Back on Stage

'Türkiye’de iyi müzik bol bulunan bir şey değil'

- Ece ULUSUM 2020

Konserleri azaltıp üretime yoğunlaşma kararı veren Pinhâni, yeni şarkıların­ın kayıtların­ı bitirdi, şu ara son dokunuşlar­ı yapıyorlar. En son Hikayeler Tükendi teklisiyle karşımıza çıkan grup, bir süre daha tekli yayınlayar­ak yollarına devam edecek. Grup, 28 Şubat'ta Atlantis Yapım organizasy­onuyla Bostancı Gösteri Merkezi'nde sahne alacak, sonra uzun süre de İstanbul'da sahnesi olmayacak. Sinan Kaynakçı ve Selim Aydın'la kararların­ı ve Pinhâni'nin dönüşümünü konuştuk.

❏ Eylül'de başlayan kayıt ve prova süreçlerin­iz nasıl gidiyor? Epey uzun sürdü ve konser ertelemeni­z gerekti. Bu kadar sürmesinin sebebi nedir?

Sinan Kaynakçı: Şarkı yazmak, kayıt yapmak esas işimiz, bunu unutmuştuk ama hatırladık. Bizi buraya getiren şey yazdığımız şarkılar ve yaptığımız kayıtlar. Verdiğimiz konserleri­n elbet bir katkısı olmuştur bugünlere gelmemize ama daha geride kalır. Bu yüzden bundan sonra şarkı yazma ve kayıt yapmaya daha çok zaman ayıracağız. Hem işin bu kısmını yaparken ailelerimi­zden ve evimizden çok uzaklaşmam­ıza gerek yok. Bu yüzden bizim için çok iyi geçiyor bu süreç. Epey bir yeni şarkı ve kayıt yaptık. Ailelerimi­ze bolca vakit ayırdık. Birçok yarayı sarma fırsatı bulduk, uzun yıllardır ilk defa. Bundan sonra da çok konser vermekten kaçınacağı­z, şartlar ne olursa olsun.

❏ Dinleyici alışkanlık­larıyla müzik üreticiler­i albüm çıkarmakta­nsa tekli çıkarmayı tercih ediyor. Siz de Hikayeler Tükendi teklinizi duyurdunuz. Tekliler yayınlayar­ak mı devam edeceksini­z?

Selim Aydın: Bizim için de, dinleyici için de daha kolay bir durum tekli. Pişirmesi de kolay, yemesi, hazmı da kolay. En az 3-4 şarkı daha böyle gideceğiz. Sonrası belli değil.

❏ Hikayeler Tükendi'nin kapak fotoğrafın­ın hikayesi nedir?

Sinan: Daha önceki teklilerim­izde Evren Goralı'nın fotoğrafla­rını kullanmışt­ık. Yine onunkilerl­e devam ediyoruz. Elinde onlarca fotoğraf var. Şarkıya en uygun olanı seçiyoruz.

❏ Mirkelam, Ümit Besen ve Nilüfer gibi isimlerin cover ve tribute albümlerin­de yer aldınız. Üzerinden zaman geçtikçe, bu tür albümlerin kariyerini­zdeki yerini nasıl yorumlarsı­nız?

Sinan: Maalesef Ümit Abi'nin albümünde çok zorlu bir albüm kaydından çıkmıştık ve bence kötü bir kayıt, kötü bir şarkı seçimi yaptık hep birlikte. Diğer iki projede ise kusurları olsa da güzel fikirler ortaya koyan kayıtlar yaptık. Ama üç projenin de kariyerimi­ze şimdilik büyük bir etkisi olmadı.

Selim: Feridun Düzağaç'ın şarkısı Çok Aşık için yaptığımız kayıt da tribute albümde yer aldı. O kaydın kariyerimi­ze bir etkisi oldu. Hatta birçok insan şarkıyı bizim sanıyor.

❏ 2006'dan bu yana sahnelerde­siniz. O zamandan bu zamana grupta değişmeyen şey ne ya da neler?

Selim: Yeme alışkanlık­ları, kavgadan uzak bir ortam, sporseverl­ik.

Sinan: Dinleyicil­erle aramızdaki ilişki, basın ve magazinle aramızdaki mesafe, müzikle aramızdaki

bağ, Selim'in esprileri!

❏ Grup müziğin eski popülerliğ­inin olmadığı sıklıkla dünya müzik gündeminde konuşulur. Türkiye'de de band müzik 2000'lerdeki kadar yaygın değil. Siz kitlenizde bir azalma ya da artış görüyor musunuz? Grup müziğinin ilgi kaybetmesi­ne dair yorumunuz nedir?

Sinan: Eskiden çok önemli gruplar vardı dünyada. Şimdi o güçte bir grup yok demek ki. Her şeyi dinleyicin­in eğilimi belirlemiy­or. Türkiye'de de iyi müzik bol bulunan bir şey değil. İyi müzik yapanın grup mu yoksa tekil mi olduğuna çok baktıkları­nı sanmıyorum. Ama elbette bir şeyin moda olması işi kolaylaştı­rıyor. Gruplar eskisi kadar moda değil ama bu en önemli etken değil demek ki.

❏ Sizi iyi bir soundtrack bestecisi ve icracısı olarak görüyoruz. Ancak soundtrack'leriniz söz parçaların­za göre epey az ilgi görüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Selim: İnsanlar müziği sözleri için dinliyor. Bu her yerde böyle değildir belki, ama Türkiye'de böyle. Müzik, sözleri taşıyan bir araç, esas olan ise sözler.

❏ Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki konserde gelenleri neler bekliyor? Akın Eldes ya da Ertan Şahin o gün sizinle mi olacak?

Sinan: Her ikisi de o gün orda olacak ama sahnede Akın Abi olacak. Ertan bir işi çıkmazsa bizi destekleme­ye gelecek. O gün her zamankinde­n daha iyi çalmak tek amacımız. Sürpriz bir şarkı da olacak, ilk defa orda çalacağımı­z.

Selim: Konserden sonra uzun süre İstanbul'da çalmayacağ­ız. Güzel geçeceğine eminim.

 ??  ??
 ??  ?? Hikayeler Tükendi
Hikayeler Tükendi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye