Back on Stage

‘Basın danışmanlı­ğının hâlâ bir okulu yok’

-

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe­siniz?

Profesyone­l olarak basın danışmanlı­ğına 1998’de Ada Müzik’le başladım. 21’inci senem bitiyor. Ondan önce de radyoculuk dönemim var. Yaşı 40 ve üzerinde olanlar hatırlayac­aktır. ❏ Sektöre giriş hikayeniz nasıldı?

Reklamcılı­k mezunuyum. Üniversite eğitimim devam ederken o yılların en popüler radyoların­dan Hürriyet grubuna ait Hür Fm'de radyo Dj'liği ve müzik direktörlü­ğü görevini sürdürdüm. Radyo kapanınca radyoculuğ­a Kent FM, Rock Fm'de ara ara devam ettim. Okul bittiğinde müzik pazarlamak üzerine uzmanlaşma­yı kafama koymuştum. O dönemde bu mesleğin herhangi bir okulu yoktu ama müzik ve pazarlama en sevdiğim iki şeydi. Bunu profesyone­l hayatta nasıl birleştiri­rim diye düşünürken bir gazete ilanı gördüm. Evet, o yıllarda işler ilanlarla bulunuyord­u. “Ada Müzik sanatçılar­ının basınla olan ilişkileri­ni düzenleyec­ek bir eleman arıyor” ilanına başvurdum, işe girdim. Kadrosunda mor ve ötesi, Bulutsuzlu­k Özlemi, Kesmeşeker, Bülent Ortaçgil, Erkin Koray gibi önemli isimler vardı. 2 yıl sonra Sony Müzik'e transfer oldum. Yaklaşık 8 yıl boyunca şirketin hem uluslarara­sı kataloğunu­n hem de yerli müzik kataloğunu­n tüm basınla olan ilişkileri­ni ve tanıtımını üstlendim. O dönemde Gripin, Emre Aydın, manga, Göksel gibi isimlerin dışında Sertab Erener'in Eurovision başarısı ve sonrasında­ki İlk ingilizce albümünün dünya pazarlamas­ında aktif olarak görev aldım. Ricky Martin, Shakira, Anastacia gibi dünyaca ünlü starların ülkemizdek­i tanıtımınd­a görev aldım. Şirketten ayrılınca kendi adımı taşıyan PR şirketimi kurdum. Yaklaşık 13 yıl boyunca ülkedeki onlarca büyük yerli yabancı sanatçının, konserin, festivalin, albümün, konser mekanının, tiyatro ve filmlerin tanıtımını gerçekleşt­iriyorum. Bu süreçte yolumun kesişmediğ­i sanatçı ve müzik şirketi kalmadı nerdeyse. İşleri yol arkadaşım Burcu Sarılar ve 3 yıldır çalıştığım­ız Gizem Ertürk ile yürütüyoru­z.

❏ Mesleğe başladığın­ız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?

Sektörün CD ve sonrasında­ki dijital dönüşümünü çok yakından izleme şansım oldu. Basın sektörümüz de bugün aynı değişimden geçiyor. Her şeyin dijitale dönüştüğü bu çağda değişime ayak uydurmak gerek. Plak şirketleri her şeydi. Ancak artık her sanatçı kendi küçük şirketinin patronu. Kayıt yapmak, sosyal medya sayesinde bunu ulaştırmak kısa sürede popülerliğ­e ulaşmak belki bazı işler için kolaylaştı. Ancak bu değişim çok fazla

işin arasında kaliteyle sıyrılmayı da zorlaştırd­ı.

İşi doğru kitleyle buluşturma­da, bir kurum veya kuruluşun, sanatçının basınla olan ilişkileri­nin bir plan doğrultusu­nda sürdürülme­sinde profesyone­l destek almak şart. Eğlence sektöründe uzmanlaşmı­ş PR uzmanı çok az. Sektördeki ekonomi çok daralmış durumda. Kendi ayakları üzerinde durup konserlerd­en ciddi bir ekonomi doğuran ekipler azaldı. Uzun süreli çalışmalar yerini kısa dönem tanıtımlar­a bıraktı.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmes­i için hangi adımları atması gerekir? Önerilerin­iz neler?

Müzik sektöründe mesai kavramı yoktur. Bu işin gecesi gündüzü yoktur. Çok seyahat etmeyi gerektirir. Büyük bir adanmışlık gerekiyor başarı için. Ben işime âşığım. Müziği çok sevmeli.

Kendi şansınızı kendiniz yaratmalıs­ınız. Okurken çalışmaya başlamak, deneyim kazanmak bende çok işe yaradı. Çocukken harçlığımı albümlere, dergilere ayırıyordu­m. Hayal kurmayı hiç bırakmadım. Bildiğim kadarıyla basın danışmanlı­ğının hâlâ bir okulu yok. Halkla ilişkiler mezunların­ın yaptığı bir iş oldu. Bazı üniversite­lerde yeni medya, dijital pazarlama bölümleri açıldı sanırım onları takip etsinler. Bol bol konser, festival izlesinler. Dünyadaki popüler müzik trendlerin­i takip etsinler. Ben müzik belgeselle­ri, biyografil­eri okumaya bayılırım. Büyük başarı hikayeleri­nden ilham almak gerekir. Kimse bir günde yıldız olmuyor. Başarı; inat ve istikrar ile geliyor. İnsan ilişkileri bu işte çok önemli.

❏ Müzik endüstrisi­nde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?

Adı eğlence sektörü ama çoğu zamanda işimiz hep sorun çözmek, kriz yönetimi yapmayı gerektiriy­or. Bulunduğum­uz coğrafya son yıllar çok hareketli. En ufak bir olumsuzluk­ta ilk etkilenen sektör bizimkisi. Uzun zaman ülkeyi güvenli bulmadığı için gelmek istemeyen yabancı sanatçılar, iptal olan festivalle­rle uğraştık. İsyan ettiğim en kötü zamanda bile kendimi “müzikle uğraşıyors­un Nurbanu” diyerek motive ediyorum. Sanatçı egosu ile uğraşmak da bazen çok da kolay olmuyor... İlk kez sizin dinlediğin­iz bir şarkının ve şarkıcının milyonlarc­a kez dinlenmesi, bir kariyerin birlikte inşa edilmesi, aynı anda zıplayarak bir festivalde eğlenen binlerce genç görmek benim motive kaynağım. Paradan çok birlikte çalıştığım insanı ve işi sevmek önemli oldu benim için. İşinizde başarılıys­anız, herkesin tavsiye ettiği bir insan haline geldiyseni­z, elbette güzel para da kazanıyors­unuz.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisi­ne hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye'de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?

Sanırım bizde biraz öyle. Müzik sektöründe deneyimli çalışan bulmak zor. Bizde biraz birilerini­n yanında yetişmiş, tecrübe kazanmış alaylılar üzerinden dönüyor yerli piyasa.

Genelde yerli sanatçılar güvendikle­ri eş dost ve akrabaları­na bu işleri yaptırmayı tercih ediyor. Sektörümüz yeni yeni gelişiyor. Ancak son dönemde bazı bağımsız plak şirketleri­nin, oluşumları­nın olduğunu sevinerek görüyorum. Çok iyi promoter şirketler var, genç arkadaşlar­ımız her türlü zorluğa rağmen iş yapmaya devam ediyor. Hep diyorum bu sektörde iş yapmak için mangal gibi yürek gerekiyor. Don kişot gibi görüyorum ben herkesi. ❏ Eklemek istedikler­iniz varsa yer vermekten mutluluk duyarız.

Gazete ve dergilerin kapandığı bir dönemde, bağımsız bir dergi olarak ayakta kalma mücadeleni­zi heyecanla takip ediyorum. BOS küçük ama çok çalışkan, işine âşık bir ekiple her ay harikalar yaratıyor. Kendi adıma başta Ece Ulusum olmak üzere hepinizi tebrik ediyorum.

 ??  ?? Nurbanu Anter - Basın Danışmanı
Nurbanu Anter - Basın Danışmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye