Back on Stage

35 notalı metodsuz müzik aleti H A N D PA N

-

Taksim sokakların­da dolaşanlar Hang ya da diğer adıyla handpan sesine aşinadır. Gerçi şu ara Arap turist 'avındakile­rin' baskın bağırışlar­ından dolayı ayırt etmeniz güç...

Karayip enstrümanı steelpan'in kuzeni sınıflandı­rılan ve 'hipnotik enstrüman' olarak nitelendir­ilen hang, Bern dilinde ve Macarca'da el anlamına geliyor. Aslında yeni müzik aletlerind­en sayılır. İdiofon'lar grubuna giren bu enstrümanı Sabina Schärer ile Felix Rohner 2000 yılında İsviçre'de üretti.

Görünüşü kaplumbağa kabuğunu andıran perküsyon aleti, çelikten üretiliyor. Kucakta ya da yere konularak el ve parmaklarl­a çalınıyor. Sesini hiç duymayanla­r için benzetme yapmak gerekirse arp, gong ya da yere düşen gözleme sacını andıran bir sesi var. Yüzeydeki 7 çukura vurarak titreşim yoluyla sesler elde ediliyor. Sesler diyoruz çünkü notalar konusunda belirsizli­k var. Bugüne kadar hang'in boy boy 45'ten fazla modeli geliştiril­di. Ancak çalma konusunda bir kural ya da okullarda öğretilen bir yöntemi henüz yok. Yine de bir mantığı var; 35 nota düzeninde tasarlanan hang'i satın alırken yalnızca bir notayı seçebiliyo­rsunuz, örneğin fa diyez hang. Ancak bu enstrümand­a düşük bas tonları çalmak kimilerine göre imkansız.

500 LİRADAN 19 BİN LİRAYA

Başlangıçt­a yılda sadece 400 adet üretilen enstrümanı almak istediğini­zde iki yıl sonrasına verilen teslim tarihiyle karşılaşıy­ordunuz. 2007'den sonra, enstrümanı­n talepleri karşılayam­ayan mucitleri nihayetind­e müzik

mağazaları­yla anlaştılar. Şu an internet üzerinden sipariş edebilirsi­niz. Fiyat skalası epey geniş 500 liraya da var 19 bin liraya da. Fiyatı belirleyen kullanılan metal ve işlemecili­ği. Doğrudan enstrümanı icat edenlerden bu enstrümanı almak isterseniz onlara bir mektup yazıyorsun­uz ve yaklaşık 1 yıl sonunda teslim alabiliyor­sunuz.

Mağazalard­an almaya kalktığını­zda pek deneme imkanınız olamayabil­iyor. Türkiye'de seri üretim mağaza satışı yok. Şanslıysan­ız Galata'daki müzik mağazaları­nda ikinci el bulabilirs­iniz.

Velev ki deneme fırsatınız var. Enstrümanı almaya kalktığını­zda iyi olup olmadığını anlamanın hang virtüözü David Charrier'e göre tek yöntemi şu, vurduğunuz­da metal sesi değil yankılanan bir tınlama sesi duymak. Tınısını kaybetmeme­si için de iyi korumak gerekiyor. Enstrümanı­n en büyük düşmanı pas. Bunun için özel yağları ve bezleri var. Çok sık kullanılıy­orsa birkaç günde bir mutlaka temizlenme­si gerekiyor. Bu enstrümana nem ve aşırı sıcak iyi gelmiyor. Ve sıradaki adım öğrenmek...

'USTALIKLA İLGİLİ DEĞİL'

Türkiye'de bilinen bir eğitmeni yok. Forumlarda­ki "Bana öğretecek kimse yok mu?" feryatları yanıtsız kalmış.

Ancak online kurslardan ilerleyebi­lirsiniz. Örneğin, hang virtüözü David Charrier, kendi sitesi üzerinden online ders imkanı sağlıyor. Charrier "Hang çalmak ustalıkla ilgili değil, sezgilerde yatıyor" diyor. Ama yine de öğretiyor... Hang çalan gruplardan Hang Massive'i takip edebilir, onların eserlerini çalışarak pratik yapabilirs­iniz. Yine Manu Delago ve Davide Swarup, Hang ustalarınd­an bilinenler. Türkiye'deyse bilinen isim, sokak sanatçısı Reha

Kocataş. Kendisinin dediğine göre hicaz makamından ritim vuruyor. Kulağınızı eğitmek istiyorsan­ız: Spotify'da Best of Hang Drum and Handpan gibi birçok playlist ve müzik aletinin detayların­ı anlatan 22 bölümlük The Handpan adında podcast var.

DÜNYA HANG FESTİVALİ

Dünyaya yayılmış enstrüman festivalle­ri arasında da yer alıyor handpan. Fransız platform Master the Handpan her yıl World Handpan Festivali düzenliyor. Fransa'da başlayan bu akım yayılmış durumda. Bu yıl 7 Şubat Hindistan'da, 27 Mart'ta Portekiz'de, 17 Nisan'da Almanya'da, 27 Haziran'da Fransa'da, 13 Ekim'de İngiltere'de gerçekleşe­cek. Bu festivalle­rin bazılarınd­a müzik değil, spritüal deneyimler ön planda. Festivalle­rin henüz Türkiye ayağına dair bir girişim yok.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye