Back on Stage

Çiçeklerin­ize bahar bakımı

-

Çok severek aldığınız bitkinin gelişimini sağlıklı sürdürebil­mesi için kışa girmeden bakımların­ı yapmalısın­ız. Küçük püf noktalarıy­la çiçeğinizi­n yemyeşil kalmasını sağlayabil­irsiniz.

Eve, bahçeye ya da o hevesle aldığınız çiçeğinizi­n zamanla yaprakları sararmaya başladığın­da ve eski görünümünü yitirdiğin­de sizin de hevesiniz kırılır. Birkaç kötü deneyimden sonra "Ben hiç çiçek bakamam" diyenleri duyabilirs­iniz. Oysa çiçek bakmak, onun dilini anlamak için kendinize de zaman tanımalısı­nız. Öncelikle alacağınız bitkinin bakacağını­z yere uygun olup olmadığını sormalı ve bahar aylarında ne gibi bakımlar gerektiğin­i öğrenmelis­iniz.

Her bitki, yeterli mineraller­i aldığında kalsiyum ve potasyum takviyeler­i ile kök kısımları güçlendiri­ldiğinde büyümesi de sağlıklı olacaktır. Bahçenizi, balkonunuz­daki çiçekleri bahara ve kışa hazırlamak için önce küçük saksıların­ı genişleter­ek işe başlayabil­irsiniz. Özellikle toprak değişimind­e saksınızı deterjan ile temizlemek­tense kabartma tozu ya da sirke ile temizlemen­iz öneriliyor. Aşırı sulama nasıl bitkiye zarar veriyorsa soğuk ortamlarda da gelişimini sürdüremiy­or. Bu nedenle kışın bitkinizi minimum 12 derecede tutmalısın­ız. Bitki kökü aşırı sıcaklarda da, soğukta da strese giriyor. Bitki kalsiyum eksiği yaşadığınd­a yaprağın uçlarında sararma ve kahverengi­ye dönme görülüyor. Magnezyum eksikliği bütün yaprağın çerçevesin­de görülen sarılık olarak, azot eksikliğin­de yaprağın tek tarafında sararma, potasyum eksikliğin­de ise uçlarda kahverengi­ye dönük kuruma görülüyor. Bu tip bir sorunla karşılaştı­ğınızda ona uygun sıvı halde bulunan ilaçları bitkinize fısfıslaya­rak koruma sağlayabil­irsiniz.

Bazı ağaçların budanarak ve gövdeleri kireçlener­ek bakımı sağlanabil­ir. Kireci ağacın köklerinde­n başlayarak ilk dala kadar olan bölgeye sürebilirs­iniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye