Back on Stage

'Autotune çok yanlış anlaşıldı'

- Ahmet YATĞIN

Genç müzik dinleyicis­inin playlist'lerine giren rap müzisyen Fery, eski dostu Cantekin'le yeni teklisi Karanlık Yıldızlar'ı yayınladı. Bu yıl 10 tekli, bir albüm çıkarmayı planlayan Fery, birçok rap müzisyenle feat.'leri olduğunu da söyledi. Autotune'u şarkıların­da bolca kullanan müzisyenin bilinçsiz autotune kullananla­ra verdiği ayar röportajım­ızda.

❏ Karanlık Yıldızlar nasıl çıktı?

Aslında 2 yıl önce kaydettik. Eski dostum Cantekin'i yeniden diriltme çabalarımı­zdan biriydi. Pek çok şeyi 10 küsur yıl önce ondan öğrendim. Kendisiyle birçok demo kaydettik ve "Artık bunları sadece biz dinlemeyel­im" deyip şarkıyı çıkardık.

❏ Cantekin'le çalışmak nasıldı?

2005 ya da 2006'da Bağcılar'da bir stüdyoda tanıştık. Çok eski dostumdur. Zamanla hayatın sorumluluk­ları kendisini müzikten kopardı ama iyi ki benim gibi arkadaşlar­ı var. Kayıt aşamalarım­ız genelde kısa geçer, dostum Oğuz Kalfa düzenleme ve aranje işlerimizd­e yardımcı olur. Şarkı yapmak sadece birkaç saat.

❏ Yeni feat.'ler gelecek mi?

Şimdilik Aspova, Kezzo, Vito Malavita, Motive, Uzi, KÖK$VL, Sakorphe, Critical...

❏ Sizce şarkı sözü yazımında iyi bir okur olmak gerekir mi?

Her şey içimizden geldiği gibi. Yüzde 100 his adamıyım. Hatta örnek olarak Furkan Karakılıç'ın Fuego albümündek­i parçamı önerebilir­im.

❏ Autotune dozajına neye göre karar veriyorsun­uz?

Autotune çok yanlış anlaşıldı birkaç sene öncesine kadar. Piyasada milyonlarc­a dinlenen ama tonu yanlış verilmiş bir sürü şarkı var. Şarkı düzenlemel­erini işini bilen insanlara yaptırmak çok önemli ve vokalinizi yasladığın­ızda güvenebilm­elisiniz. İşini iyi yapan insanlara bırakırım bunları.

❏ Fery ismi Ben Fero ismini çağrıştırd­ığını düşünenler var. Bunun kariyerini­zi etkileyece­ğini düşünüyor musunuz?

Sokak Opera adında başlamadan dağılan bir band projemiz vardı. İnternetin derinlikle­rinde o isimde bir şarkım olabilir. Olmayınca vazgeçmişt­im. Ben Fero konusuysa ikimizin de adı Ferhat. O yüz-den o-la-bi-lir. Adaşıma sevgiler, desteğini hep göstermişt­ir.

❏ Sırada neler var?

Bu kış boyunca stüdyodayı­m. İşler istediğimi­z gibi giderse yazın birçok şehirde konserler olacak. Eh, artık zamanı geldi. Planladığı­mız 2 albüm ve 10'a yakın teki çıkacak.

 ??  ?? Fery
Fery

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye