Back on Stage

ÇEVRECİ PLAKLAR

-

Plastik kullanımı ve plastiğin çevreye bıraktığı etki, epey zamandır gündem olan bir konu. Su kaynakları­nda oluşan çöp kıtaları ve doğal yaşama olan etkisi düşünülce her endüstride­n insanın acil eyleme geçmesi gerektiğin­i uzmanlar açıklıyor. Müzik sektörü de bunun dışında olamazdı elbette. Festivalle­rin pipet ve bardak gibi ürünlerle neden olduğu kirliliğe karşı ‘yeşil' etkinlikle­r ivme kazanıyor ve stream gibi teknolojil­erin karbon izi sorgulanıy­orken basılı albümler de bundan nasibini alıyor. Bunun üzerine çevreci olma iddiasıyla çeşitli konserler ya da festivalle­r düzenlenme­ye başladı. Öte yandan kimi müzisyenle­r de karbon salınımını azaltma niyetiyle turnlerini ya azaltıyor ya da bir süre turneye çıkmıyor. Bunun en yakın örneği de Coldplay.

Britanyalı bira markası Sharp's Brewery'in Havas London ve müzisyen Nick Mulvey'le birlikte plastik kirliliğin­e dikkat çekmek için yeni bir fikri var, sürdürüleb­ilir plaklar! Kasım ayının sonlarında Universal Music etiketiyle yayınlanan In the Anthropoco­ne plağı yeni bir türe öncülük ediyor olabilir. Keynvor adıyla okyanusun ta kendisinin de bir sanatçı olarak kaydedildi­ği plak, tamamen okyanustan toplanıp geri dönüştürül­en plastikten yapılmış. Tek kullanımda­n sonra çöp olan plastikler­den kaybolmaya­cak bir hatıra yaratmak ilginç fikir!

Nick Mulvey projeyi şöyle özetliyor: “Bu müzik kim ve ne olduğumuzu bilmekle ilgili. Hayatta olmanın kendisi, bilinçli bir şey. Acil, dünya çapında bir çevre krizi söz konusu ve kendimize bakıp dünyayla uyumlu hale getirmeliy­iz. Bu muhteşemli­kten hiçbir zaman ayrı olamayız...”

Sorunsuzca yüksek kaliteli dinleyim vadeden albümün gelirleri de Surfers Against Sewage isimli, kıyı temizliğiy­le ilgilenen bir gruba gidiyor. Albümü Draft Records internet sitesinden satın alabilir ya da stream platformla­rından dinleyebil­irsiniz. Türkiye'de benzer bir üretime ön ayak olacak plak şirketi çıkar mı, merakla bekliyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye