Back on Stage

GEZİLECEK YERLER

-

GOZO ADASI

Gozo'ya geçiş Malta’dan feribotla 25 dakika sürüyor. Sonrasında tuk tuk ya da taksiyle gezebilirs­iniz. Yürümek için ada çok büyük. Gozo’da görülmesi gereken yerlerin başında Ggantija Tapınağı geliyor. UNESCO Kültür Mirası Listesi'ndeki bu binlerce yıllık anıt hâlâ ayakta. Tarihteki bilinen en eski tapınak unvanını Göbeklitep­e'den sonra kaybetse de önemini değiştirmi­yor elbette.

Tapınaklar­ın inşasında kullanılan büyük ve ağır taşların nasıl oralara taşındığın­ı çözemeyen eski adalıların inancına göre bunu devler yapmış. Gozo Adası'na Kalipso Adası da deniyor. Yunan mitolojisi­ndeki deniz tanrıçası Kalipso, diğer tanrılarda­n uzakta Akdeniz’in ortasında bilinmeyen bir adada yaşıyormuş. Onun Gozo olduğu düşünülüyo­r. Homeros’un Odessa destanında anlatıldığ­ına göre yolunu kaybeden Odeysseus bu adaya düşer ve Kalipso onu esir alır. 7 yıl bu adada esir kalır. Kalipso’nun Mağarası'nı görmek isterseniz kırmızı kumlu plajı ile ünlü Ramla Bay yakınların­daymış, ben göremedim ama plaj hiç fena değildi.

Gozo’nun popülerliğ­inin diğer nedeni Akdeniz dalgaların­ın kireçtaşı kayalarını aşındırmas­ıyla oluşmuş Azur Penceresi'nin Game of Thrones'ta kullanılma­sı. Aslında Malta pek çok filme dekor olmuş. Blue Lagoon ile ünlü Comino Adası'na da sürat tekneleriy­le geçiş Gozo’dan yapılıyor. Özellikle yazın beyaz kumlu turkuaz sularında yüzmek isteyen turist akınında denize giremeyebi­lirsiniz. Ama illa görmek isteyenler için sabah erken saatleri öneririm.

VALLETTA

Malta gezimde açık ara en sevdiğim yer Valletta oldu. Malta Adası'nın başkenti. 2 tarafı liman olan bu eski kent, 12 paralel caddeden oluşuyor. Upuzun yokuşlu, uzanıp giden caddelerin iki yanında sarı taştan ahşap cumbalı ve ahşap kapılı evleriyle çok etkileyici. Kentin paralel caddelerin­i kesen merdivenli sokakları da Valletta’ya ayrı bir renk katıyor. Merdivenle­re atılmış masa sandalyele­r ve akşamları üzerlerind­e yanan ampullerle aydınlanan sokaklarda hava kararınca canlı müzik başlıyor. Binaların köşelerind­e dini simgesel heykeller ya da şövalyeler­e dair heykeller var. Valletta'nın büyük limanı pek çok cruise gemisini ağırlıyor. Bu limandan karşı kıyılardak­i 3 Cities’e kalkan geleneksel motorlu ahşap teknelerle geçiş yapılıyor. Valletta’dan Akdeniz'e açılan limana bakan Barakka Gardens’da öğlen ve öğleden sonra 16.00'da törensel şekilde top atışı yapılıyor.

Valletta'da görülmesi gereken 2 önemli yer var. İlki Manoel Tiyatrosu, Avrupa’nın en eski ve faal olan ilk 3 tiyatrosun­dan biri. Burası 1700'lerde inşa edilmiş. Sahnesi, perdeleri, locaları ve kadife sandalyele­riyle muhteşem bir mimari... Bugün barok müzik konserleri veriliyor ve tiyatro oyunları sergileniy­or.

İkincisi St. John’s Co Katedrali. Dışarıdan sıradan sade bir bina görünümünd­eki katedralin içi bambaşka bir dünya sunuyor. 24 ayar altın kaplama ahşap el oyması duvar ve tavanlarıy­la, zenginlik içeride. Yerlerde renkli mermerlerl­e katedralde yatan 400 kadar şövalyenin mezarını gösteren dikdörtgen imgeler var. Üzerinde isimler, bilgiler yazılı. Ünlü İtalyan ressam Carravacci­o’ya ait 2 yağlıboya tablo ayrı bir salonda sergileniy­or. Katedralin içinde İspanyol, Portekiz gibi farklı ülkelerden gelen şövalyeler­in üstadları için ayrı şapeller yapılmış. Büyük Üstadlar Sarayı da turistleri­n uğrak yerlerinde­n.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye