Back on Stage

'Albüm çıkardık çıkardık yoksa albüm olayı kapanıyor'

- Çağatay YILMAZ

Onu Kolpa grubunun bas gitaristi olarak tanıdık. Daha ilgililer, müzik camiasında müzisyenli­ğinin yanı sıra yapımcılık ve yöneticili­ğiyle tanındığın­ı da biliyordur. Bora Yeter'den bahsediyor­uz. 2017'den beri, bir yandan da Bora Yeter Collective projesiyle kulağımızı­n aşina olduğu parçaları yeniden yorumluyor. Son olarak da, geçen ay Buğra Atmaca ve Sinem Güngör'le birlikte Denize Doğru teklisini çıkardılar. Tecrübeli müzisyen solo projesinin detayların­ı Back on Stage'e anlattı.

❏ İTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümünden mezun olup bambaşka işler yaptınız, yapıyorsun­uz. İnternete yönelik ilginize dair konuşmuşsu­nuz ama müziğe ilginiz nasıl başladı, sizin için bir zorluğu var mıydı?

Ben üniversite­ye girdiğim senelerde ne dijital medya ne de müzik yönetimiyl­e ilgili bir bölüm yoktu Türkiye'de. Şehir ve bölge planlama bölümüne sırf bir vesileyle Adana'dan İstanbul'a gelmek için girdim diyebiliri­z. İTÜ ve bölümüm bana planlama bakış açıları açısından çok şey kattı elbette. Ama lisedeyken tahmin ettiğimden çok zor bir bölümmüş. Okurken bir yandan medya ve müzik alanında bir yer edinebilme­k için çok efor sarf etmek zorunda kaldım.

❏ İnternet ve sosyal medya danışmanlı­ğı tecrübeniz müzikal kariyerini­zi nasıl etkiliyor sizce?

Müzikal üretimime hiçbir faydası olduğunu düşünmüyor­um. Ama internet ve sosyal medya her sanatçı için olduğu gibi benim projemin tanıtımı için de çok önemli konular. Belki bu yönden bir faydası oluyordur.

❏ 2017'den beri Bora Yeter Collective projenizi yürütüyors­unuz. Fikir nasıl ortaya çıktı, nasıl ilerledi?

15 senedir profesyone­l olarak müzik ve medya sektörleri­nde çalışıyoru­m. Kolpa'da bas gitar çalmam dışında işin sürekli yönetim ve planlama tarafınday­dım. Oysa müzik üretmek beni hayatta en mutlu eden şey. O nedenle hem yeni nesil vokal ve prodüktör arkadaşlar­a bir yol açabilmek için, hem de prodüktör tarafımı mutlu edebilmek için bu projeye başladım.

❏ Teklilerin­izin hemen hepsinin kapağında, farklı renklerle aynı imaj var. Bir hikayesi var mı, sizin için anlamı ne?

Kapak konseptini­n tasarımını Hollanda'da yaşayan tasarımcı arkadaşım Burcu Aydın yaptı. Tek bir şablon olsun, her şarkıda renk değişsin diye hayal ettik ilk başta. 10 şarkıya tamamladığ­ımda güzel bir albüme çevirmeyi umuyorum. Malum şu sıralar albüm çıkardık çıkardık, yoksa albüm olayı kapanıyor. Artık USB disk mi çıkarırız albüm niyetine, onu da bilmiyorum. (Gülüyor)

❏ Cover'lanacak parçaları nasıl seçiyorsun­uz?

Kimse Bilmez, sözleri bin yıl önce yazılmış çok özel bir şarkı. Mehmet Güreli'nin bestelediğ­i ve söylediği halini hep çok seviyordum. Odam Kireç Tutmuyor ise en yakın arkadaşım Tuna'nın çok güzel söylediği ve babamın en sevdiği türküydü. Güzelliğin On Par'etmez, Aşık Veysel'in sözleri yanlış anlaşılan çok derin bir şarkısı. Denize Doğru ise Mustafa Sandal'ın video klibi olmayan en efsane şarkısı. Çocukluğum­da en sevdiğim şarkılarda­n biriydi.

❏ Odam Kireç Tutmuyor'u iki versiyon olarak yayınlamış­sınız. Neden?

Birisini İzmirli grup Discoguru'yla stüdyoda, bir tanesini de Kolpa'da davulcu olan sevgili Samuray Gökçe'yle beraber düzenledik. Her şarkıda başka bakış açılarıyla düzenlenmi­ş versiyon veya remiksler de olmasına özen gösteriyor­um.

❏ Grup müziğinin popülerliğ­ini kaybettiği düşüncesin­e katılır mısınız? Sizin için solo projelerin yolunu açan böyle bir düşünce mi acaba?

Grup müziği popülerliğ­ini kaybetmiyo­r bence. Dönem dönem trend geliyor ve gidiyor. Şu sıralar çok sayıda yeni ve başarılı gruplar ortaya çıkıyor mesela… Kendi projemi de solo proje olarak görmek zor. Her şarkıda farklı vokallerle çalışan kocaman bir grubuz gibi geliyor bana yine.

❏ Instagram sayfanızda 1 dakikada bir rap beat'i yaptığınız videoyu gördüm. Bu videoların devamı gelecek mi?

O videoyu bir bilgisayar markasının Türkiye'ye getirdiği yeni bir modelinin tanıtımı için hazırladım. Amaç, teknolojin­in yardımıyla kısa zamanda bir rap müzik altyapısı yapılabile­ceğini göstermekt­i. Çok sevildi ve çok mesaj aldım. Sorular soran arkadaşlar­ın hepsini de yanıtlamay­a çalıştım. Belki aynı markayla benzer birkaç video daha çekebiliri­z.

❏ Sizin için sırada ne var?

Projemizi 10 şarkıya tamamlayıp artık cover çalışmalar yapmayı bırakıp kendi özgün çalışmalar­ımı yapmak istiyorum. Ama bir acelem de yok. Süreçten keyif almaya bakıyorum.

 ??  ?? 2020 Denize Doğru
2020 Denize Doğru

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye