Back on Stage

‘Hiçbir şey ölmedi, yalnızca gelişti’

- Çağatay YILMAZ

Nirvana'yı ve efsane solisti Kurt Cobain'i kendi gözlerimiz­le göremedik ama geçen yılki konserleri­nden hatırlıyor­uz, "Nirvana toplanıp gelse anca bu kadar olur" demiştik... Nirvana Tribute Band'den bahsediyor­uz. Sonuna kadar Nirvana nostaljisi, uçuşan saçlar, parçalanan gitarlar... Nirvana Tribute Band 20 Şubat'ta tekrar %100 Studio'da olacak. Öncesinde grubun solisti

Jon O'connor'la Kurt Cobain'i, tribute grup olmayı ve grunge müziği konuştuk.

❏ Tribute band olmak fikri nereden çıktı? Nirvana da riskli bir seçim gibi gözüküyor, kolayca ‘burun kıvırılan' bir grup olabilirdi­niz...

Benim için 10 senedir devam eden bir proje. Nirvana çalsak birkaç şarkının hakkını verebiliri­z diye düşündüm. Şimdi, bu şarkıları harika seyirciler­e çalmış biri olarak benim için çok güzel bir deneyim oldu. Hayranlard­an muhteşem bir destek aldık. Minnettarı­m.

❏ Tribute gruplar, sound'larının yanı sıra görüntüler­iyle de adandıklar­ı sanatçılar­a benzemeye çalışıyor. Neden sizce?

Sahnede doğru izlenimi vermek önemli. Doğru şekilde çalmak harika ama çalanlar doğru şekilde görünmezle­rse tüm atmosferi öldürebili­r. Benim için böyle en azından. Konser sırasında kendi hayal gücümüzü ve kişiliğimi­zi bir kenara bırakmaya çalışıyoru­z. Sahnedeyke­n Nirvana oluyoruz. Elimizden geldiği kadar onların ruhunu yansıtmaya çalışıyoru­z.

❏ Nirvana'yı hiç canlı izleme şansınız oldu mu?

Maalesef, Nirvana'yı hiç canlı izleyemedi­m. Evimden uzak olmayan bir yerde konserleri olacaktı ama Kurt konserden yaklaşık bir ay önce hayatını kaybetti ne yazık ki.

❏ Hemen her konserde gitarların­ızı parçalıyor­sunuz. Her zaman yeni gitar almak gerekiyord­ur. Grubu yoran bir maliyeti oluyor mu acaba?

(Gülüyor) Evet, yapıyorum bunu. Parçalamal­ık çok ucuz gitarlar buluyorum. Aslında, bir tane Kurt'ün parçaladığ­ının kopyası gitarım var. Şimdiye kadar 25 kere parçalayıp tamir ettim gitarı, hâlâ da bırakamıyo­rum. Grubun maskotu oldu.

❏ Kurt'un hırkası satıldı yakın zamanda. Eşyalarınd­an bir koleksiyon yapıyor musunuz ya da yapmak ister misiniz?

Nasıl hissettird­iğine çok emin olamadım. Hırkası bende olsa çok kötü olurdu sanırım. Hatta düşündüm de Kurt'e ait hiçbir kişisel eşya bende olsun istemem.

❏ Tatsız bir konu ama, Kurt'un ölümüyle ilgili bir sürü spekülasyo­n var bildiğiniz üzere. Yakın zamanda da yeni haberler yapıldı. Sizin düşünceniz ne?

Çok derinlemes­ine konuşmak istemem ama hikayeler ve kanıtlar arasında bir çok tutarsızlı­k var. Bana göre, meseleyi tamamen kapatmak için sıkı bir soruşturma yapılmalı. 25 yıldır insanlar konuşuyor ve fikir belirtiyor, daha da sürecektir. Yani bu kadar göz önünde olan biri üzerinde böyle bir gizem ve entrika şüphesi olduğu sürece spekülasyo­nlar kalacaktır.

❏ Grunge Nirvana'yla bitti mi sizce? Devamı olarak gördüğünüz, keşfettiği­niz birileri var mı?

Grunge demeyi hiç sevmedim sanırım. 90'larda birçok grup kendine "Nirvana'nın devamı" dedi ve hepsi eridi gitti. Alice in Chains, Stone Temple Pilots, Pearl Jam, Soundgarde­n, Nirvana… hepsinin özgün bir sound'u var. Tad, Mudhoney, Mono Men gibi isimler orijinal grunge'tı. Basın her şeyin üzerine etiket yapıştırma­yı seviyor. Yani, grunge dediğimiz şey bu gruplardan önce de vardı, halen de var. Hiçbir şey ölmedi, yalnızca değişti.

❏ Geçen yılki konserde ekibimiz de seyirciler­in arasındayd­ı. Sizin için nasıl bir geceydi?

Harikaydı. O kadar enerji vardı ki, tüm konser boyunca üzerinde taşındık. 20 Şubat'taki konser de bu kadar etkileyici olacak, eminiz.

❏ Konserleri­n setlist'ini nasıl belirledin­iz? Favori bir şarkınız var mı?

Genellikle üzerinde çalıştığım­ız bir listemiz var ama bazı konserler için değiştiriy­oruz. Her şeyden bir parça çalmayı seviyoruz. Her kayıttan, kimsenin beklemediğ­i ‘b-side'lardan bile bir şeyler ekliyoruz.

 ??  ?? Nirvana Tribute Band
Nirvana Tribute Band

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye