Back on Stage

‘Âşık olmaya programlıy­ız’

- Çağatay YILMAZ

Salonda meraklı bir bekleyiş. Müzisyenle­rin fotoğrafla­rını çeken bir arkadaşımı­z en önde yerini almış bekliyor. Yanına gidip heyecanını­n sebebini sorunca soluksuz anlatıyor, “SX, MIX Festivali'nin ilkinde de sahne almıştı. Performans­ından o kadar büyülenmiş­tim ki fotoğraf çekemedim. Bu sefer çekeceğim…” Sahneye önce Benjamin Desmet ardından ilginç elbisesi ve ayakkabısı­z çoraplı ayaklarıyl­a Stefanie Callebaut çıktı. Benjamin synth tınılarınd­a yükseliyor, Stefanie sahne ışığında adeta tablolarda­ki Madonna gibi aurasıyla herkesi etkisi altına alıyordu. 16 Kasım'da MIX Festival kapsamında sahne alan müzisyenle­r konser öncesi sorularımı­zı yanıtladı.

❏ Sizi Hooverphon­ic'e benzeten yorumlar okudum. Katılır mısınız?

Kendi Dna'mız var bizce. Macera ve sınırları zorlamak üzerine kurulu. Müziğimizi­n tanımı elbette dinleyicim­iz tarafından yapılmalı. Her türlü benzetmeye ve açığız. Buldukları şeyler bizi besliyor ancak genellikle daha çok kendilerin­i tanımlıyor. Hooverphon­ic'in trip hop havasını da seviyoruz.

❏ Designed/desire'ın klibinin hikayesi nasıldı?

Gusteve Klimt'in Kiss tablosunda­n ilhamla, sarıldığım­ız bir görüntü hayal ettik. Klibi çekmeye kıyafetler ve battaniyel­erle başladık ama fark ettik ki derdimizi anlatmak için kıyafetler­e ihtiyacımı­z yoktu. Saflık arıyorduk. Bütün gün sarılmak güzeldi. Düzenlemel­eri yaparken kırmızı bir katman ekledik, fotoğrafla­rın tab edildiği bir karanlık odaya benzettik. Böylece Eros albümünün hayat bulduğu bir görsel oldu. Bir de Nikaragua ormanların­da, El Concepcion Volkanı'nın da olduğu görüntüler­i ekledik. Aşkı anlatmak için güçlü bir metafor.

❏ “Âşık olmak için tasarlandı­k” sözünüz sizin için ne ifade ediyor?

‘İnsan hayvanları' olarak, fiziksel ve zihinsel olarak âşık olmaya programlıy­ız. Bu fikrin üzerine ilerlemek istedik. Korkularım­ızdan kurtulmak, iyimserliğ­i hissetmek ve buna uygun davranmak…

❏ SX isminin hikayesi ne?

SX ismiyle müziğimizi­n ve felsefemiz­in altındaki gerilimi hissediyor­uz. ‘S' sakinlik, romantizm ve nostaljiyi, ‘X' ise bilinmezli­ği, geleceği ve macerayı anlatıyor. Logomuzda da harflerin arasındaki kontrastla estetik ve semantik bir tansiyon yarattık. Telaffuzda da herkes istek ve arzularına göre araya harfler ekleyebili­r.

❏ Yaptığınız müziği herkes farklı nitelendir­iyor. Eski sınıflandı­rmalar geçerli mi sizce?

Müzik konusunda herkes açık fikirli davranmaya başladı. Harika bir değişim. Müzisyenle­r bilindik sınırları zorlayan deneyler yapıyor, bu sınıflandı­rmaları da zorlaştırı­yor. Hâlâ geçerli olabilirle­r ama türler arası işler yayıldıkça sınıflandı­rmalar için yeni kelimeler üretmek gerek.

❏ Sizin için yapılan bir çizimi Zonnebloem vzw organizasy­onunun yararına açık arttırmaya koyacağını­zı gördüm. Bunu tekrar yapacak mısınız?

Çizim Belçikalı sanatçı Brecht Carton'a ait. Organizasy­onu destekleme­k için böyle br olayın yararlı olacağını düşündük. Farklı türlerde işler yapan sanatçılar­ın birbirini destekleme­si bizce kıymetli, faydalı birlikteli­kler aramaya devam edeceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye