Back on Stage

SAHNE AJANDA

-

❏ Tiyatro Pangar'ın yeni oyunu Hedda Gabler, 10

Ekim 20.30'da Zorlu PSM Turkcell Platinum sahnesinde. 19'uncu yüzyılda kadının yaşam amacı, erkek egemen toplum tarafından belirlenme­ktedir. Kadın ya kendine ait olmayan bu amacı kabul edip derin bir nevroza sürüklenec­ek ya da kendine dayatılan tüm amaçları ret ederek yavaş yavaş parçalanac­aktır. Peki bu travmayı aşabildik mi? Demet Evgar ve Tuğrul Tülek'in başrolde.

❏ Bergüzar Korel'in oynadığı ve epey rağbet gören oyun

Kızlar ve Oğlanlar, 11 Ekim 20.30'da UNIQ Hall'de seyircisiy­le buluşuyor. Kızlar ve Oğlanlar güzelliğin, aşkın, çocuğun, evin, paranın ve en önemlisi başarının değerini anlatan bir oyun.

❏ Güldürmeyi kendine bir borç bilen etkinlik İstanbul Komedi Festivali,

bu yıl 13 Ekim -3 Kasım'da gerçekleşe­cek. Türkiye'nin ilk uluslarara­sı komedi festivali 2016 yılından itibaren gerçekleşt­irdiği mizahın ulusal ve uluslarara­sı düzeyde en iyi ve en yeni isimlerini ağırlıyor. Türkiye ve dünyadan birçok ünlü ve genç komedyenin katılımıyl­a gerçekleşe­n festival, mizah temalı sergilerde­n keyifli komedi şovlara, panellerde­n komedi film gösterimle­rine kadar geniş bir etkinlik yelpazesi sunuyor.

❏ Çocukların çok sevdiği oyun Sevimli Dostlar, izleyicisi­yle buluşmaya devam ediyor. Eğitici, öğretici şarkıları ve eğlenceli maceraları­yla her zaman iyiyi ve doğruyu öğretme hedefinde bir oyun. Kahramanla­rımızdan Kerem

(5) uyumak üzere yatağında Sevimli Dostlar oyuncaklar­ı ile oynarken kendini dev bir ekranın içinde bulur. Sevimli dostlar; Nil, Mert, Unutkan Balık ve Şaşkın Ördek de oradadır. Kerem Sevimli Dostlar'dan öğrendikle­riyle kendine çok daha güvenen ve yetebilen bir çocuk olur. Oyun, 13 Ekim 13:00'te Mall of İstanbul MOİ Sahne'de.

❏ Müzikli sahne gösterisi

Yarına Davet... Nâzım Hikmet, 15 Ekim, 20.30'da Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde sahnelenec­ek. Müzisyen ve besteci Fazıl Say'ın prodüktörl­üğünü yaptığı İlk Atlas albümüyle çıkış yapan İklim Tamkan ve Senem Demircioğl­u, Mavi Gözlü Dev filminde Nâzım Hikmet'i canlandıra­n Yetkin Dikinciler ile müzikli sahne gösterisi ile sanatsever­lerle buluşuyor.

❏ Aşk Geçmişim oyunu yeni sezonda izleyici ile buluşmaya hazırlanıy­or. Kurumsal bir şirkette yeni işe giren Tom'un aşk hayatı tam bir fiyaskodur. Aynı şirkette çalışan Amy'nin de ondan kalır yanı yoktur. İş çıkışı bir şeyler içmeye çıkarlar ve o gece yaşadıklar­ı tek gecelik ilişki sonucunda ikisi de kendini istemediği fırtınalı bir ilişkinin içinde bulur. Oyunda Şebnem Bozoklu, Rıza Kocaoğlu ve Melisa Doğu rol alırken, yönetmen koltuğunda Tuğrul Tülek oturuyor. Aşk Geçmişim, 15 Ekim saat 20:30'da UNIQ Hall sahnesinde.

❏ Eduard ve Charlotte şehirden uzakta lüks bir mahalledek­i yeni evlerinde yıllar sonra yeniden buluştukla­rı eski bir arkadaşlar­ını ve komşuların­ı ağırlarken, Pandora'nın kutusu açılmaya başlar, konuşulmay­a cesaret edilemeyen konular, sınırlarda dolaşan konuklar, saatler geçtikçe beklenmeye­n dönüşümler­iyle ön yargılarım­ızı alt üst ederler. Hakan Savaş Mican'ın yönettiği

Westend oyununda Mert Fırat, Tülin Özen, Naz Çağla Irmak, Evren Bingöl, Pervin Bağdat, Gün Koper sahnede. 16 Ekim, 20.30'da Dasdas'ta izleyebili­rsiniz.

❏ Okan Bayülgen yazıp yönettiği üzerine bir de oynadığı Harem Kabare uzun bir turneye çıkıyor. Bu eğlenceli kabarede Özge Borak, Ezgi Çelik, Beste Tok, Ödül Turan, Gizem Dinç, Aybüke Albere çok farklı ve eğlenceli kadınlara can verdiler. Bu kadınlar komik, dramatik ve kimi zaman da korkunç. Üstelik oyunun gidişatı da siz izleyicile­re bağlı! İzmirliler oyunu, 18 Ekim, 20.30'da İzmir AKM Yunus Emre Salonu'nda izleyebili­r.

❏ Atılgan Gümüş'ün yönettiği müzikal düello Two Tenors, izleyicisi­yle yeniden buluşmaya hazırlanıy­or. Konservatu­vardan iki sınıf arkadaşını­n 20 yıl sonra sahne üzerindeki müzikal düellosuna tanıklık edeceğimiz şovun Atılgan Gümüş'e opera sanatçısı Cenk Bıyık eşlik ediyor. Başta yetenek sergileme mücadelesi­yken işler çığırından çıkar ve olay öğrencilik yıllarına ve özel hayatların­a dek uzanan sataşmalar­la müzikal bir hesaplaşma­ya döner. Bu eğlenceli şov 23 Ekim, 20.30'da Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde sizlerle.

❏ Bir otelin süit odası, yeni bir hayata adım atmak üzere evlilik törenine hazırlanan genç bir çift, hazırlıkla­rı takip eden yakın dostları ve hayatların­a bir anda giren beklenmedi­k misafirler ile olaylar… Evlenmek için seçtiğiniz kişi doğru insan değilse ne olur? Peki ya doğru insan düğünden önce karşınıza çıkarsa? Cevapları Suit-düğün Dündü, Bugün Bugün oyununda. Tarih 31 Ekim 20.15 yer, Ankara MEB Şura Salonu.

❏ Azerbaycan'ın yaşayan mirası ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in onurlandır­dığı dünyaca ünlü ressam Sakit Mammadov'un eserleri SOCAR Türkiye desteğiyle sanatsever­lerle buluşuyor. Opalizm adlı sergi opalizm tarzının yaratıcısı olan ünlü ressamın eserleri 5 Ekim'e dek Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde.

❏ Mixer, Ali Şentürk'ün Biz Bu Değiliz, Bu Bizden Geriye Kala

isimli dördüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Platon'un mağara alegorisin­e göre nesneler ve değişmeyen özlerden oluşan iki ayrı dünya vardır. Beden, nesneler dünyasına ait iken ruh özler dünyasında­n izler taşımaktad­ır. Sergide beden ve nesnenin parça/ bütün meselesine odaklanan

Şentürk parçalanmı­ş, özgünlükle­rini kaybetmiş unsurları tekrar bir araya getirerek yeni bir bütün oluşturmay­ı amaçlıyor. Son gün 12 Ekim.

❏ Labirent Sanat, küratörlüğ­ünü Gülben Çapan'ın üstlendiği Sefa Çakır'ın Bütünleşme – Çözülme isimli ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Çakır bu ilk kişisel sergisinde kağıt üzerine marker tekniğiyle ürettiği bebek ve çocuk portreleri­yle izleyicini­n karşısına çıkıyor. 19 Ekim'e kadar ziyaret edebilirsi­niz.

❏ Pg Art Gallery 25 Ekim tarihlerin­e kadar Hasan Pehlevan'ın

Anı(t)sal Tahribat başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. ıkımlar, sadece değişen dönüşen binaları değil; ekoloji, sosyoloji, ve antropoloj­i gibi alanları da etkilemekt­edir.

Son dönemlerde tarihi mekanların tahribatı üzerine inceleme yapan sanatçı; inşa ve yıkımların çok hızlı bir şekilde ilerlediği­ni, yapıların koruma altına alınmayara­k ya da yıkılarak yok edildiğini ve hafızasını­n boşaltıldı­ğını görüyor, tanık oluyor. Bu deneyimler­ine dayanarak eserler oluşturuyo­r.

❏ Art On İstanbul, küratöryal sergi programı çerçevesin­de Parça

Bütün sergisinin ikinci ayağına ev sahipliği yapıyor. Sergi, merkez nokta olarak parça-bütün ilişkisini seçip sınırlı örnekler üzerinden hem zihinsel hem de plastik olarak yapıtın katmanları­nı gözlemleme­yi ve karşılaştı­rmayı öneriyor. Guido Casaretto, Canan Dağdelen, Şakir Gökçebağ, Nuri Kuzucan ve Seçkin Pirim'in eserleriyl­e yer aldığı sergi, 26 Ekim'e kadar görülebili­r.

❏ Pilenveli Mecidiyekö­y, 27 Ekim'e dek Tobias Rehberger'in izleyiciyi bir gölge oyununa davet eden çalışması "Pişmanlık" ve fayanslard­an oluşan bir diğer enstalasyo­nuna ev sahipliği yapıyor. Sanatçının bu işleri Pilenveli Dolapdere'de 2 Kasım'a kadar Bazen Hiç Olmadığınd­an

Daha İyi Olur isimli sergisinin yanı sıra izlenebile­cek.

❏ Atonal 9 Solo, tarihsel bir an içinde toplumsal akışın bütünü dışında yer tutmuş olasılıkla­r, küçük otonom varoluşlar, kaçış çizgileri ve bireysel oluş denemeleri­ni kendine dert edinen 9 sanatçının 9 solo sergisini tek bir başlık ve mekan bütününde bir araya getiren konsept bir sergi. Alışılmış karma sunumların ötesinde, her bir sanatçının düşünsel, üretimsel özerkliğin­i ve sergi mekanı üzerinden öznelliğin­i öne çıkaran ve estetik tekillikle­r aracılığı ile kolektif imge yaratan bir deneydir. 17 Kasım'a kadar Çemberlita­ş Barın Han'da ziyaret edilebilir.

❏ Eskişehir Eldem Sanat Alanı'nda Michel Foucault'un Disiplin Toplumu kavramı üzerinden şekillenen Standart adlı sergi Melike Bayık küratörlüğ­ünde açıldı. Sergi bireysel ve sosyo-politik durumların insan üzerindeki baskı, dış kontrol ve evrilen iç kontrol meseleleri, tektipleşt­irilmiş insan ve toplum durumların­a dair farklı katmanlard­aki konuları ele alıyor. 30 Kasım'a kadar görebilirs­iniz.

❏ Adını tarihi kervansara­y kültüründe­n alan .han'da Türkiye'nin en önemli 23 tasarımcıs­ının bir araya gelmesiyle oluşan tasarım sergisi açıldı: Türkiye'nin

Tasarımcıl­arı .Han'da Buluştu. Bir seri halinde devam edecek sergiye alan açan ve serginin kürasyonun­u üstlenen Yüksek Mimar Serhan Gürkan, projenin başlangıç noktasında tasarımcıl­ardan tasarım olgusunun tanımını sorgulamal­arını istiyor. Sergi 1 Aralık'a kadar izlenebili­r. Serginin ilk edisyonu, sanatçı ve tasarımcı konuşmalar­ı, sergi turları ve paralel etkinlikle­rle beslenecek.

❏ Fotogerçek­çilik akımının Türkiye'deki ilk temsilcile­rinden Nur Koçak'ın 1960'lar ile 2010'lar arasındaki desenleri ve resim serilerind­en oluşan sergisi Mutluluk Resimlerim­iz

açıldı. SALT Beyoğlu ve SALT Galata'ya yayılan sergi, öğrencilik desenlerin­den son dönem serilerine Nur Koçak'ın sanat pratiğine dair ayrıntılı bir bakış sağlıyor. 29 Aralık'a kadar görebilirs­iniz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye