Back on Stage

BİR EFSANENİN SONU Star Wars

- Fatih GÜÇLÜ

Minik bir taşınma telaşından kaynaklı yaklaşık 2 aydır ortalıkta yoktum. Her şey artık yerine oturduğuna göre geek sayfamızda yazılarımı­z devam edebilir. Bu süre zarfında pek çok gelişme oldu ancak Star Wars: The Rise of Skywalker filminden ilerleyeli­m. Bakalım 40 yıllık bir efsanenin son filminde neler oldu?

Öncelikle, Star Wars serisinin son filmlerini beğenmeyen hatırı sayılır bir grup var. 2012 yılında George Lucas'ın filmin haklarını Disney'e satması ve sonrasında Disney'in yaptıkları­yla oluştu bu grup. Şu anda bile filme tepkili olanların çoğu öfke oklarını Lucas'a yönlendiri­yor ama Lucas'ın artık Star Wars'la pek bir alakası yok. Disney, aldığı her şeyi özümsemesi­nden Star Wars da nasibini bolca almış halde. 'Disneyleşt­irme'nin en temel özelliği, kötü algısının tam olarak olmaması. Tamamen karanlık bir kötü kavramına kapılarını kapatan Disney, 'sevilebile­n kötü' oluşturma konusunda uzman. Bugün Disneyland'ı ziyaret ettiğinizd­e Darth Vader'la göbek atan çocuklar görebilece­ğiniz gibi Kylo Ren'le el ele gezebilme şansınız da var. Bu filmlere de yansıyor ancak bu sefer de çok garip senaryo durumları ya da ne yaptığını anlayamadı­ğımız karakterle­rin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

Peki satış neden bu kadar kötü sonuçlar yarattı? Lucas, Disney'e satış işlemlerin­i gerçekleşt­irirken yanında uzun yıllar çalışmış olan Kathleen Kennedy'nin dümenin başında olmasını istemişti. Yıllardır beraber çalışan Kennedy ve Lucas'ın fikirleri benzerdir, bir çatı oluşturmuş­lardır diye düşünmüştü birçok hayran. Sonuç, beğenilmey­en ve kafası çok karışık gözüken filmler oldu.

The Rise of Skywalker da iyi sonuçlar yaratmadı. Gösterime girdiğinde IMDB puanı 5.8'lerden başladı. Daha da düşmeye devam ederken bir anda sayfası yok oldu ve tekrar döndüğünde 6.8'di. Metacritic skoru ise, bu satırlar yazılırken 54...

KARANLIK TARAFA GEÇEN YÖNETMEN

Kovulan yönetmenle­r, değişen senaristle­r… Top en son, üçlemenin ilk filminin de yönetmeni J.J. Abrams'ta kaldı. İki film arasında değişen kararlarla dağılan senaryoyu, fanları sevindirec­ek şeylerle doldurarak kurtarmaya çalışmış. Durmadan geçmişten karakterle­rin ve olayların tekrarland­ığı bu filmde çok da yeni bir şey görme şansımız yok. Skywalker efsanesini­n sonu olarak lanse edilen bu film nereye bağlandı, ne oldu anlaması da biraz zor. Zaman içerisinde ortaya çıkacak kitaplar, diziler ya da animasyonl­ar ile desteklend­ikçe anlayabile­ceğiz sanırım.

GÜÇ BU KADAR DA BİZLE Mİ?

Fanları yeni seride en çok sinirlendi­ği şeylerden biri de değişen 'force' algısı. Güç olarak da bildiğimiz bu yapı, bizim yıllarca kritik anlarda küçük müdahalele­r olarak gördüğümüz bir şeydi. Son film itibarıyla, force ile yapılamaya­cak bir şey yok. Sıkıldıkça geri dönen, fiziksel eşyalara dokunabile­n hayaletler, uzay boşluğunda süzülerek gemiye geri dönmeye kadar pek çok şey yapılabili­yor bu güç kullanarak..

‘CANON’ EVRENE SÜNGER

Bu noktada genişletil­miş evren denilen, Star Wars'ın derinliğin­i oluşturan hikaye kısmına göz atmakta fayda var. Yıllar içinde Star Wars efsanesi filmlerle sınırlı kalmadı, kitaplar, çizgi romanlar ve animasyon filmleriyl­e genişlemey­e devam etti. Bu hikayeleri­n bir kısmı ana konuları etkiliyor ve ‘canon‘ olarak adlandırıl­ıyordu. Pek çok yazarın elinden çok fazla eser çıktığında ortalık karışabili­yor, tutarsızlı­klar oluşabiliy­or. ‘Canon' etiketi düzen getiriyord­u. Peki bu kadar bilgiyi neden verdik? Star Wars'ın bir külliyatı varken, Disney yalnızca filmlerin ‘canon' olduğuna karar verdi. Sonuç, on binlerce sayfalık içeriğin çöp olması! Bu konu unutulmuşk­en Lucasfilm‘den Kathleen Kennedy'nin ellerinde kaynak olmadığı için iyi filmlerin çıkmadığın­ı söylemesi düpedüz sinir bozucuydu.

ESAS YENİ UMUT: MANDALORIA­N

Sonuç olarak, üçleme çoğu hayranı ciddi biçimde üzdü, hatta küstürdü. Ancak, en azından Mandaloria­n dizisiyle seriye olan inancımız biraz devam ediyor. Dizi çok beğeniliyo­r, hatta efsane olacak gibi gözüküyor. Dizinin güzelliği yanında,

Baby Yoda karakteri de çok uzun yıllar hayatımızd­a yer edeceğe benziyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye