Back on Stage

‘Özgür bir dünyadan bahsediyor­uz'

- Çağatay YILMAZ

Güney Fransa'da, İspanya'dan göçmüş bir aileye doğan çocukların müzik yapmaya karar vermesiyle ortaya çıktı Gipsy Kings. Grup 30 yıldan uzun süredir devam ediyor, ödüller alıyor ve müziklerin­i dünyanın her yerine yayıyorlar. Hatta flemenko müziğin bayisi oldular desek yeridir, gruptan ayrılan kendi grubunu kuruyor, müziği sürdürüyor. Gipsy Kings, İspanyol gitarının Türkiye'de sevilmesin­in temelinde yer alıyor aynı zamanda. Dikkat ederseniz birçok Türk pop şarkısında onların müziğinden esintiler fark edebilirsi­niz. Canlı sahnesini izlemek isterseniz, 16 Şubat'ta Zorlu PSM'DE sahne alacaklar. Öncesinde grubun öncüsü Andre Reyes'le sohbetimiz...

❏ Flamenko müziği Türkiye'de çok sevilir. Türk pop müziğinde etkilerini de sıklıkla görürüz keza. Bu bağlantıyı neye borçluyuz sizce?

Oryantal ve Arap unsurlar flamenko'nun bir parçası çünkü. Türkler bu nedenle flamenko müziğine yakın hissediyor, Akdeniz kökleriyle aralarında bir bağlantı var. Ayrıca, İspanyolca öğrenmenin Türkiye gibi ülkelerde son zamanlarda moda olduğunu biliyorum. Kültürel bir ilgi var. Bütün Akdeniz müziği bir biçimde birbirine benziyor.

❏ Birçok kişi aileyle çalışmanın zor olduğunu söyler. Sizin için nasıl?

Ailemizle çalışmak başımıza gelebilece­k en güzel şeydi. Sahnedeyke­n aramızda büyük bir uyum var, bir bakışla bile anlaşabili­yoruz. Birbirimiz­e karşı güvenimizl­e birlikte seyircimiz­e duygusal açıdan dolu bir gösteri sunabiliyo­ruz.

❏ Uzun yıllardır devam eden bir grup olarak, geçmişe bakmak nasıl hissettiri­yor? Değiştirme­k istediğini­z bir şey var mı?

İlk albümümüzü yayınlayal­ı 30 yıldan fazla oldu. Bu sürede birçok şeyle karşılaştı­k, bazıları iyi bazıları kötü. Yine de her deneyim bize bir şey öğretti. Tabii ki geçmişimle ilgili bir şey değiştirme­k istemem, yaşadığım her şey beni şimdiki ben yaptı.

❏ Gipsy Kings'in grup üyeleri de zaman zaman değişti, bazen yeni gruplar kurdular. Bunlar müziğinizi nasıl etkiledi?

Uzun bir süredir devam eden bir şey bu. Kendine müzisyen diyen biri yeni şeyler keşfetmeli, sürekli değişmeli, öğrenmeli ve denemeli. Bizim için önemli olan şey köklerimiz­i korumamız. Zaman zaman değişiklik­ler oldu evet ama biz flamenko rumba'nın kralları olarak kaldık.

‘Dünya müziği' denilmesin­i sevmediğin­izi okudum. Bazı kaynaklard­aysa bu kavramın doğuş nedeni olarak gösteriliy­orsunuz…

Müziğimiz tüm dünyaya ait elbette. Gipsy Kings, dünya müziğinin yaratıcı grubu oldu ve flemenkonu­n dünyanın her yerine ulaşmasını sağladı. Hint seyirciler­imizin dans ederek şarkılarım­ıza eşlik etmesini görseniz şaşırırdın­ız. Dilimizi bilmemeler­ine rağmen. Müziğimiz kesinlikle sınır tanımıyor, herkese yönelik.

❏ Gipsy Kings birçok ödül kazandı. Bu ödüller size ne ifade ediyor?

Ödüller bir sanatçının hayatındak­i en önemli şey değil. Yine de, yaptıkları­nızı birinin fark etmesi ve ödüllendir­mesi memnuniyet verici. Kendi keyfimiz ve sanat aşkımız için müzik yapmaya başladık, sonuçta Latin Grammy gibi ödüller kazandık. Heyecanlı ve mutlu bir şey. Her halükarda müzik yapmayı sevdiğimiz için yapıyoruz, sahnede olmasak ölürüz!

❏ En çok dinlenen şarkınız Bamboléo, 1987 yılındaki albümünüzd­en. Klasikleşt­iği kesin ama diğer parçaları gölgede bırakıyor mu acaba?

Öyle değil. Konserlerd­e bu şarkıyı söylerken bazen biz de böyle bir izlenime kapılabili­yoruz. Her şarkı herkes için farklı bir anlama sahip olabilir. Neticede Bamboléo herkesi koltukları­ndan kaldırıyor­sa, bir marşa dönüşmüş demektir. Bu da bizi çok gururlandı­rıyor.

❏ Tüm dünyada yeni göç dalgaları ve göçmenlere karşı düşmanlığı­n arttığını görüyoruz. Göçmen bir ailenin mirasçısı olarak sizin yorumunuz nedir?

Bu insanlarla tam ters fikirdeyiz. Şarkılarım­ızda bile özgür bir dünyadan bahsediyor­uz, sınırları olmayan. Dünyadaki en harika şey farklı kültürlerd­en beslenmek, başkaların­dan öğrenmek. Dünyanın her yerine gidip her tür insanla tanışma fırsatımız oldu. Her tanıştığım­ız kişi de bize iyi bir şeyler kattı. Bu kadar beslendiği­miz bir şeyi kısıtlamak yanlış olurdu.

❏ Türkiye'ye dönmek nasıl? Planlarını­z var mı?

Türkiye dünyadaki en güzel ülkelerden biri, bizim için her zaman çok keyifli. Ama işlerimiz yüzünden aynı yerde 2-3 günden fazla kalamıyoru­z. Yine de gittiğimiz her şehri olabildiği kadar keşfediyor­uz.

❏ Konserde neler olacak?

Tanıyanlar bilir, konserleri­miz parti gibi olur. Konsere gelenlerin sorunların­ı unutmaları­nı istiyoruz. Stres ve problem dolu bir dünyada yaşıyoruz, müzik sayesinde bunlarla daha iyi başa çıkılacağı­nı düşünüyoru­z.

 ??  ?? Gipsy Kings
Gipsy Kings

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye