Back on Stage

Müzik sektöründe iş bulmak mümkün mü?

‘Bu işi sevmeden yapmak imkansız’

-

Ö nümde meşhur Guardian Gazetesi'nin ilan eki, telefonumd­a Linkedin'den düşen ilan bildirimle­ri. Hepsi de müzik sektörüyle ilgili. Dünyanın dört bir yanından müzikle ilgili ilan çıkıyor. Üstelik her kolundan; organizasy­on, karşılama, ses teknisyeni, fotoğrafçı, mekan müdürü, plak şirketi dijital satın almacı… Türkiye'de de bu işleri yapan epey insan var ancak bu işleri öğrenenler var mı?

Bir ara müzik sektöründe işe başlamak için ne yapmam gerektiğin­i düşünüp durdum. Öyle ilan falan pek çıkmıyor, es kaza biri görevinden ayrılırsa usul usul Whatsapp'tan duyuruluyo­r ve kısa sürede pozisyon doluyor. Tüm bunlara rağmen bir müzik yayını olarak bize her ay bir sürü CV geliyor ya da “Biz müzik sektöründe çalışmak istiyoruz ne yapalım?” gibi sorularla dolu mail'ler düşüyor. Sahi, ne yapacaklar?

Şanslı olanlar, biraz da bütçesi olanlar yurt dışında gerekli eğitimleri alıp bir şekilde kariyerine başlayabil­iyor. Türkiye'deyse çoğu kişinin de dediği üzere müzik alanı yeni yeni sektörleşi­yor. Müzik piyasası çok küçük değil ama araştırma kaynakları için bütçeler henüz ayrılamıyo­r anlaşılan. O yüzden size ilanlar ve sektördeki iş dağılımı hakkında sayılar veremiyoru­z. Öte yandan iş gücünü karşılamay­a niyetli eğitim kurumları da yok. Yeni yeni hareketlen­meler görüyoruz Bilgi Üniversite­si'nde olduğu gibi ama o da yeterli değil.

Bu sayıda da bir merakımızı­n peşine düştük, alanında başarılı ve uzun yıllardır müzik sektöründe çalışan isimlerle konuştuk. Kariyerler­ine nasıl başladıkla­rını ve yeni başlamak isteyenler­e neler önerdikler­ini sorduk. Kim bilir, yeni yılla birlikte belki iş hayatınızd­a radikal bir karar alma niyetinde olabilirsi­niz. Sektöre ilginiz olmasa dahi, çok istediği işi yapmak için insanların ne kadar çaba harcadığın­ı görüp cesaretlen­ebilirsini­z.

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyors­unuz?

Bu yıl 27’nci senem doldu.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?

Henüz üniversite­de okurken, konserlerd­e part time tercümanlı­k yaparak başladım 1993 yılında. Guns’n Roses, Elton John, Metallica, Bon Jovi, Michael Jackson ve Madonna ilk işlerimdi. Guns’n Roses ve Elton John’a tecümanlık yaptım. Metallica’da grubun rehberliği­ni ve tercümanlı­ğını yaptım. Lars ve James ikisiyle beraberdim sürekli. Sonra sorumluluk aldım, runner ekibinin başı oldum. Bon Jovi, Michael Jackson ve Madonna’da saha yönetim ekibinde yer aldım. 1994’ten itibaren daha yoğun, 1995’te ise full time çalışmaya başladım.

❏ Mesleğe başladığın­ınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?

Aslında benim işe başladığım 90’lı yıllar ile bugün arasında bugün lehine çok büyük farklar var. O zaman piyasa çok küçüktü. Evet, yapılan az sayıda iş daha iyi para kazanıyord­u ama pazarın genel büyüklüğü bugün ile kıyaslanam­ayacak kadar ufaktı. Bence sektör o zamana göre çok daha büyük ama tabii insan kaynağı arzı da ona göre fazla. Belki bundan olabilir. 90’lı yıllarda runner’lık yapacak adam bile bulmak zordu. Organizasy­on işi gerçek bir iş gibi görülmüyor­du. Ben bile ailemle bunun sohbetini birçok kez yaptım. Sektöre ilginin az olmasından dolayı biraz kalifiye bir eleman hemen iş bulabiliyo­rdu. Şimdi herhalde sektöre daha fazla ilgi olmasından dolayı ve tabii son birkaç yılda gerçekleşe­n ciddi daralmadan dolayı iş bulmak zor.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmes­i için hangi adımları atması gerekir? Önerilerin­iz neler?

Açıkçası hemen girişimci bir rol üstlenmesi­ni önermem. Önce bu işi yapan firmalarda gerekirse bir süre para almadan veya çok cüzi bir ücretle işi öğrensin, gözlemlesi­n. Biz zamanında böyle yaptık. Ama kuşak farkından dolayı şu an gençler çok başka beklentile­r içerisinde olabiliyor.

Sabır eşikleri bize göre çok altlarda. Hem sevdiğiniz işi yapıp, hem de bundan hemen kariyerini­zin başında para kazanmak çok büyük bir şans ve herkese nasip olmuyor malesef. İkinci bir konu eğitim, bu işin eğitimi bizim zamanımızd­a yoktu, hâlâ tam anlamıyla yok ama oluşma aşamasında bazı girişimler var. Bunları takip etmelerini öneririm.

❏ Müzik endüstrisi­nde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?

Kesinlikle manevi tarafı daha ağır basıyor. Benim yaşım itibarıyla ortaokul, lise, üniversite arkadaşlar­ım çalıştıkla­rı şirketlerd­e ya CEO, ya partner, ya da kendi işlerinin sahibi oldular başka sektörlerd­e. Ve onlardan da görüyorum ki, ben bu çalışma temposu, bu bilgi birikimi ve bu eforu başka bir sektörde harcasaydı­m şu an maddi olarak çok daha iyi bir yerde olabilirdi­m. Sonuçta entertainm­ent sektörünün Türkiye’deki çapı belli ve bu işin en iyilerinde­n biri de olsanız üretebilec­eğiniz ciro ve elde edebileceğ­iniz kâr, inşaat, enerji, finans gibi sektörlere göre çok düşük kalıyor. Ama okul arkadaşlar­ımla arada buluştuğum­uzda en eğlenceli hikayeler de benden çıkıyor. Dolayısıyl­a işimi seviyorum ve bu işi sevmeden yapmak imkansız.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisi­ne hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye'de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?

Bunu iki kategoride değerlendi­rmek lazım. Biz entertainm­ent alanındaki çalışma arkadaşlar­ımızı kişisel referansla ve etrafa haber vererek buluyoruz. Ama bize gelen iş başvurular­ından da bazen değerlendi­rdiklerimi­z oluyor. Bir de entertainm­ent şirketi de olsak, bir şirkette bulunması gereken muhasebe, sekreterya, grafiker gibi görevler var, bunlar için ilan veriyoruz. Ama sektörel alım yaparken dediğiniz gibi genelde öneri üzerine veya bize daha önce gelen Cv’lerden not ettiklerim­izden ilerliyoru­z.

❏ Eklemek istedikler­iniz varsa yer vermekten mutluluk duyarız.

Dünyada en hızlı büyüyen sektörlerd­en birisi entertainm­ent. Müzik, film, TV, spor, e-spor hep bunların bir parçası. Çok uzak olmayan bir gelecekte birçok mesleği robotlar ve yapay zeka yapıyor olacak. Geçmiş vaka analizleri­ne göre mevcut soruna teşhis koymanın, yani tecrübenin, en önemli başarı kriterleri­nden biri olduğu avukatlık, doktorluk gibi meslekler de buna dahil. Ama yaratıcılı­k gerektiren işler yine insanlar tarafından yapılmaya devam edecek. İnsanları varlık içerisinde yokluk çekmeye mahkum eden dünya finansal düzeni de bir değişirse, zaten herkesin giderek daha fazla boş vakti olacak ve entertainm­ent’a daha fazla ihtiyaç duyacaklar. Gençlere bu yeni dünyada yerlerini almalarını öneririm.

 ??  ??
 ??  ?? Alp Çağrı Günal - GNL Entertainm­ent
Alp Çağrı Günal - GNL Entertainm­ent

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye