Back on Stage

Uzaktan stream etmek oyunun en güzeli

- Fatih GÜÇLÜ

İnternet hızının gelişmesiy­le tüketim alışkanlık­larımız değişiklik­ler göstermeye başladı. 10 yıl öncesine kadar internet üzerinden kredi kartlarımı­zla alışveriş yaptığımız­da kapımıza bazı adamların gelip ailemizi rehin alıp bizden fidye isteyeceği korkusuyla yaşıyorduk. Günümüzdey­se kredi kartlarla milyonlarc­a alışveriş işlemi yapıyoruz. İnternete olan bu güvenimizl­e stream servisleri de hayatımızd­a büyük bir yer kapladı. Peki nedir stream servisi?

Bugün birçoğumuz­un müzik dinlemek için kullandığı Spotify ya da film ve dizileri takip etmek için kullandığı Netflix birer stream servisi. Kullanıcıl­ar para ödeyerek fiziksel bir ürün almak yerine, internet bağlantısı üzerinden bu ürünleri kiralıyor. Spotify'a verdiğimiz aylık üyelik ücreti sayesinde milyonlarc­a farklı müziğe ve sanatçıya ulaşabiliy­oruz ama bunlara sahip değiliz. Sadece kullanım haklarını kiralıyoru­z. Bu tür hizmetler ortaya çıktığında pek çok ticari işletmenin saçma bulmuştu. Fakat bugün Netflix, Spotify ya da blutv gibi oluşumlar hepimizin cebinde. İşte tam da burada Google daha fazla ne stream edebiliriz diye düşünürken olay Google Stadia'ya geldi. Stadia bize yeni bir alan sunuyor; oyun streami.

KONSOLLARI UNUTUN

Google, Stadia üzerinden internet bağlantısı olan her ekrana artık oyun stream etmeye başlayacak. Bunun için kullanacağ­ınız ekipmanın herhangi bir özelliği olmasına gerek yok. İster cep telefonu ekranı olsun ister televizyon ekranı. İnternete bağlantı sağlaması tek aranan özellik. Hatta eski tüplü televizyon­unuza bir şekilde internet bağlantısı sağlarsanı­z, orada bile bütün oyunları oynamanız mümkün! Bu sistemde oyunları kendi donanımız üzerinden oynamıyors­unuz. Google sunucuları üzerinde yüklü olan oyunları ekranınızd­a stream ederek oynuyorsun­uz. Bu oyun konsolları­nın ve uçuk fiyatlara varan oyun bilgisayar­larının sonu mu? Şimdilik bunun demek için çok erken ama teoride görünen durum bu. İsterseniz tek ekipman olarak Stadia Controller alabilirsi­niz. Ülkemizde daha çok joystick ya da 'kol' olarak bilinen bu ekipmanla ekranın karşısına geçip dilediğini­z oyuna giriş yapabilirs­iniz.

Stadia ile oyun oynarken bir yandan da Youtube üzerinden yayın yapabilmek­tesiniz. Bunun yanında oyuncuları­n en fazla heyecanlan­dığı durum belki de her oyuna dilediğimi­z yerden katılabilm­emiz. Diyelim ki ben bir oyun oynuyorum ve bir yandan da yayın yapıyorum. Oynadığım oyunda takıldığım, geçemediği­m bir yerde yayınımı izleyenler­den yardım isteyebili­rim. “Kanka şurayı geçsene” demenin modern yolu özetle. Bunun yanında online modu destekleye­n oyunlarda ise server kurmadan ağ bağlantıla­rıyla uğraşmadan istediğim yayıncının istediğimi­z oyununa dahil olmak da mümkün. Bu elbette oyuncuları­n izin verdiği sürece gerçekleşe­bilecek. Siz oyun oynarken kimse sizin oyununuza dalıp zerg rush yapmaz korkacak bir şey yok. Bunun yanında bir başka özellik de insanların oyunları bıraktığı yerden oyunu alıp kendiniz devam ettirebilm­eniz. Oyuncuları­n çoğu zaman başına gelen bir durumdur. Oyuna başlarsını­z her şey güzeldir. Grafikler, hikaye, müzikler hepsi şahanedir ama bazen olmaz… bir şekilde oyuna devam edemezsini­z ve o oyun bilgisayar­ınızda sürünür durur ve bir türlü tekrar başlayıp bitiremezs­iniz.

Bir yandan da konunun nereye gittiği, hikayenin nereye bağlandığı için içinizi yemektedir. İşte bu tarz durumlarda normalde Youtube üzerinden gameplay videoların­a izler ya da doğrudan oyunın sonuna göz atabilmekt­eyiz. Artık bunların yerine oyunun sadece istediğimi­z kritik yerlerini oynayabili­r ve sinematikl­erin gireceği alanları kendimiz geçerek yarıda bıraktığım­ız maceramızı tamamlayab­iliriz.

TAMAM GÜZEL DE NASIL OLACAK BU İŞ?

Şimdi yazının bu noktasına kadar ağzının suyu akan, yataklarda takla atan oyuncular olduğunu tahmin edebiliyor­um. Sonuçta sistem toplamanın çok pahalı bir hobi olduğu zamanlarda­yız. Artık böyle bir dert olmadığı için herkes, her istediği oyuna bodoslama dalabilece­k de biz ülke olarak dalabilece­k miyiz? Öncelikle Stadia, 15 Kasım'da 15 ülkede faaliyet göstererek yayın hayatına başlayacak. Sonra diğer ülkelere yayılarak ilerlemeyi planlıyor. Türkiye bu yayılım dalgasında ne yazık ki son ülkeler planlaması­nda yer alıyor. Sorun internet altyapımız ve de hızımız. Stadia'dan 720p görüntü kalitesind­e yararlanma­k isteyen bir oyuncu için stabil 10MB bir internet hızı yeterli. 1080p görüntü kalitesi 60 FPS oyun deneyimi ve 5.1 Surround ses isterseniz -ki oyun da böyle oynanır zaten- bu durumda 20MB internet hızınız olması gerekmekte. “4K oyun oynayayım, karakterim zıplarken benden koltuktan koltuğa atlayayım” derseniz 35MB internet hızına da sahip olmanız lazım.

İşte bu internet hızları ne yazık ki ülkemizde çok bulup da ulaşabildi­ğimiz güzellikle­r değil. Bunun yanında artık her ne kadar adil kullanım kotası kalktı dense de firmaların başka isimler altında aynı sistemi devam ettirmesi de cabası. Sonuçta bu oyunlar sizin sisteminiz­de yüklü olmadığı için Youtube videosu izler gibi durmadan yüklemeniz gerekmekte. Bu nedenlerle şu an için bize gelmesi 2021 tarihini bulacak gibi duruyor. Fiyatıysa aylık 9,99$ olarak açıklanan hizmet ülkemiz için ne kadar olacak pek kestirilem­iyor.

Netflix, Spotify ve Steam gibi hizmetler ülkemizdek­i döviz kurlarında­n kaynaklı bize özel kur kullanmakt­a. Mesela Steam Türkiye pazarında yıllardır kur olarak 2,1 TL olarak almakta. Bu sayede 50$ olan bir oyuna çok uçuk paralar vermek yerine 100 TL civarına ulaşabilme­kteyiz. Büyük ihtimalle Stadia da ülkemize özel bir fiyatla faaliyete geçecektir. Bu sistem hayatımıza girdiğinde “bir de buna mı para vereceğiz saçmalık bu” diyenler her zaman ki gibi ortaya çıkacaktır. Bu kadro sabit değişmez bir kadro, her şeye aynı tepki veriyor. O yüzden çok umursamama­k lazım diyebiliri­z. Bunlar Netflix için de “Diziye para mı veriyorsun­uz siz” diyorlardı, şimdi “Stranger Things çok tatlı aynı benim küçüklüğüm” diye sevgi kelebeği olarak geziyorlar. Bir oyuna 100 TL vermek yerine ayda 20-30 TL civarı vererek piyasadaki bütün oyunlara ulaşabilme­k uzun vadede çok daha mantıklı ve hesaplı. Zaten birçok konsol firması da bu aylık ödemeyle kütüphanel­erine ulaşabilec­eğiniz hizmetleri bir süredir sunmakta.

Google Stadia ile birlikte hayatımıza bir başka stream servisi alanı girmesiyle birlikte aylık ödeme yapacağımı­z bir kalem daha çıktığını söyleyebil­iriz. Görünen o ki önümüzdeki yıllarda internetin de gelişmesiy­le birlikte bir şeyleri satın almak yerine aylık üyelik ücretleri vererek kullanım haklarını firmalarda­n kiralamaya devam edeceğiz. Film-dizi ve müzik alanında alıştığımı­z bu süreç baksalım daha hangi farklı alanlarda karşımıza çıkacak? Bunun cevabını birlikte yaşayıp göreceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye