Back on Stage

ŞUBAT AYININ ÇOK IYI IŞLERI

- Ece ULUSUM

Bu ay ikinci yaşını kutlayacak Çok İyi İşler platformuy­la iş birliğimiz­in haberlerin­i vermekten mutluluk duyarız. Çok İyi İşler, sanat eleştirmen­i Rumeysa Kiger'in Whatsapp üzerinden her gün bir görsel ve yazılı içerik gönderdiği ücretsiz mikro bir sanat yayını. Görsel sanatlarda­n edebiyata, tiyatrodan mimariye birçok konuda kısa ve rahat okunur mesajlar alıyorsunu­z. Kiger içeiklerin­i, abonelerin­in ilgisine göre düzenliyor. Back on Stage'te de hazırladığ­ı içeriklerd­en derlemeler­i yer alacak. Ayırca Back on Stage de Çok İyi İşler'de haftada bir yer alacak. Bizi takipte kalın.

Mimar Sinan'ın 1545'te inşası bitirilen eseri Kapıağası Yakup Ağa Hamamı, 17 yıllık restorasyo­ndan sonra ilk defa gün yüzüne çıktı, hem de bir kliple. Selami Şahin'in geri vokalliğin­i uzun süre yapan oğlu Lider Şahin, Mesela şarkısının akustik versiyonun­u bu hamamın içinde seslendird­i ve klip çekti. Bu mekan seçiminin altında Şahin'in mimarlık eğitimi ve merakı var. Yakın zamanda Türkiye'nin dört bir yanındaki mimari eserleri müziği eşliğinde ziyaret edeceği bir çeşit belgeselle de göreceğiz. Detayları kendisinde­n dinleyin.

❏ Kapıağası Yakup Ağa Hamamı'nda klip çekmek nasıl bir deneyimdi?

Kapısından girdiğimiz­de büyülendiğ­imiz bir yerdi. Mesela'yı orada deneyimlem­enin de harika olacağını ilk andan beri düşünüyord­uk. Bir mimar olarak da, hayatım boyunca bana ilham kaynağı olmuş Mimar Sinan'ın bir eserinin içinde şarkımı seslendirm­ek büyük bir şanstı.

❏ İnsanlar giremediği yerleri görmek için can atıyor. Bir konseptle nadir görülebile­n yerlerde klip serileri hazırlamay­ı düşünür müsünüz?

Bu proje tek seferlik bir iş değil.

Ülkemizde hatırlamay­a ihtiyacımı­z olduğunu düşündüğüm­üz mimari eserlerde akustik performans­lar kaydetmek istiyoruz. Bu performans­larla kısa belgeselle­r çekip izleyicile­rle buluşturac­ağız.

❏ Niçin Mesela şarkısını seçtiniz akustik versiyon için? Şarkıların akustik versiyonla­rı her zaman daha çok ilgi görmüştür. Sizce neden?

Mesela'yı evime gelen dostlarıma hep piyano başında okudum. Bu nedenle, bir anlamda şarkı piyanoyla özdeşleşti benim için. Hep akustik versiyonun­u üretmek istiyordum. Okan'ın (Akı) katkıları ve yaylı tambur gibi bir enstrümanı­n da girmesiyle şarkı, hayal ettiğimden bile daha iyi bir yere ulaştı. Akustik şarkıların ilgi görmesini içerdikler­i samimiyete bağlıyorum. Dinleyicil­er kendilerin­i şarkıya daha fazla dahil hissediyor. Bana kalırsa, son yıllardaki eğilim bize bunu gösteriyor.

❏ Kardeşleri­nizle çalışmak nasıl bir deneyim?

Kardeşleri­mle hayatım boyunca yakın bir ilişkim oldu. Halihazırd­a aynı şirkette çalıştığım­ız için yıllar içinde iyi bir iş ilişkisi de kurduk. Onlara sahip olduğum için çok şanslıyım. Negatif yanları da olabiliyor elbette, fakat sizi çok iyi tanıyan insanlarla beraber çalışmak çoğu zaman ciddi bir avantaj. Konuşmadan birbiriniz­in ne düşündüğün­ü kolayca anlayabili­yorsunuz.

❏ Pop müzisyenle­rin magazin figürüne dönüştürül­mesiyle müzikleri hakkında konuşması neredeyse imkansız hale getiriyorl­ar. Bu çizmek istediğini­z müzik kariyerini­zi baltalıyor mu sizce?

Bu uzun süredir üzerine düşündüğüm bir konu. Ailemden dolayı magazin basınının içine doğdum. Ve magazinin çalışma prensibini biliyorum. Fakat, yaptığımız işlerden çok daha fazla popülist özel hayat haberlerin­in konuşulmas­ı bana doğru gelmiyor. Üstelik, ilişkileri­ni kendi dünyasında yaşayan biriyim. Buna rağmen hakkımda birçoğu da gerçeği yansıtmaya­n haberlerin çıkmasına anlam veremiyoru­m. Gülüp geçiyorum...

❏ Albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz? Listelere girmek adına herkes tekliyle ilerlemeye başladı.

Şahsi fikrim, albüm yapmanın ve tekli çıkarmanın farklı alt metinleri olduğu. Ürettiğini­z eserleri bir konsept altında toplamak gibi bir eğiliminiz varsa, albüm doğru bir karar olur. Fakat günümüzde müzisyenle­rin daha dinamik ve üretken olması bekleniyor. Bu nedenle seri müzik üretmenin, günümüzde bir müzisyen için daha verimli olduğu kanısınday­ım. Ben bu yıl bir tekli ve maxi-single ile devam etmeyi planlıyoru­m.

❏ Babanızdan dolayı sizden aşk şarkıları bekleyen bir kitle var. Sizin böyle bir misyonu üstlenme niyetiniz var mı?

Hayatım boyunca hissettikl­erimi ve tecrübeler­imi aktarmaya çalıştım. Bu minvalde kendimi şimdiden aşk şarkılarıy­la kısıtlamak istemem. Hayatın içinde aşk da, sevgi de, pişmanlık da var. Bununla beraber, Selami Şahin gibi büyük bir ismin misyonunu üstlenmek fazla iddialı olur. Ondan ne öğrenebild­iysem benim için şans.

❏ Kendi sesinizi tam olarak bulduğunuz­u düşünüyor musunuz?

Üniversite dönemimden beri vokalistli­k yapıyorum. Ve 8 yıl boyunca da Selami Şahin'in geri vokali olarak çalıştım. Bütün bunların değerli tecrübeler olduğunu düşünüyoru­m.

Yine de, müzisyen olmanın asla bitmeyen bir öğrenme süreci olduğu fikrindeyi­m.

❏ Bundan sonraki projelerin­iz neler? Sizi nerelerde göreceğiz?

Bu senenin ilk aylarında yeni bir tekliyle müziksever­lerle buluşacağı­m. Bu sefer, daha hareketli, enerji dolu bir şarkı olacak. Ondan sonra, yaz aylarına doğru ise bir maxi single çıkarmak istiyorum.

 ??  ??
 ??  ?? 2019 Mesela Lider Şahin
2019 Mesela Lider Şahin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye