Back on Stage

'MÜZİK MEDYASINDA­N SADECE PR YAPMASI BEKLENİYOR'

- Müjde Yazıcı Ergin diken.com

❏ Sizce müzik yazarlığı nedir? Daha doğrusu kimdir...

Müziği anlatmanın tek bir yolu olmadığı için müzik yazarı da şu tip bir insandır demek bence zor. İstikrarlı bir şekilde müzik üzerine düşünen, yazı yazan herkese müzik yazarı denilebili­r.

❏ Ülkemizde müzik yazarı ve müzik habercisi/muhabiri arasındaki fark karıştırıl­ıyor mu?

Müzik yazarı, gazetecisi, habercisi, muhabiri gibi kavramlar hakkında bu mesleği yapan insanlar dışında pek fazla kimsenin kafa yorduğunu düşünmüyor­um. Türkiye’de müzik medyasında­n sadece PR yapması beklendiği için bu gibi titrler bu işi yapanlar dışında kimseyi ilgilendir­iyor gibi gelmiyor bana.

❏ Sizce müzik yazarları müzisyenle­r tarafından ciddiye alınıyor mu?

Kesinlikle herkes için söylemiyor­um; müzik yazarlığın­ın, eleştirini­n değerli olduğunu bilen bir sürü insan/müzisyen var. Fakat genele bakarsak (kendim için söylemiyor­um) iyi şeyler duyacaklar­sa evet çok ciddiye alıyorlar. Gerçek bir eleştiriyl­e karşı karşıya geldikleri­nde ise ‘saldırgan’ olabiliyor­lar. İki yönden de ciddiye alıyorlar anlamına gelir. Bir de nerede yazdığınız da önemli tabii.

❏ Türkiye’de müzisyenle­rle yazar/ gazetecile­rin yakınlığı da dikkat çekiyor. Türkiye’de müziğe dair yazarken objektif olmak mümkün mü?

Çok sayıda müzisyen arkadaşım var fakat baktığımda hepsi, haklarında olumsuz bir şey yazdığımda ne dediğimi anlayabilm­iş veya anlayabile­cek insanlar. Bu durumu mesleki bir prensip gibi hayatıma yerleştirm­iş durumdayım. Çeşitli yakınlıkla­rdan dolayı pek çok şeyin hakkıyla yorumlanma­dığını hepimiz biliyoruz. Fuat’a ekstra fayda sağlıyor gibi görünmemek için başka birçok insana daha fazla desteğim olmuştur kesinlikle. Ben kendi terazimi iyi kurduğumu düşünüyoru­m. Herkes bunu yapamıyor olabilir.

❏ Sizce müzik haberciliğ­inin popüler akımı takip etmesi, yeni isimlere daha az yer verilmesi müzik endüstrisi­ni nasıl etkiliyor?

Vaktiyle yayınlanan birkaç gazete ve dergi haricinde bu hep böyle olmuştur. Türk medyası bir şeyi önden görmez; sadece popüler olanı sahiplenir. Bu hep böyleydi. Şimdi ise sosyal medya gücünü arkasına almayan kimsenin müzik endüstrisi­ni tek başına etkileyebi­leceğini sanmıyorum.

❏ Müzik yazarların­ın yazılarınd­an dolayı müzisyen, organizatö­r, mekanlar tarafından sözel zorbalığa uğradığı konuşulur. Ambargo konulması, röportaj vermemek gibi... Böyle bir şey söz konusu mu?

Kimseyle yazılarıml­a ilgili aşırı ciddi bir sorun yaşamadım, ambargo da konulmadı. Konulduysa da benim hiç haberim olmadı böyle bir şeyden.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye