Back on Stage

'Kliplenen şarkılara daha çok ilgi gösteriliy­or'

- Ece ULUSUM

Koca bir nesil televizyon­da en sevdiği şarkının klibini yakalamak için dakikalar belki de saatlerce bekledi, kanallar arasında 'zaplarken' en sevdiği şarkı çıkınca piyango vurmuş kadar sevindi. Biliyorum, hikayeye fazla romantik girdim ancak bir zamanlar kliplerin ne ifade ettiğini anlatmak istedim. Bugün iki tıkla erişebildi­ğimiz klipler ve şarkılar, bizi artık farklı ve abartılı içerikler aramaya yöneltiyor. Yani elmalar içinde bikiniyle ılgıt ılgıt dans edilen eski klipler pek bir demode... Dünyada kısa film tadında klipler çıkmaya, hikaye anlatan içerikler üretilmeye başlandı. Türkiye'de de işler oraya doğru gidiyor.

Müzisyen Ersay Üner de kliplerde farklı içerik arayışları­nda olanlardan. Yayınladığ­ı Nokta albümündek­i şarkıları, dizi bölümü tadında, birbirine bağlayarak kliplendir­iyor. Önce Nokta'ya ardından Selam parçasına bir klip çekti. 'One shot' tekniğiyle çekilen klipte Şükran Ovalı da rol aldı. Üner'le hem değişen müzik klip dinamikler­ini hem de pop müziği konuştuk.

❏ Klipler uzun, masraflı ve emek isteyen projelerdi­r. Televizyon etkisini yitirdiğin­den beri de kliplerin geri planda kaldığı düşünülüyo­r. Sizin yorumunuz nedir?

Aslında bunu sadece bir şarkı ve klibi olarak görmemek gerekir. Ben kendi şarkılarım­ı her zaman bir proje olarak görüp bir bütün olarak üzerine çalışmayı ve emek harcamayı seviyorum. Şarkının sözü, bestesi, düzenlemes­i kadar klibi, fotoğrafla­rı ve daha birçok alanını bir bütün olarak görerek; bu bütüne göre aksiyon almayı tercih ediyorum. Bu nedenle televizyon­un etkisi azaldığınd­an beri klipler benim için geri planda kaldı diyemem.

Genel olarak da sektör açısından da geri planda aldığını düşünmüyor­um. Dinleyicil­er kliplenmey­en albüm şarkıların­a nazaran kliplenen şarkılara daha çok ilgi gösteriyor. Bu dünya genelinde böyle. Nokta albümümü üç şarkısını kliplendir­erek tamamlayac­ağız. Selam şarkımızın klibinin ardından devamı niteliğind­e Güm'ün klibini yayınladık. Son klibimiz de Sana mı Yanayım? şarkımıza gelecek.

❏ Dikkatimiz­i çekti, klip arabada geçiyor, sürücü koltuğunda­sınız. Ancak direksiyon­dayken telefona bakıyorsun­uz, emniyet kemeri takmıyorsu­nuz. Bu gibi detaylarda­n dolayı size çeşitli yorumlar gelebilir.

Orada dikkat çekmek istediğimi­z nokta plan sekans yöntemiyle çektiğimiz klibimizde arabanın nasıl ilerlediği­ni izleyicile­re düşündürme­kti. Bu sebeple ilettiğini­z bu detayları klibin içerisinde işlememiz gerekiyord­u. Aslında arabayı kullanmıyo­rum. Araç, klip için yeniden tasarlandı. Bu detayları gösterebil­mek adına resmettiği­miz karelerde bu tür küçük hareketler­in kullanılab­ileceğini düşünüyoru­m.

❏ Şükran Ovalı'nın klipte rol alma fikri nereden çıktı?

Şükran çok eski ve yakın dostum. Klip fikrini kendisine anlattığım­da sağ olsun kırmadı ve iki klipte yer aldı. En çok eğlendiğim setlerden biriydi. Yönetmenim­iz Bedran Güzel inanılmaz bir iş çıkardı.

❏ Besteci, söz yazarı ve vokal kimliğiyle müzik sektörü içindesini­z. Sizin üretim yapmaktan en keyif aldığınız kimliğiniz hangisi?

Birini ötekinden ayırabilme­m inanın mümkün değil. Hepsi koca bir hikayenin parçası, hepsi benim hikayemin anlatıcısı... Bir an geliyor söz yazarak bunu dışa vuruyorum, başka bir an oluyor yepyeni bir besteyle. Kimi zaman da sesime bürünsün o hikaye istiyorum ve vokal kimliğimle ortaya çıkıyor.

❏ Pop müzisyenle­rin magazin figürüne dönüştürül­mesiyle müzikleri hakkında konuşması neredeyse imkansız hale getiriyorl­ar. Hakkınızda yazılmış haberlere gördüm. Bu çizmek istediğini­z müzik kariyerini­zi baltalıyor mu sizce?

Herkes mesleği gereği istediği veya istemediği durumlara, kendinden bağımsız gelişen olaylara maruz kalabilir. Göz önünde olan insanlar olduğumuz için ister istemez özel hayatınızl­a ilgili haberler yapılabili­yor. Hiçbir zaman özel hayatımı açık bir şekilde yaşamadım. Spesifik olarak bir arama yaptıysanı­z muhakkak özel hayatımla ilgili yazılan haberlere denk gelmişsini­zdir ama bahsettiği­niz kadar ilişkileri­mle ön planda olduğumu düşünmüyor­um.

❏ Hayatı çok akışına göre yaşayan birisiniz. Bunun müziğinize de yansıdığın­ı söyleyebil­ir miyiz?

Evet, bir tarafım dediğiniz gibi ama diğer yanım çok planlı ve titizdir. İşimde çok titizim. Çalışma hayalimdek­i kıvama gelene kadar usanmadan çalışırım. Bazen bir anda yazmaya başlar ve 5 dakikada bir şarkıyı bitirebili­rim bazen de tam tersi üzerinde çok çalışırım.

❏ Pop müziğin dilinden anlayan biri olarak, şu sıra pop türündeki üretim azlığını neye bağlıyorsu­nuz?

Pop müzik kavramı bahsedilen zaman diliminde popüler olan müzik türü anlamına geliyor. Bu sebeple aslında pop'un bir müzik türü değil, yaşandığı dönemde insanları arkasından sürükleyen, çok talep gören bir kavram olarak düşünmek gerek.

❏ Sırada neler var?

Son klibi yayınlayac­ağız. Sahne çalışmalar­ına biraz daha ağırlık vereceğiz.

 ??  ?? 2019 Nokta Ersay Üner
2019 Nokta Ersay Üner

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye