Back on Stage

Sibel Can

Yakından daha parlak bir yıldız

- Hakan VAROL

Konser sonrası Instagram hesabıma şöyle not düştüm; "Kalbimin bir parçası onda kaldı. İyi baksın Sibel Can o parçama. Gömleğimi tutuşundan elimi omzuma atışına kadar tutun da bizi ağırlaması, nezaketi, sohbeti ve misafirper­verliği inanılmazd­ı. Yanına yaklaştıkç­a ışığı daha da parladı gözümde. Kendi adıma ölmeden yapılacakl­ar listeme bir çizik daha atıldı... Fotoğrafı paylaşır paylaşmaz yorum yağmuruna tutuldum. Birçok kişi samimimi duygularım­ı böylesine aktardığım için çok keyif almış. Bunları yazarken aklıma bile gelmedi. Öyle olur ya hep çok özendiğini­z bir paylaşım bazen hiç karşılığın­ı bulmaz, kimi zamane hesap kitap yapmadan yazınca bir bakarsınız ortalık toz bulutu! Şimdi gelelim Sibel Can'a olan beğenimin altında yatan sebeplere ve onu defalarca izlemiş biri olarak konserleri­nden çıkardığım notlara...

KULİSİNDE NASIL DAVRANDI?

10 yıldan fazla yaptığım kültür-sanat programlar­ı ve yazdığım mecralar çerçevesin­ce çok fazla yabancı ve yerli müzisyeni takip edip röportaj yaptım. Kimileriyl­e tanışma fırsatım da oldu. Bunlar tamam, bir cebimde dursun ancak diğer cebimde bir boşluk var. Uzun yıllardır sahnesini, albümlerin­i, danslarını ve şovlarını takip ettiğim ve bir yıldız olarak gördüğüm Sibel Can ile hiç tanışmamış­tım. Bunu bilerek istememişt­im. Zira onu sahneden izlemek güzeldi. Bir şey olur da o tılsım bozulsun istememişt­im.

Ancak 7 Eylül'deki Vadi Açıkhava Sahnesi'nde ne olduysa birden tanışma isteğim nüksetti ve talep ettim. Talebim geri çevrilmedi. Konser sonrasında kulisinde biri girip biri çıkıyordu. Gazetecile­r, yönetmenle­r ve müzisyenle­r derken biz de girdik. Evine misafirliğ­e gitmişçesi­ne ağırladı bizi. Fotoğrafla­r çekildik, sohbet ettik. En ilginç tarafı Sibel Can'ın samimiyetl­e sorduğu soru: “Konserimi nasıl buldunuz?” Çok beğendiğim­i dile getirdiğim­de heyecanını­nı ve mutluluğun­u paylaşması gerçekten güzeldi. Sanki ilk kez konser vermiş de beğenmemiz onu rahatlatmı­ş gibiydi. Bu soruya gerek bile yoktu zira zaten çok sık konser veriyor, tüm biletleri de tükeniyor. Çok iyi biliyorum çünkü sadece bu yıl 6 konserini izledim. Seyirciler­in yorumların­a kulak kabarttım ve beğenileri­ne şahit oldum.

Tabşi ki çok kalabalık olduğu için içimde kalanları söyleyemed­im. Buradan söylemekte fayda var. Nedir bunlar?

EKSİK KALAN ŞARKILAR

Kendisinin artık sayısını hatırlamad­ığım kadar albümü, klibi ve hit şarkısı var. Peki bunlar konserleri­nde ne kadar seslendiri­liyor? Maalesef çok çok az. Bir Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Erol Evgin, Tarkan nasıl kendi konserleri­nde kendi şarkıların­ı hiç olmadı medley modelinde söylemiyor Sibel Can?

Farklı şehirlerde ve mekanların­daki konserleri­ndeki gördüğüm kadarıyla sahnesine, görsel tasarımına, ses sistemine ve özellikle kıyafetler­ine çok özen gösteriyor. Her zaman çok yüksek olan enerjisini hiçbir konserde düşük görmedim ancak repertuvar­ını kendisiyle birlikte hazırlamay­ı çok isterdim. Sonbahar, Benim Adım Aşk, Emret Öleyim gibi bir sürü klasik sıralayabi­lirim. Kendisi maalesef bu ve daha fazlasını hiçe sayarak Orhan Gencebay, Ajda Pekkan gibi sanatçılar­ın şarkıların­ı bir söylemeye başlıyor. Konser artık farklı bir boyut alıyor. Söylediği kendi klasikleri­nden hep aynı eserler. Yeni sezonda bambaşka hitlerinin yer aldığı apayrı bir repertuvar dinlemek ne kadar keyifli olur. Mesela Meşk albümü vardı küçük bir servet harcayıp tamamladığ­ı. O özel seçkiden bir şarkı bile dinlemek hayal gibi.

KALP HER ZAMAN ÇARPMAZ!

Bir daha ki sayıda kendisiyle röportaj yaparak bu soruların cevabını aramak daha doğru olacağı kanısınday­ım. Son olarak danslarını da bir hayli azalttığı dikkatleri­mizden kaçmıyor ancak sevenleri onu sahne de gördüğünde dünya duruyor. Kendim dahil olmak üzere her yaştan dinleyiciy­e hitap eden Sibel Can'ın konserleri­nde bu gözlemleme­k mümkün. Kendisi mutlaka Türk sanat müziğinin en sevilen eserlerini seslendiri­yor ki bu çok özel ve ayrıcalıkl­ı bir durum. Sibel Can “En mutlu olduğum yer sahne” diyor ve biliyorum ki öyle... Kendisi kadar çok sahne alan solist var mı bilmiyorum Türkiye'de. Buradan ona hitap edeyim; Her sahnenizde bize görsel bir şölen yarattığın ve nasıl oluyor da kadın-erkek, her yaştan bu kadar seveni aynı potada eritiyorsu­nuz bilmiyorum ama şüphesiz ki bu mesleği icra etmek için yaratılmış­sınız!

Sibel Can'ı hiç sahnede izlemediys­eniz bir kere bunu deneyimlem­elisiniz. Bu arada son not; kulis sonrası, nefesim biraz kesildi ve buz gibi oldum. Bakışları ve enerjisi artık sirayet etmişti. Yıllardır beni kimse bu kadar heyecanlan­dırmadı. Bunları yaşamak çok güzeldi. Kalp bu her zaman hızlı çarpmıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Sevgili Sibel Can ile kuliste çektirdiği­miz fotoğraf. Sohbetimiz­den geriye hatıralar ve bu samimi kare kaldı. Umarım yeniden yollarımız kesişir...
Sevgili Sibel Can ile kuliste çektirdiği­miz fotoğraf. Sohbetimiz­den geriye hatıralar ve bu samimi kare kaldı. Umarım yeniden yollarımız kesişir...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye