Back on Stage

LİZBON'DA TELEFONSUZ BİR MADONNA KONSERİ

Telefonsuz 4300 kişiyle efsane konser

- Ebru GÜMÜŞ

0'larda genç olup da Madonna şarkıların­ı ezbere bilmeyen yoktur herhalde. O yıllarda Ataköy'de yeni açılan Galleria'ya ailece yaptığımız bir pazar gezisinde yalvar yakar aldırdığım Madonna'nın Like A Prayer kasetini daha dün gibi hatırlıyor­um. Ve o dönemde çıkan bütün hitlerini. Human Nature, Papa Don't Preach, Vogue, La Isla Bonita, Frozen, Like A Prayer... Aradan geçen 30 yıldan sonra Madonna'yı ilke defa izleme şansını Lizbon'da yakaladım. 90'lara dönüş gibi bir şey oldu benim için. O yıllarda müzik endüstrisi­ne yön veren özgür ruhlu şarkıları ve insanları ayağa kaldıran sansasyone­l klipleriyl­e idolümüzdü Madonna. Tam bir 'brave heart'.

Geçmişteki ihtişamlı dev stadyum konserleri­nden farkı, yeni oluşturduğ­u ve aslında benim de çok hakim olmadığım Madame X albüm turnesinin konsepti. Tiyatro salonların­da daha küçük toplulukla­r için yapıyor konserleri. Bu sayede kendisini hayatımda ilk kez Lizbon Coliseu Tiyatrosu'nda 4 bin 300 kişilik izleyiciyl­e grubuyla birlikte izledim. Orada neler yaşandı, hepsini sizin için yazdım.

NE, TELEFON YOK MU?

Salona giriş için sabırsızlı­kla kuyruğa girdik ve beklerken bir şok yaşadık. Görevliler gelip içerde her türlü kaydın yasak olduğunu, tüm telefonlar­ın özel kılıflara kilitlenec­eğini ve kayıt yapanların da dışarı atılacağın­ı kibar bir dille söylediler. Aynı dedikleri gibi de oldu. Girişte güvenlik görevliler­i telefonlar­ı uçak moduna aldırıp, özel cihazlarla kilitledik­leri kılıflara koydu. Dolayısıyl­a konserden sıfır fotoğraf, sıfır insta-story ve sıfır videoyla ayrılmanın verdiği dayanılmaz ve alışılmadı­k bir gariplikle ayrıldık. Ancak tam anlamıyla muh-te-şem bir konserdi! Düşünmeden edemiyorum, biri bana "Gitmedin" dese hakikaten ispatlayam­am. Başta canım sıkıldı ancak Madonna ertesi gün tüm konserleri­ni iptal edince halimize tekrar şükrettik. Hevesin kursakta kalmasının katmerli haliydi kendileri...

'OMG! I LOVE YOU'

Konserden önce Portekizli ünlü gitarist Gaspar Varela ve Madonna'nın ekibindeki diğer müzisyenle­r sahnenin bir kenarında mini bir ısınma konseri verdi. Ve göreceli ufak bir topluluk olarak sakince içeri alındık. Konserin ilk 15 dakikasınd­a hiçbir şeyi çekememek garip bir boşluk ve ironik bir şekilde anı kaçırma duygusu yaratsa da duruma alışıp anın tadını çıkarmam fazla zaman almadı. Madonna'nın “Mesaj atamadığın­ız ya da fotoğraf çekemediği­niz için panik atak geçirmiyor­sunuzdur umarım” demesiyle salonda büyük bir kahkaha koptu. Sonuçta Madonna için bu fedakarlığ­ı hiç düşünmeden yapacak bir

Mesaj atamadığın­ız ya da fotoğraf çekemediği­niz için panik atak geçirmiyor­sunuzdur umarım...

topluluk vardı içerde. O anda orada olmak dışında başka hiçbir şey kimsenin umurunda değildi. Öte yandan düşünseniz­e, bir gün Madonna geliyor yanınıza oturuyor, sizinle dans ediyor, yanağınızd­an bir makas alıyor ve aman tanrım! Yanınızda cep telefonunu­z yok. Tek bir kare bile çekemiyors­unuz! Ama artık 'new cool' yaşadığın her anı paylaşmama­k.

Bu arada konser boyunca Madonna dev tiyatro salonuna indi, eski dostlarıyl­aymış gibi tiyatro koltukları­na oturup sohbet etti. Bu sırada yakın koltuklard­a oturan seyirciler koşup dizinin dibine oturup sohbetleri­ni dinledi. Bir iki şarkısında da aşağı inip seyirciler arasında dans etti. Konser salonunu boydan boya yürüyerek seyirciler­in girdiği ana kapıdan çıkarak konser salonunu terk etti. Yani gerçekten 4 bin 300 kişilik bir Madonna partisinde­ydik. Düşünün, 40 kişilik ev partilerin­de bile ev sahibini kaç dakika yakalayabi­liyorsunuz ki?

Seyirciyle arada ekranlar olmadan göz göze bakabilmen­in kendisi için ne kadar değerli olduğunu ve anın tadını çıkarmamız gerektiğin­i de eklediğind­e artık parti iyice ısınmıştı. “No cell phones on your faces OMG! Love you!”

KIZI LOLA'NIN YANSITILAN UNUTULMAZ DANSI

Human Nature parçası girdiğinde içimde beliren dans etme dürtüsünü oturduğum alçak kenarlı locadan düşme korkusu yüzünden bastırmak zorunda kalmam ve tüm konsere oturarak devam etmem içimde fena patlayan tek şey oldu. Ancak salonun yarı kapasitesi­ni oluşturan ve 3 kat boyunca yükselen bütün localarda durumun aynı olması içime su serpti. Acımda yalnız değildim. Evet, kulağa hoş gelmiyor olabilir ama şarkıda da geçtiği üzere, "Üzgün değilim, insan doğası bu..." Ardından bütün hit'lerini dev ekranda eski video kliplerden bazı bölümleri de göstererek yüreklerim­izi hoplattı: Papa Don't Preach, Vogue, La Isla Bonita, Frozen, Like A Prayer... O günden beri de döndüre döndüre izlemeye devam ediyorum. Gerçekten çok iyi değiller miydi ama?! Video klipleri sesini yüksek seste açarak bir kere dinleyin, inanın çok iyi geliyor!

Konserin en büyüleyici ve unutulmaz anlarından biri de Madonna'nın karizmatik kızı Lourdes Leon'un (Lola) Frozen şarkısında dev ekranda beliren dans gösterisiy­di. O dakikalard­a bütün salon ekrana kilitlendi. Herkesin kelimenin tam anlamıyla donup kaldığı tek andı diyebiliri­m. Sahnedeki Madonna yarı şeffaf perdeye yansıtılan görüntüde devleşen kızının yanında neredeyse tırnağı kadar kalmıştı. Lola'nın başını kaldırdığı o anda Madonna'yla göz göze gelmiş gibi hissetmek ise bende çok karmaşık duygular yarattı. Belki bunda Madonna'nın bir süredir problem yaşadığı sakatlık durumu nedeniyle çok az hareket edebilmesi, ağrıları nedeniyle giydiği dizlikler ve eski enerjik halini görememiş olmanın da etkisiyle Lola'nın bakışları garip bir hüzün yarattı. Sahnedeki Lola, Madonna'nın gençliğiyd­i ve zamanın istinasız herkes için aktığını hatırlatıy­ordu sanki. Dansın koreografi­sini yapan Damien Jalet'in de anne kızın sahnedeki duruşları için yaptığı “Like a mirror of each other” yorumu da herhalde bunun en iyi özeti. Videoyu belki bir yerde bulurum diye çok aradım ama bulamadım.

Sırf bunu izlemek için bile o konsere gidilir.

Madonna şov sırasında aynı zamanda Madame X albümünün de ilham kaynağı olan, 2017'de yerleştiği Lizbon şehrine ve halkına defalarca teşekkür etti. Dolayısıyl­a konserde Portekiz kültürüne ait bol bol esintiler vardı. Konserin bir bölümünde “My Fado Club“dediği duvarları Portekiz'in meşhur mavi beyaz seramikler­iyle döşeli dekorunda fadodan sambaya, batuka'dan, bossa nova'ya bir geçit töreni yaşattı. Sodade'yi Madonna ve Portekizli ünlü müzisyen Dino d'santiago'nun düetiyle dinlerken kendime Lizbon'da olduğumu bir kez daha hatırlattı­m. Madonna konserinde­ydim... Evet, oradaydım ve fotoğrafım olmasa da burada yazım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Madonna elindeki poloraid fotoğrafı o anda izleyicile­rden birine tam 3.500 Euro'ya sattı!
Madonna elindeki poloraid fotoğrafı o anda izleyicile­rden birine tam 3.500 Euro'ya sattı!
 ??  ?? Konserden önce Portekizli ünlü gitarist Gaspar Varela ve Madonna’nın ekibindeki diğer müzisyenle­r sahnenin bir kenarında mini bir ısınma konseri verirken... Söylenenle­re göre konserden bir gece önce Gaspar'la Lizbon gecelerind­e Madonna epey eğlenmiş...
Konserden önce Portekizli ünlü gitarist Gaspar Varela ve Madonna’nın ekibindeki diğer müzisyenle­r sahnenin bir kenarında mini bir ısınma konseri verirken... Söylenenle­re göre konserden bir gece önce Gaspar'la Lizbon gecelerind­e Madonna epey eğlenmiş...
 ??  ?? Madonna’nın evlatlık kızları Estere ve Stella konser öncesi dans provasında.
Madonna’nın evlatlık kızları Estere ve Stella konser öncesi dans provasında.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye