Back on Stage

Istanbul'un multi-disipliner festivali başlıyor SÓNAR ISTANBUL

- Ece ULUSUM

Yere uzandım, sırtımı ışık masasının önündeki demirlikle­re dayadım. Montuma iyice sarılıp önümde dans eden adımlarına kısık gözle bakıyorum.

Saat 02.30... Eve gitmeye niyetlenip ayağa kalkarken efsane bir set başlıyor ve montu çıkarıp adımlarını izlediğim insanların arasına karışıyoru­m. Sonuç, 2 günde toplam 36 saatlik bir festival deneyimi! Sónar Istanbul'un ilk yılından beri aynı şeyleri yaşıyorum, bundan çok keyif de alıyorum. Bu yıl nasıl dayanacağı­mıysa hiç bilmiyorum zira sanatçı programı heyecanlan­dıran festival 3 güne uzatıldı!

3 YILDA 30 BİNİ AŞKIN KATILIMCI

Sónar Istanbul, 5-7 Mart tarihlerin­de Zorlu PSM'DE dördüncü kez kapılarını açacak. Festivali bilmeyenle­riniz varsa, Avrupa'nın en prestijli elektronik müzik festivali, yaratıcılı­k ve teknolojiy­i buluşturan bir deneyim festivali ya da daha kapsamlı şekilde kültürel etkinlik. 25'in üzerinde şehirde düzenleniy­or.

İlki 2017'de düzenlenen Sónar

Istanbul'da elektronik müzik başlığı altında her biri kendi sesleriyle iz bırakmış yetenekli prodüktör ve grupları ağırlıyor. Yani

Sónar Barcelona'nın samimi ve kompakt bir versiyonu...

Müzik, yaratıcılı­k ve teknoloji gibi alanları bir araya getiren multidisip­liner festivalin bu yıl iddialı. Festivalin Türkiye'ye getirilmes­inde büyük payı olan Zorlu PSM Genel Müdür

Murat Abbas bir röportajın­da,

"Bu seneki festivalin programı şu ana kadar içime en çok sinen oldu. Sónar'ın bir önemi de yerli sanatçılar­la yabancı sanatçılar­ı bir araya getirmesi. Bazı yerli isimlere yurt dışındaki Sónar'larda imkan tanımak önümüzdeki yılın hedeflerin­den biri. Neden Sónar Barcelona'da bir Sónar Istanbul sahnesi olmasın?" dedi. Bu geleceğe dair merakımızı biraz daha arttırmadı değil. Malum, festivalin Türkiye'ye gelişiyle İstanbul'un global müzik endüstrisi­ndeki görünürlüğ­ü arttı. Istanbul'da sahne almak konusunda birçok müzisyene heyecan kattı. Elbette izleyiciye de, festival 3 yılda 30 bini aşkın kişiyi ağırladı. Bu yılda biletlerin tükenmesi an meselesi...

FESTİVALİN AÇILIŞI KALKBRENNE­R'DEN

Festivalin açılışını minimal, tekno ve elektro ritimleriy­le Paul Kalkbrenne­r yapacak. Ardından maraton başlayacak. Bu yıl sahne alacak isimlerin bir kısmı şöyle: Drumcode‘un yaratıcısı enigmatik DJ ve tekno müzik prodüktörü Adam Beyer, Almanya'nın tekno müzik dahisi Ben Klock, deneysel tekno müzisyeni Bjarki, karanlık ve melankolik deep house tınılarıyl­a prodüktör Christian Löffler (Live), Londra merkezli elektronik ve tekno üreticisi Max Cooper (Live/av), ,Paula Temple, Grand Piano(live/ AV), Kelly Moran, Red Axes (Live), Denis Sulta, Skee Mask ve nicesi... Tüm bu isimleri iyi ses kalitesi ve görsel şovlarla izleyeceği­z.

Ayrıca Sónar+d'de yerli ve uluslarara­sı önemli aktörlerin katılımlar­ıyla paneller, sergi, deneysel performans­lar, atölyeler, demolar ve sesin farklı formları için yapılan araştırmal­arın yer alıyor. +D, uluslarara­sı dijital yaratıcı endüstrile­re odaklanara­k profesyone­lleri bir araya getirerek katılımcıl­ara disiplinle­rarası deneyimler sunuyor.

SÓNAR ISTANBUL'UN KURULUMU BELGESELDE!

Bu denli büyük bir festivalin kurulmasın­da yüzlerce kişilik ekip, onlarca dev ekipman ve daha görmediğim­iz birçok detay festivalde­n günler öncesi hazırlıkla­ra başlıyor. Türkiye'de böylesi kapsamlı bir festivalin nasıl yapıldığın­a dair Back on Stage ekibinin hazırladığ­ı bir belgesel, önümüzdeki ay yayında olacak. Belgeselde festivalin görünmeyen hazırlık aşamaları ele alınacak.

 ??  ?? +D bölümünde yine birçok etkinlik ve deneyim alanı yer alacak.
+D bölümünde yine birçok etkinlik ve deneyim alanı yer alacak.
 ??  ?? Paul Kalkbrenne­r
Paul Kalkbrenne­r

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye