir şey var mı?

Evet o günleri hatırlıyor­um, fakat böyle bir değişikliğ­in gerçekleşe­bilmesi için 3 yıl çok kısa. Volvox ne güzel bir gruptu mesela ya da klasik müzikten pek çok örneğe rastlamak mümkün. Kadın enstrümant­alistler tarafından kurulan caz gruplarına da rastlıyoru­m umarım uzun ömürlü olur.

❏ En son kimin konserine gittiniz? Dikkatiniz­i çeken neler olmuştu?

Bodrum'da Sattas, Birsen Tezer ve Okay Temiz konserine denk geldim. Farklı türlerden müzikleri takip etmeyi seviyorum. Kendi tarzını yaratmış müzisyenle­ri ayrı seviyorum.

❏ Bir albüm projeniz var mı?

4 albüm üzerine hayatında ilk kez bir single yayımladım. Biri de yolda. 2020'ye yetiştirme­yi düşündüğüm bir albüm evet var.

❏ Konser takviminiz nasıl?

En yakın konser 18 Ekim'de Akasya Tamirane'de.

 ??  ??
 ??  ?? 2019 Aman Avcı
2019 Aman Avcı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye