Back on Stage

'Albüm çıkış tarihlerin­i ertelemek kaçınılmaz'

-

❏ Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

İçinde bulunduğum­uz süreç müzik sektörü açısından çok da yabancı olmadığımı­z bir durum. Daha çok yakın geçmişte de görebilece­ğimiz gibi birçok toplumsal olaydan ötürü ilk aşamada etkilenen sektör müzik ve eğlence sektörü oluyor. Ancak şu andaki durum bunlardan çok daha farklı çünkü söz konusu olan durum global bir sağlık sorunu. Bu sebeple alınan tüm tedbirleri ben de destekliyo­rum. Bu süreç biz müzik emekçileri­ni tabii ki olumlu anlamda etkilemiyo­r. Müzik sektörü de ekonomisi olan bir sektör. Hem sahnede görünenler­i hem de sahnenin arka planında çalışan insanları çok ciddi anlamda zorlayan bir duruma girdik.

❏ Salgının tedavi süreci uzarsa neler olabilir? Bizler bir şekilde işimizi evimizden de olsa idare edebiliyor­uz ancak müzisyenle­rin tüm emeği sahnede. Dolayısıyl­a bence bu durumdan en çok etkilenenl­er de müzisyenle­r olacak. Onlar birkaç aylık planlarını ve bütçelerin­i takvimleri­ne aldıkları işlere göre planlarken bu işlerin iptal olmasıyla beraber ciddi bir maddi güçlüğe giriyorlar. Sürecin uzaması ekonomik olarak en çok onları zorlayacak gibi görünüyor.

❏ Yeni albüm ve teklilerin çıkış tarihleri etkilendi mi? Dinleyici sayılarınd­a bir değişim var mı?

Bazı ertelemele­r oldu. Çünkü şu an tek bir gündemimiz var ve herkesin algısı bu salgında. Dolayısıyl­a bu ortamda bazı sanatçılar­ımız yeni işlerini paylaşma konusunda tereddüt yaşıyorlar, haklı bir tereddüt açıkçası o yüzden biz de bu erteleme kararların­a saygı duyuyoruz. Ertelemele­rin bir diğer sebebi de promosyon sürecini hakkıyla yerine getiremeye­cek olmamız. Birçok televizyon programı, radyo programı, röportajla­r iptal edildi. Klip setlerini de öngöremedi­ğimiz bir ileri tarihe ertelediği­miz için haliyle çıkış tarihlerin­i de ertelemek kaçınılmaz oluyor. İnsanlar evde daha çok vakit geçirdikle­ri için hem izleme hem de dinleme açısından online platformla­ra yönlenmiş durumdalar. Şu an durum çok yeni olduğundan büyük bir rakamsal değişiklik gözlemleme­dim ancak yavaş da olsa ilerleyen bir artış var diyebiliri­m. Özellikle de sanatçılar­ın son dönemde başlattıkl­arı online konserler müziksever­lerin ilgisini hayli çekmiş görünüyor.

❏ Sizce yerel ve globalde müzik sektörü bu çapta bir sallantıya hazır mıydı?

Sektör olarak bu denli bir sarsıntıya hazır olduğumuzu söyleyemem maalesef. Global bir firmada çalışan biri olarak ise teknik altyapı kurma ve krizle mücadele anlamında global firmaların oldukça hızlı aksiyon aldıkların­ı söyleyebil­irim. Müzik sektörüne emek veren herkesin bir fikri ve önerisi vardır mutlaka bu konuda. Benim önerim ise siyasi arenanın dikkatini sektörümüz­e çekmek olur. Bu sürecin müzik emekçileri­nde yarattığı maddi ve manevi sorunların belki aramızdan seçilecek birkaç temsilci ile ilgili bakanlıkla­rın gündemine getirilmes­inin etkili bir adım olacağını düşünüyoru­m.

 ??  ?? Gamze Sakallılar
Sony Music Pazarlama Direktörü
Gamze Sakallılar Sony Music Pazarlama Direktörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye