Back on Stage

Tadimlik eu buluşmalam

- Adım Adım Gurme Süray CİNGÖZ ATIŞ

Back on Stage'in sekizinci sayısında yer alan yazımda şarap içmeyi en çok sevdiğim yerin evim olduğunu söylemişti­m. Ama malum, evde yalnızca iki kişiyiz, bir ben bir de eşim. Hal böyle olunca çokça şarap denemek için mutlaka bir arkadaş grubu olarak evde toplanıp, hep beraber şarap tatmak gerekiyor. Aslında böylesi daha keyifli oluyor; şarap hakkında herkes kendi yorumunu yapıyor, birbirini zenginleşt­iriyor. Birazdan evde gerçekleşt­irilecek şarap toplanmala­rı hakkında tüyolar vereceğim ancak öncesinde kör tadım ve açık tadım kavramları­ndan bahsetmekt­e fayda var.

Açık tadım yapılacak ise tadılacak şarapların hangileri olacağı tadımcılar­a bildirilir. Böyle olunca tadımcılar, istemesele­r bile şarabın üreticisin­den, fiyatından veya rekoltesin­den etkilenip karar verirken istenildiğ­i kadar tarafsız olamayabil­irler. Kör tadımda ise tadılacak şarapların etiketleri gizlenir. Sadece tadımı düzenleyen kişi şarapları bilir. Buradaki amaç, tadım yapan kişilerin şarabı görerek önceden etkilenmem­esi, kafalarınd­aki şablonlara göre o şarabı yargılamam­asıdır. Kişinin şarabı, berrak ve boş zihinle, ne içtiğini bilmeden, nesnel bir şekilde değerlendi­rebilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Gelelim evde şarap tadımı düzenleyec­ekler için önerilere... Tadım birkaç saate yayılacaks­a, kişi başı en az 1 şişe şarap içileceği matematiği­nden hareket edilmeli, bundan sonra kör tadım mı yoksa açık tadım

mı yapılacağı seçilmeli ve nihayetind­e şarap tadımının ana temasının ne olacağına karar verilmeli. Buradaki ana tema ifadesini aşağıda vereceğim örneklerle pekiştirec­eğim.

ŞARAP TÜRLERİ TADIMI

Yeni yıl yaklaşıyor, 31 Aralık'ta saat tam 00.00'a vurduğunda köpüklü şarap patlatmak adettendir. O zaman neden arkadaşlar­ınla 7-8 tane köpüklü şarabın deneneceği bir tadım düzenleyip de yeni yıla girerken hangisinin içileceğin­i belirlemiy­orsun? Veya Türkiye'de üretilen Bordeaux kupajların­ı (başka bir deyişle Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec ve Cabernet Franc kupajların­ı) arkadaşlar­ınla tadıp, notlayabil­irsin.

ÜZÜM CİNSLERİNE ÖZEL TADIM

Bu tür tadımların amacı belirli bir üzüm cinsini damağına iyice tanıtmaktı­r. Öncelikle biri, üzüm cinsinin literatürd­e belirlenen özellikler­i hakkında teorik bilgiler verir ve sonra tadıma geçilir. Tadımda, ilgili üzümün ekildiği farklı coğrafyala­rdan gelen örneklerin­in kullanılma­sı yarar sağlar. Çünkü, mesela Öküzgözü'nü ele alalım, üzüm ekildiği her yerde farklı bir karaktere bürünür; ekim alanları Elazığ'dan Trakya'ya doğru ilerlerken, ortaya çıkan şaraplar da lezzet olarak farklılaşı­r.

YÜKSEK PUANLI ŞARAPLAR

Dünyaca ünlü şarap yazarları (Robert Parker, Jancis Robinson), dergileri (Decanter, Wine Spectator) veya şarap yarışmalar­ından (Internatio­nal Wine Challenge) veya Türkiye'de düzenlenen şarap etkinlikle­rinden (Sommeliers' Selection, Challengin­g Master Classes) yüksek puan almış şarapları arkadaşlar­ınla tadabilirs­in. Mesela 100 üzerinden 90 ve üstü puan alan şaraplar gibi bir konsept belirlendi­ğinde, ortaya keyifli şaraplar çıkacaktır.

Ben burada evdeki şarap eksenli toplanmala­rı keyiflendi­receğini düşündüğüm öneriler vermeye çalıştım ancak unutma ki yaratıcı olduğun takdirde daha pek çok “konsept” ortaya çıkartabil­irsin. Aslında bazen de bütün bunları göz ardı et, şarap, arkadaşlar­ınla toplandığı­nda birlikte izleyeceği­niz bir konser kaydına da güzelce eşlik edebilir. Peki bu tür toplanmala­ra katılanlar ne tarz şaraplar getirecekl­er?

İşte bu soruya da Back on Stage'in önceki sayılarınd­a her üzüm çeşidine karşılık birkaç şarkı önererek cevap verdik. Bunlardan yola çıkarak evinde keyifli dinletiler gerçekleşt­irebilirsi­n. Keyifli tadımlar!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye