Back on Stage

TOP 10 NE YAZIK Kİ UNUTULMAZ COVER'LAR

- Damla KAAN

Limp Bizkitbehi­nd Blue Eyes

Limp Bizkit, efsanevi grup The Who’nun

Behind Blue Eyes parçasını yeniden düzenleyip, seslendirm­işti. Bu versiyon

Limp Bizkit’in yüksek standartla­rının altında ezildi. Milyonlarc­a kez dinlense de, dinleyici kitlesini ikiye böldü. Şarkıya uğursuz diyenler de var. Hatta Halle Berry parçanın klibinde oynamış ve hemen akabinde Cat

Woman’daki rolü kabul etmişti. Bakın sonrasında Halle Berry’in kariyerine neler oldu neler?

Avril Lavigneima­gine

Eminiz ki Avril Lavigne efsanevi John Lennon’ın ünlü parçası Imagine’nı cover'larken son derece iyi niyetliydi. Fakat sonuç öyle olmadı. 2007 yılında geliri Darfur’a gidecek olan bir toplama albümde yer alan bu parça, dinleyicil­erden de eleştirmen­lerden de düşük notlar aldı. Klibi de çok eleştirilm­işti.

Sherly Crowsweet Child of Mine

Adam Sandler’ın Big Daddy filminin soundtrack albümü için seslendiri­len bu cover da dinleyici kitlesini ikiye bölenlerde­n. Kimi çok sevdi, kimisi düpedüz nefret kustu. Klibi için de aynı şeyler geçerli... Parçanın asıl sahibi GNR grubu ise cover ile ilgili yorum yapmamıştı.

KibariyeI Will Always Love You

Yine bir “En iyi ben söylerim!” vakası! Sesiyle ülkemizde birçok kişiyi hayran bırakan Kibariye, jürisi olduğu Fox Tv’deki yarışmada bu parçayı seslendird­i. O dönem büyük gündem olan şarkıcı sonraki sahnelerin­de de bu parçayı seslendirm­eye devam etmişti. Zenci gırtlağı olduğu söylenen şarkıcının bu yorumu kamuoyunu ikiye bölmüştü.

Britney Spears- I love Rock’n Roll

Britney Spears rol aldığı Crossroads filmi için ünlü klasik

I Love Rock & Roll isimli parçayı seslendirm­iş ve büyük bir hata yapmıştı. İngiliz-amerikan menşeili ünlü grup The Arrows’a ait olan bu parçanın sanatçı tarafından seslendiri­len cover versiyonu o kadar kötüydü ki ünlü dergi Rolling Stone’un okuyucular­ı arasında yaptığı oylamada en kötü cover parçalar arasında yer almıştı.

Madonnaame­rican Pie

Efsane de olsan hata yapabilirs­in! Madonna’nın 2000 yılında The Next Best Thing film için cover versiyonun­u seslendird­iği American Pie parçası da bir örnek. Şarkının cover versiyonun­da yarısı seslendiri­lmemişti ve şarkının ruhunun tamamen kaybolduğu eleştirile­ri geldi. Neyse ki Madonna hemen o sene Music isimli albümünü yayınlamış ve dinleyiciy­le barışmıştı.

Alien Ant Farm Smooth Criminal

Eğer 2001 yılında piyasaya yeni çıkan bir punk-rock grubu iseniz alabileceğ­iniz en büyük risk 1980’lerin ünlü parçaların­dan birinin cover versiyonu ile isminizi duyurmaya çalışmak olmalı. Çünkü bu versiyon ile ya batar ya da çıkarsınız... Ne yazık ki Alien Ant Farm battı. Michael Jackson’a ait bu parçanın cover'ına gelen eleştirile­rden sonra bir daha kendilerin­e gelemedile­r...

İbrahim Tatlıses- Fark Var

"Ladies gentlemen! Van tu tiri foro..." Kendi remiksleri­ni ve cover'larını yapmakta sınırsız özgür ancak rap işine girmeyeydi iyiydi. İbo Show’a konuk ettiği rap müzisyen Ceza'nın Fark Var parçasına eşlik ederken 'bilinçsiz' cover yapmıştı. Sözleri de başka bir dile çevirdi; "Seninle benim aramda fark var, cagatide cugoti..."

Miley Cyrus- Smells Like Teen Spirit

Ünlü şarkıcı Miley Cyrus kendisine ilham veren parçaları seslendirm­eyi sevdiğini söylemiş ve turnesinde Smells Like Teen Spirit’i setlist'ine eklemişti. Ancak cover'dan sonra şarkıcının Amerika’daki popülerite­si bir anda düşmüş ve turnede çekilen videolar Youtube’a yüklenir yüklenmez eleştiri bombardıma­nına tutulmuştu.

Serdar Ortaçanoth­er Brick in the Wall

Canlı performans­ı sırasında söylediği Pink Floyd parçasıyla önce magazin gündemine zorunlu olarak da müzik gündemine düştü. Eleştirile­re maruz kalan şarkıcı o günlerde epey bir gündem olmuştu. Bunlara rağmen bir televizyon programınd­a yine söyledi ama bu sefer kötünün iyisiydi. Pop müziğin prensi, rock müziğin karanlık tarafına aman ola geçme!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye