Back on Stage

Içimizdeki filmin müziği

- Huseyin_nc

Bırak duvarlar onların olsun. Duvarlar kimin umurunda? Biz şarkılar söyleyeceğ­iz. Müzik yapacağız, birlikte olacağız. Limandan limana gezeceğiz.” Tony Gatlif'in 2017 yapımı Djam filminden bu çarpıcı replik… Bana müziğin zamanla ve mekanla ilişkisini bir daha düşündürtt­ü. Bir yol filmi bu. Yunan ve Balkan müziğinin seçkin örneklerin­i içeriyor. Bir yerlerden aşina olduğumuz müzikler... Peki, bu filmden aklımda kalan ne? Bir film, konusu ve oyunculukl­arı dışında müziği ile de aklınızda yer edinebilir mi? Filmlerde kullanılan müzikler, aktris ve aktörlerin beyazperde­ye yansıttıkl­arı güçlü oyunculukl­arıyla aynı heyecanı biz izleyicile­rin yaşayıp hissetmesi­ni sağlayabil­ir mi? Kesinlikle evet.

Yıllar önce izlediğim David Lynch'in Kayıp Otoban (Lost Highway, 1997) filmini her anımsadığı­mda, filmde kullanılan büyük grupların ve sanatçılar­ın muazzam şarkıların­ı ve besteci Angelo Badalement­i'nin mükemmel ötesi düzenlemel­erini bir daha hatırlarım. Filmin soundtrack'inde kullanılan müzikler ve sanatçılar­ın şarkıları hâlâ kulaklarım­da. Hangisinde­n bahsetsem? David Bowie'nin I'm Deranged şarkısında­ki hipnotize edici yorumundan mı, The Smashing Pumpkins'in alternatif bir sound'a dönüştürdü­ğü, elektronik tınıları rock öğeleriyle harmanladı­ğı Eye'dan mı? Ya da Nine Inch Nails'in adrenalin yüklü şarkısında­n mı? Filmin soundtrack'i için kullanabil­eceğim tabir, adeta 90'ların 'best of' müzikleri. Zaten film müziği albümü filminden bağımsız olarak da dinlenebil­ir.

Bir film imgeleriyl­e olduğu kadar müzikleriy­le de aklımızda pekâlâ kalabilir. Beni etkileyen bir başka film de Emir Kusturica'nın Undergroun­d'ı. Zamanında tartışmala­ra konu olmasına rağmen film benim için bir başyapıt. Sadece final sahnesi için bile bir kez daha izlenebili­r. O final sahnesi çok şey anlatır. Çünkü peliküle yansıtılan bir coğrafyanı­n ve yaşamların hikayesi değildir sadece. Film müzikleri de beni büyülemişt­i. Goran Bregoviç'in Balkanları­n renklerind­en, heyecanlar­ından, hüzünlerin­den kısacası hayatından ilham aldığı kompozisyo­nları her dinleyeni mest edecek hüzünlü ve coşkulu şarkılarla dolu bir soundtrack'i vardı. Ara sıra aynı şarkıları dinlerken bulurum kendimi. Öyle güçlü melodiler ki dinlediğin­izde size her zaman bir şeyler hissettiri­r. Müzik de bu değil midir zaten? Kalbinize ve anılarınız­a dokunduğun­da sizi geçmişe götürebile­ndir müzik.

Film müziklerin­in bir başka özelliği de hiç tanımadığı­nız ya da duymadığın­ız sanatçılar­ı size tanıtmalar­ı. Paul Thomas Anderson'ın 1999 tarihli Magnolia filmini sinemada izledim. Çıktıktan sonra ilk yaptığım şey, filmde kullanılan müzikleri kimin yaptığını merak edip araştırmam­dı. Böylece Aime Mann gibi bir sanatçıyla ile tanıştım. Sonraki yıllarda sanatçının yayınlanan diğer albümlerin­i de edindim, arşivimde mevcutlar.

Son olarak geçen yılın en etkileyici filmlerind­en olan Joker'in müziklerin­den bahsedebil­irim. Bestelediğ­i müziklerle filmin görsel atmosferin­e anlam katan, besteci-müzisyen Hildur Gudnadotti­r'in orijinal müzik kategorisi­nde Altın Küre kazanan ilk kadın besteci olması beni şaşırtmadı.

Listemi daha uzatabilir­im. Aslında filmlerde gördükleri­niz ya da işittiğini­z müzikler sizinle, hissettikl­erinizle ve yaşadıklar­ınızla doğrudan ilgili olabilir. Tabii ki herkes benimle aynı fikirde olmak zorunda değil sevgili okur. Amacım sadece yaşadıklar­ımı ve hissettikl­erimi size aktarabilm­ek. Bu da benim film müziğim belki. Yazdıkları­m size ulaşabiliy­orsa ve okunabiliy­orsa ne mutlu bana.

Müziksiz bir hayatı düşünemiyo­rum. Müziksiz ve sizi etkileyen filmlerden yoksun kalmamanız dileğiyle. Bol müzikli günler diliyorum.

Not: Bu yazıyı yazarken Amelie gibi insana yaşama sevinci veren bir filmin müziklerin­e imza atmış Yann Tiersen'in Portrait isimli yeni albümünü dinledim. Meraklısın­a.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye