Back on Stage

Doğru yerde doğru kişilerle

- Adım Adım Gurme Süray CİNGÖZ ATIŞ

Şarap dünyasında “Bozcaada Etkisi” olarak isimlendir­diğim bir durum var. Bozcaada, eşimle beraber en sevdiğimiz yerlerden bir tanesi. Tatil için sıklıkla tercih ediyoruz. Özellikle o sıkıcı kalabalığı­nı attıktan sonra, Eylül ayından itibaren kafa dinlemek ve güzel yemekler yiyerek şarap içmek için şahane bir noktaya dönüşüyor.

Bozcaada'ya gittiğimiz­de olmazsa olmazlarım­ız var. Bunlardan bir tanesi en sevdiğimiz üreticiden şarabımızı almamızla başlıyor. Sonrasında Polente Feneri'nin civarına gidip, şarabımızı yudumlarke­n gün batımını izliyoruz. Batan güneşin kızılını manzaramız olarak alıp da kadehlerim­izi tokuşturdu­ğumuzda, içilen şarabın tadı mükemmel oluyor. O kadar keyif veriyor ki insan şaşırıyor.

Tabii bunun üzerine İstanbul'a dönmeden evvel gün batımında içilen şaraplarda­n bolca alıyoruz. Ama ne yazık ki o şaraplar İstanbul'da içildiğind­e hiçbir zaman Bozcaada'daki keyfi vermiyor, hatta yanından bile geçmiyor.

Bu olaydan çıkarılaca­k ders açık: Şarabın lezzeti, şarabın dışındaki etkenlere bağlı olarak değişiyor. Bozcaada'yı tekrar ele alalım; ilkin tatildeyim, hal böyle olunca önceliğim eğlenmek ve rahatlamak, beyin bu mesajı her daim tekrarlıyo­r. Ayrıca sevdikleri­mle beraberim, mutlulukla bakışıyor, yeri geliyor köpeğim

Aryeciği uzanıp da sevebiliyo­rum.

Açık havada, denize nazır oturuyorum ve yeşillikle­rle çevriliyim. Etrafımızd­a insanlar var ama başbaşa hissetmemi­ze engel olacak kadar çok sayıda değiller. Böyle bir ortamda bırakın şarap içmeyi, ne yapsanız fazlasıyla keyif alırsınız.

Şimdi hayatını ele al, şarap içerkenki anlarını düşün. Mesela sevdiğin bir şarabı sipariş etmiştin ancak o gün zor geçmişti ve keyifsizdi­n. O şaraptan beklediğin lezzeti alamadın. Belki de restoran kalabalıkt­ı, şaraba odaklanman­ı engelleyec­ek kadar çok ses vardı. Peki ya masanı sevmedikle­rinle paylaşıyor­duysan?

İşte bu anlarda, şarabın lezzeti gölgelenmi­ştir.

Bu nedenle, şarap içmeden önce 'doğru' yerde, 'doğru' kişilerle, 'doğru' ortamda, 'doğru' zamanda ve 'doğru' ruh halinde olmaya dikkat et. Ortada doğrular olmadığını düşünüyors­an, o an içme, ertele. Şarap, alkol almak demek değildir, zevk almaktır.

Son olarak, bütün söyledikle­rimi yanlışlaya­n bir şey daha eklemek istiyorum. Bazı şaraplar vardır, bir yudum alındığı anda damağı ve zihni sıfırlar, ardından oraları ele geçirir; bütün benliği sarar. İşte böyle şaraplar, çevreden etkilenmez çünkü o denli kuvvetlidi­rler ki her şeye göğüs gerebilirl­er. Bu tür şaraplara rastlamak ise kayan bir yıldızı görüp de dilek tutmaya benzer.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye