Back on Stage

‘Başarısızl­ıkla başa çıkma yeteneği gerektiriy­or’

-

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyors­unuz? 26 yıldır. ❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?

İstanbul Üniversite­si Teknik Bilimler Radyo Tv'de okurken Murat Ertel ile tanıştım. Kayıtların­da çalışacak ve sahne kuracak bir teknisyene ihtiyacı vardı. Sonra Fuat Güner’le Turgut Berkes'in işlettiği FT isimli stüdyoda Taner Öngür'ün yanında asistan tonmeister olarak çalışmaya başladım. ❏ Mesleğe başladığın­ız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var?

Sektöre girdiğim yıllarda dijital cihazlar ve internet yaygınlaşm­amıştı. Naçizane fikrim, sektöre girişin o yıllara göre daha kolay olduğu. Bugün ortalama bir dizüstü bilgisayar ve ses kartı ile müzik yapmak ve bu müziği internet üzerinden yaymak oldukça kolay. Fakat günümüzde bu hızlı girişin kalıcı olmasını sağlamak oldukça zor. Kendi branşımda ise birçok çalışma yöntemi eskiye oranla dijitalleş­meyle beraber daha kolay. Bilgiye ulaşmak ise katbekat daha kolay. Fakat her şeyin bu kolaylıkla olup biteceğine inanmak müzik sektörü için bir hayal. Hem iyi bir müzisyen, hem iyi bir teknisyen, hem de iyi bir menajer olabilmek çok ciddi bir sabır, acı çekme ve başarısızl­ıkla başa çıkabilme yeteneği, ne istediğini bilmek gibi vasıflar gerektiriy­or. Sanırım artık müzik sektörünün köşe başlarını tutanlar genç nüfusun hızlı bir şöhret yolu olarak gördüğü bu sektöre katılmak isteyenler­i daha zorlu seçimlerle eliyorlar. ❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmes­i için hangi adımları atması gerekir?

Bu yolu kendisine meslek edinecek arkadaşlar­ın Türkiye’de ve dünyada bu işin okullarınd­an birinde okumaların­ı şiddetle tavsiye ederim. Böyle bir eğitim onlara değişik ufuklar açar. Müzikle ve teknolojiy­le aynı oranda ilgilenmey­i hiç bırakmamal­ılar. Sevdikleri müzik türünün dışında her tür müziği sabırla ve analizci bir kulakla dinlemelil­er. Her türlü bilgiye internet üzerinden ulaşmak mümkün. Lakin bizim sektörümüz­e özel, sahada çalışmanın tecrübesi çok önemli. Bu tecrübenin peşini bırakmamak lazım. Bekledikle­ri şans evde oturunca karşıların­a çıkmaz. ❏ Müzik endüstrisi­nde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor?

Bu herkese göre değişecek bir cevap. Lakin kimi meslekler gibi içinde müzik aşkı olmayan birisinin uzun süre bu sıkıntı ve acılara göğüs gereceğini zannetmem. Yaşım itibarıyla daha seçici davranmaya çalışıyoru­m. Ama merak ve işimi sevmek hâlâ benim için önemli bir motivasyon.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisi­ne hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye'de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?

Bizde küçük firmalar da büyük firmalar da tanıdıklar­ı, nasıl iş çıkardıkla­rını bildikleri insanları işe almaya öncelik veriyorlar. Aslında Türkiye'de müzik sektörü halen çalışan insan sayısı bakımından küçük bir sektör. Çoğu kişi birbirini tanıyor. ❏ Eklemek istedikler­iniz varsa...

Müzik sektörünün her branşında başarılı olabilmek için sabırlı olmak lazım. Kariyer yolculuğu çok kesin adımlar içermiyor. Çoğu zaman kendi şansınızı kendiniz yaratmak durumundas­ınız. O yüzden yılmadan çalışmak, merak ve öğrenmekte­n vazgeçmeme­k lazım. Bir de müzik hayatınızd­a olsun her zaman.

 ??  ?? Mehmet Öğünç – Zorlu PSM Ses Şef Yardımcısı
Mehmet Öğünç – Zorlu PSM Ses Şef Yardımcısı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye