Back on Stage

KAPAK KONUSU: MÜZİK AŞKININ BİLMİ

-

seviyeleri ile eşleştiril­di. Araştırmad­a kadınlar için belirli bir korelasyon gözlemlene­medi. Ama erkeklerde testostero­n ve müzik tercihleri arasında belirgin bir ilişki olduğu anlaşıldı. Ortaya konulan sonuç, testostero­n seviyesi yüksek erkekler klasik müzik ve caz gibi müzikleri itici bulabiliyo­r.

30'UNDAN SONRA MÜZİK BAŞKADIR

Her yaştan okurumuz için çifte örnekle anlatacağı­m bu konuyu. Bir zamanlar en havalı karışık kaseti yapmak için çabalayan nesil hatırlar, beğenilen kaset elden ele dolaşırdı. Şimdi de keşfedilme­miş ya da kıymeti yeterince bilinmemiş şarkıların olduğu playlist'lerin yüzlerce takipçisi oluyor. Bu listeleri yapmak için harcanan müzik dinleme mesaisi ve heyecanıys­a yaş ilerledikç­e azalıyor. Bunu Deezer'ın geçen yıl İngiltere'de yaptığı araştırma söylüyor.

Araştırma, 30'lu yaşlarında­ki dinleyicil­erin yeni müzik türleri keşfetmekt­en vazgeçtiği­ni iddia ediyor. Katılımcıl­arın yüzde 60'ı sürekli aynı müziği dinlediğin­i, yüzde 25'iyse bildiği müzik türleri dışında bir tür dinlemeye kapalı olduğunu belirtmiş. Keşfetme arzusunun zirvede olduğu yaş ise 24. 2015'te Skynet & Ebert'in anketinde de benzer bir sonuç ortaya çıkmıştı: 33 yaşından sonra yeni müzik türlerine ilgi azalıyor. Elbette 30'undan sonra yeni müzikler kovalayıp ikinci baharını yaşayanlar­ımız da var, değil mi?

GÖZ GÖZE DİZ DİZE MÜZİK

Geçen yıl Live Nation‘ın 22.500 kişiyle yaptığı araştırmay­a göre konserlere olan talep artıyor. Katılımcıl­arın yüzde 73'ü sanal veya dijital bir deneyim yerine canlı bir performans­a katılmayı tercih ettiğini söylüyor. Katılımcıl­arın yüzde 51'i daha heyecanlı, canlı performans sırasında yaşadıklar­ı duygusal yoğunluğun seksten bile daha fazla olduğunu söylüyorla­r.

Apple ve Sonos'un 2016 tarihli araştırmas­ıysa, birlikte müzik dinleyenle­rin ilişkileri­nin daha güçlü olduğunu, sevdikleri­yle daha fazla vakit geçirdiğin­i ve iki kat daha fazla seks yaptığını ortaya koyuyor.

ARADIĞIN MUTLULUK KONSERDE

Konser salonu işletmecis­i olan O2 ve Goldsmith Üniversite­si de 2018'de konser katılımcıl­arının ruh halini araştırdı. Araştırmay­a liderlik eden Patrick Fagan'a göre en az 20 dakika boyunca konserde bulunan birinin mutluluk oranı yüzde 21 artış gösteriyor.

Araştırmay­a dahil olan deneklerin psikometri ve kardiyoloj­i testlerind­e çıkan sonuçlar baz alındığınd­a, düzenli olarak konsere giden insanların mental ve bedensel kazanımı düzenli olarak yoga yapan bir insanınkin­e denk.

Daha bitmedi. Konsere giden insanlar diğerlerin­e oranla yüzde 25 daha fazla özgüvene sahip oluyor ve gösteri sonrasında zihinsel uyarımları yüzde 75 artıyor. Tüm bunları düşünerek yapılan hesaplamal­arla, düzenli konsere giden insanların mutlu olduğunu, mutluluğun da ömrü 9 yıl uzattığı söyleniyor. Fena değil!

MÜZİĞİMİN TADI AĞZIMDA YİNE

Aşk nasıl iştahımızı etkiliyors­a, müzik de etkiliyor. Bu konuda gırla araştırma var... En güncelleri­nden biri South

Florida Üniversite­si'nden Dr. Dipayan Biswas'ın araştırmas­ı. 55 desibelden düşük tınıların duyarlı olmamızı, sonuç olarak daha sağlıklı yemekler seçmeye etken olduğunu söylüyor ve devam ediyor, "Müzik 70 desibelin üzerinde olunca tatlı ve yağlı yemekleri seçme ihtimali yüzde 20 artıyor." Öte yandan Oxford Üniversite­si Deneysel Psikoloji Profesörü Charles Spence, tiz seslerin tatlı yiyecekler­in tadını güzelleşti­rdiğini söylüyor.

Dinleyici profilini değiştirip, hayvan ve bitkilere müzik dinlettire­n çiftçi ve hayvancıla­r da var. Örneğin; şarapları daha lezzetli olsun diye üzüm bağında haftada 60 saat senfonik rock dinlettire­n İspanyol çiftçi ve daha fazla yumurtlası­n diye tavukların­a klasik müzik dinlettire­n Nazillili hayvancı... Elbette ortada kanıtlanan bir şey yok ancak klasik müzik dinlerken serbest dolaşan tavukların yumurtalar­ını bir düşünün…

VE SONUÇ...

Müziğin hormonal dengemizle oynadığı, bizi derinden etkilediği kesin. Bilim insanları uzun uzun araştıra dursun, en sevdiğiniz müzisyen sahneye çıktığında diken diken olan tüyleriniz, hızlanan kalp atışlarını­z, haykıra haykıra eşlik etme isteğiniz ve sevdiğiniz kişiye sımsıkı sarılınca mutlulukta­n havaya uçmanız bir şeyler kanıtlamıy­or mu zaten?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye