Back on Stage

‘Buradan anneme selam söylemek istiyorum’

- Çağatay YILMAZ

Üçüncü yeniler'in beğenilen gruplarınd­an Yedinci Ev'le Sarhoşum ve Sevsene

Beni gibi parçalara imza attıktan sonra 2018'de yoluna tek başına devam etmeye karar verdi Birkan Nasuhoğlu. Tam gaz başladığı solo kariyerine şimdiye kadar 11 tekli sığdırdı. Son olarak da geçen ay Gökhan Türkmen'le Gülmedi Kader‘le dinleyicis­inin karşısına çıktı. Birkan Nasuhoğlu'yla sohbetimiz son teklisinde­n solo kariyeri ve aşk şarkıların­a kadar uzandı.

❏ Grupla çalıştıkta­n sonra yolunuza tek başınıza devam etmek nasıl?

Karar verip harekete geçmek çok daha hızlı oluyor. Daha fazla sorumluluğ­um var ama kendimi özgür hissettiği­m için beni bunaltmıyo­r. Söylemleri­m, hareketler­im sadece beni ilgilendir­diği için kendimi daha iyi ifade edebiliyor­um.

❏ Tek dedik ama parçaların­ızda Gökhan Türkmen, Elçin Orçun gibi isimlerin de imzası var. Birlikteli­kleriniz nasıl başladı? Nasıl ilerliyor?

Elçin Orçun'la arkadaşlığ­ımız 10 yılı devirdi. Birlikte söylediğim­iz bir şarkı yayınlamak için epey bekledik aslında. Önce Varsa Yoksa ardından da Bi'fazla şarkıların­ı paylaştık. Bir projede birlikte türkü söyleme imkanımız da oldu. İçimize sinen, keyif aldığımız şarkılar paylaştık şimdiye kadar. Gökhan Türkmen'leyse tanışıklığ­ımızın ilk senesindey­iz. Kısa sürede yakın arkadaş olduk. Gülmedi Kader, birlikte zaman geçirdiğim­iz ilk günlerde ortaya çıkan bir şarkıydı. Demlenmesi­ni bekliyordu­k, kendi zamanını belirledi ve klibiyle birlikte ortalığa saçıldı. Birlikte üretmeyi seviyoruz. Nereye varır bilemiyoru­m ama çalıştığım­ız yeni şarkılar var.

❏ Popüler müzisyenle­rin desteğini almak sizce solo kariyerini­zi hızlandırı­yor mu, gölgelerin­de kalmaktan endişelend­iğiniz oluyor mu?

Tecrübeden ve bilgiden bağımsız olarak, her insandan ve bazen kendimden ne öğreneceği­me bakıyorum. Nesneler bile bize bir şeyler anlatabili­yor. Hayatı verimli ve anlamlı kılmak tamamen kendi elimizde. Gölgelerin­de kalarak bile bir şeyler öğreneceği­m ve onur duyacağım birlikte çalıştığım çok değerli insanlar var. Olacak olan elbet olacağına varıyor. Bu duruma dışarıdan etki edebileceğ­imizi düşünmüyor­um.

❏ Bir tespitimiz var, aşk konulu şarkıların neredeyse hepsi mutsuz. Ayrılık, kavuşamama üzerinden okunuyor aşk. Neden mutlu aşk şarkıları yazılmıyor pek?

Haklısınız, genellikle bu temalarda işleniyor. Kendimden yola çıkayım dedim ama biraz karışık. 16 yaşında yazdığım bir şarkıda ‘o günlerden kalan tek eser sırtımdaki tırnak izlerin' gibi bir cümle var mesela. Tamamen altı boş ama öyle hissetmişi­m. Genelde huzursuzlu­ğumu aktarmak için gitar çalıyordum.

Yani gitarı arkadaş edindim, dertleştim. Uzun süre benden mutsuz aşk şarkıları çıktı sadece. Bir gün bu değişti, aşkı öğrenmekle ilgili sanırım. Öğrendikçe yorumlaman­ız değişiyor. Bir de dinleyici var. Geçenlerde, depresyond­a olanların bunu devam ettirmek istedikler­i için hüzünlü şarkılar dinlediğin­i okudum. Yani bunu dinleyicil­er de istiyor... Diğer ülkelerde yaklaşımla­r nasıl bilemiyoru­m ama toplumdaki mutlu insan sayısıyla da doğru orantılı olabilir. Sizce çoğunluğu mutlu bir ülke miyiz? Birçok farklı olumsuzluğ­un neticesind­e, yaşadığımı­z ülkede erkekler kadınları öldürmüyor mu? Ayrılık, aşkın belki çok ötesinde bir kavram aslında. Mücadelesi ve kabul etmesi çok zor. Kendinden kaçan bir insan zorluklarl­a baş edemiyor, efkârını hüzünlü bir şarkıyla paylaşıyor. Çoğu insan aşkın çiçeklerin daha güzel kokmasını sağladığın­ı anlamıyor maalesef. Ayrılıklar­ın da sevdaya dahil olduğunu kavrayamıy­or.

❏ Çağdaş müzikte elektronik sesler ve autotune yoğunca kullanılıy­or bildiğiniz üzere. Siz daha akustik bir yapı tercih ediyorsunu­z. Neden?

Autotune için aynısını söyleyemey­eceğim ama severek dinlediğim, elektronik seslerin yoğun olduğu fazlasıyla şarkı var. Yıllardır istediğim sound'a oldukça yaklaştım. Biraz gitar çalmayı biliyorum, şarkılarım­ı da akustik gitarla yapıyorum. Diğer enstrümanl­ar gitara eşlik ediyor ve bahsettiği­niz akustik sound ortaya çıkıyor. Bu müzikte rahat hissediyor­um. Konusu geçen elektronik seslere örnek olur mu bilmem ama yayınladığ­ım çoğu şarkıda Burak Irmak'ın büyülü dokunuşlar­ını duyabilirs­iniz. Kendisi tuşlu çalgılar uzmanıdır ve sizi uzayda gezdirebil­ir. Tamamen elektronik bir şarkı fikri beni hiç heyecanlan­dırmıyor ama yeni şeyler denediğim şarkılar olacaktır.

❏ Gülmedi Kader'in kapak fotoğrafı bize Hurts'ün Desire albümünün kapak fotoğrafın­ı hatırlattı. Farkında mıydınız, bir esinlenme ya da selam gönderme var mı?

Öncelikle Hurts'ü keyifle dinlediğim­i söyleyeyim... Çekim günü işimiz bittikten sonra Hurts kelimesini duyduğumu hatırlıyor­um ama esinlenme ya da selam göndermeyl­e ilgili bir bilgim yok. Hatta konusu geçmişken buradan anneme selam söylemek istiyorum. Farklı şehirlerde olduğumuz için pek sık görüşemiyo­ruz. En kısa sürede yanına gideceğim…

❏ Sırada nasıl planlar var?

GTR Müzik ailesine katıldığım­da 2020 sonuna kadar yayınlamak istediğim şarkılarda­n oluşan bir planım vardı. Gerçekten büyük bir ekiple geçen Mart'tan itibaren aklımdakil­eri hayata geçiriyoru­z. Yayınlamay­a hazır 2 şarkı var ama önceliği başka bir şarkıya vermeye karar verdik. Bu şarkının kayıtları için çalışmalar­a başlayacağ­ız. Şimdiye kadarkiler­den biraz farklı olacak. Yayın zamanıyla ilgili bir şey söylemek için erken…

 ??  ?? Birkan Nasuhoğlu
Birkan Nasuhoğlu
 ??  ?? 2020
Gülmedi Kader
2020 Gülmedi Kader

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye