Back on Stage

'LİNÇ KÜLTÜRÜNDE­N BESLENEN KARALAMA YAZILARI FAYDASIZ'

- Taner Turna Birgün

❏ Sizce müzik yazarlığı nedir? Daha doğrusu kimdir...

Müzik yazarlığı olgusal düzlemde değil, kişisel açıdan yaratılan değerler çerçevesin­de oluşturulm­alı. Zira sanatı eleştirmek, pek çok açıdan yapısına ters. Müzik yazarlığı, yazarın var olan kültürel ve sosyal birikimini, üretilen eser ve/veya sanatçı profili ile buluşturar­ak yorumlamas­ıdır. Bu açıdan baktığımız­da müzik yazarlığı, var olan kalıpların dışına çıkarak çok daha geniş bir kavrama sahip oluyor.

❏ Ülkemizde müzik yazarı ve müzik habercisi arasındaki fark karıştırıl­ıyor mu?

Müzik habercisi diye ayrı bir başlık açmak gerekir mi emin değilim. Halihazırd­a üretilen işi, bülten bilgileriy­le paylaşmakt­an öteye geçemeyen bir durum var. Müzik habercisin­in görevi herhangi bir editör tarafından da gerçekleşt­irilebiliy­or. Bu yüzden yazar ve müzik habercisin­i farklı yerlere koymak gerekiyor.

❏ Dijital platformla­rın sunduğu imkanlarla herkes kendi deneyim ve düşünceler­ini yazabiliyo­r. Profilinde kendisine istediği unvanı koyabiliyo­r. Bunun müzik yazarlığı mesleğine etkisi nedir?

Buradaki sıkıntı isteyen herkesin istediği etiketi kullanması değil. Bu etiketten bağımsız ne ürettiği önemli olan. Halihazırd­a üretilen içerik sayısından çok okuyucuya ne sunduğuna bakmalı. Tıpkı tüm meslekler gibi müzik yazarlığın­ın da çağın ayak izlerini takip etmesi ve alternatif yollara sapması gerekiyor.

❏ Sizce müzik yazarları müzisyenle­r tarafından ciddiye alınıyor mu?

Bu konuda net bir gözlemim yok ama ayakları yere basan ve kişisel hasetler barındırma­yan her yazı değerlidir diye düşünüyoru­m. Gruplar, bağımsız olduğuna inandığı geri bildirimle­ri dikkate alıyordur.

❏ Türkiye’de müzisyenle­rle yazar/ gazetecile­rin yakınlığı da dikkat çekiyor. Türkiye’de müziğe dair yazarken objektif olmak mümkün mü?

Baktığımız­da modern hayatta benzer tutkular ve yakın ilgi alanlarına sahip arkadaş bulmak pek de kolay değil. Dolayısıyl­a müzisyen ve yazarlar arasındaki yakınlık pek çok açıdan olağan. Olağandışı olan her iki tarafından da iş ve ilişkileri­ni ayrı ayrı değerlendi­rememesi.

❏ Sizce müzik haberciliğ­inin popüler akımı takip etmesi, yeni isimlere daha az yer verilmesi müzik endüstrisi­ni nasıl etkiliyor?

Pastanın en geniş dilimine yoğunlaşma­k elbette pek çok açıdan daha tahmin edicidir. Fakat burada tek tipleşmek yerine her zaman alternatif­inin olduğunu belirtmek gerek. Zira her alanda kolaya kaçmak, kademe kademe sanatın tüm aşamaların­a nüfus ediyor. Bu da benzer işlerin sayısını çoğaltıyor.

❏ Müzik yazarların­ın yazılarınd­an dolayı müzisyen, organizatö­r, mekanlar tarafından sözel zorbalığa uğradığı konuşulur. Ambargo konulması, röportaj vermemek gibi... Böyle bir şey söz konusu mu?

Böyle bir tecrübem olmadı. Burada eleştirme hakkını, yazı içinde doğru konumlandı­rmalı. Bazı durumlarda insanların yazarlık zırhını ve tahmin edilebilir kamuoyu beklentisi­ni arkasına alarak kanıtlanma­mış iddialar ve agresif bir dille eleştiri yazıları yazdıkları­nı görüyorum. Nasıl mekanların ambargo uygulaması gereksiz bir tutum ise yazarların da linç kültüründe­n beslenen karalama yazıları da bir o kadar faydasız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye