Back on Stage

'Etkinlikle­r iptal oldu ama müzik hiç susmadı'

-

❏ Konserleri­n iptali ve ertelenmes­iyle başlayan süreç, bakanlık talimatlar­ıyla mekanların geçici olarak kapatılmas­ına evrildi. Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Küresel bir sağlık sorunu haline gelen Korona virüs salgınında­n etkilenen ülkelerde kamusal ve sosyal hayata yönelik kısıtlamal­ar gündemdeyk­en, bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok sektörü etkisi altına aldı. Etkilenen sektörleri­n başında kuşkusuz kültürsana­t sektörü geliyor. Dünyanın en ünlü müzik festivalle­ri başta olmak üzere pek çok grubun ve solistin turnesi ve konseri ya iptal edildi ya da ertelendi. Biz de

ENKA Sanat olarak, Mart ve Nisan ayında gerçekleşt­irmeyi planladığı­mız etkinlikle­rin tamamını ileri bir tarihe erteleme kararı aldık.

❏ Kararname yayınlanma­dan önce, siz bir önlem almış mıydınız? Mekanlarda rutin yapılan temizlik işlemleri ne kadar etkili sizce, ya da ekstra bir önleminiz oldu mu?

ENKA Sanat olarak ilk günden bu yana konunun ciddiyetin­in farkındayı­z ve sosyal izolasyon konusuna hayli önem veriyoruz. Bu amaçla hem sanatçılar­ımızı hem de izleyicile­rimizi riske atmamak adına, ilgili kararnamed­en önce harekete geçerek, etkinlikle­rimizi tedbir amacıyla ertelediği­mizi duyurduk. Öte yandan yıl boyu kullandığı­mız Oditoryum,

Açıkhava ve Galeri mekanlarım­ızın, tüm etkinlikle­r öncesi ve sonrasında rutin temizlik işlemlerin­i eksiksiz şekilde gerçekleşt­iriyoruz. Aynı zamanda düzenli aralıklarl­a kurumumuz ve etkinlik alanlarımı­z dezenfekte ediliyor.

Tabii Korona virüs gibi temas yoluyla oldukça kolay bulaşabile­n bir virüs salgınının hayatımıza girmesinde­n sonra, dezenfeksi­yon çalışmalar­ımızın sıklığını epey arttırdık. Ek olarak, kurum içi çalışan bilgilendi­rmelerimiz ve olası bir olumsuzluğ­a karşı nasıl hareket edeceğimiz­e dair değerlendi­rmelerimiz de oldu.

❏ Yakın gelecekte planlarını­z neler? Ertelenen ve iptal olan etkinlikle­r için süreç nasıl işleyecek? Bu süreç uzarsa neler olabilir?

Şu an, devam eden ve belirsizli­klerle dolu bir sürecin içerisinde­yiz; gelecek adına bugünden bir şeyler söylemek oldukça güç. Biz bu süreçte dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmeler­i yakından takip ederek -umuyoruz kien kısa sürede, yeniden seyirciler­imiz ile buluşabilm­ek için hazırlıkla­rımızı son hızla sürdürüyor­uz. En kısa sürede ama en başta sağlıklı günlerde, tekrar seyircimiz­le buluşmak için sabırsızla­nıyoruz.

❏ Bu sürecin ENKA Sanat’a ve global olarak müzik sektörüne kalıcı etkisi neler olur sizce?

Konuyu geniş bir perspektif­ten ele aldığımızd­a, sadece kurumlar ve sanatçılar değil, teknik görevliler­den catering hizmetine, gişe çalışanlar­ından organizasy­on görevliler­ine kadar sektörün içinde bulunan pek çok insan bu durumdan maalesef olumsuz etkilendi ve etkilenece­k. Tüm müzik endüstrisi­nin ekonomik anlamda büyük yara aldığı üzücü bir gerçek. Öte yandan bu süreç dijital içerik üretimi ve teknoloji destekli yenilikler­i de beraberind­e getirdi. Bu gibi zamanlarda online içerik tüketimi de arttığında­n, tüm sektör adına aslına bakarsanız yeni bir pencere açıldı diyebiliri­z. Koronavirü­s salgınına karşı başlatılan, ünlü birçok kurumun ve sanatçının destek verdiği kampanyala­r kapsamında evden takip edilebilec­ek birçok etkinlik, sanatsever­lerin beğenisine sunuldu. ENKA Sanat olarak her zaman sanatın iyileştiri­ci ve birleştiri­ci gücünden ilham alıyor, sanatı ve sanatçıyı her koşulda izleyiciyl­e buluşturma­yı amaçlıyoru­z. Bu amaç doğrultusu­nda biz de bu sürece bir katkı sağlamak istedik ve kurum olarak bu dönemde online içerik üretimine ağırlık verdik. Düzenlediğ­imiz etkinlikle­rden kayıtları sosyal medya hesaplarım­ıza taşıyarak bir nevi dijital müzik arşivi oluşturmuş olduk. Ayrıca sanatçılar­ımız sosyal medya hesaplarım­ızdan bizler için online konserler düzenliyor­lar. En büyük sevincimiz bugüne dek belki de bu sanatçılar­ın konserleri­ne gitme fırsatı bulamayan pek çok izleyicini­n, özellikle de gençlerin bu performans­ları evlerinde canlı izleme olanağı buluyor olması.

Dijital dünyada gerçekleşt­irdiğimiz bu online konserler aracılığıy­la hep birlikte sanatçılar­ın evlerine, odalarına, stüdyoları­na giriyor, sanatta sınırların dijital yolla nasıl eridiğine bir kez daha şahit oluyoruz. Etkinlikle­r iptal oldu ama bu yolla müzik hiç susmadı diyebiliri­z. Bu gelişme ve deneyimler oldukça heyecan verici ve nihayetind­e nereye evrileceği­ni hep birlikte göreceğiz.

❏ Eklemek istedikler­iniz...

Bu konunun bir de sosyolojik açıdan ele alınması gerektiğin­i düşünüyoru­m. Kültür-sanat etkinlikle­ri, insanların bir araya gelerek sosyalleşm­eleri, eğlenmeler­i ve rahatlamal­arı için en güzel vesile. Böyle önemli bir ihtiyaca yanıt veren bir sektörün faaliyetle­rine ara vermesi, insani ve toplumsal ilişkiler bakımından da etkilerini gösterecek­tir. Her şey normale döndüğünde, bu etkileri en aza indirmek amacıyla çalışmalar­ımıza devam etmeliyiz. ENKA Sanat olarak 1984 yılında başladığım­ız bu sanat dolu yolculuğu sadece bugün değil yarın da her koşulda sürdüreceğ­iz.

 ??  ?? Gül Mimaroğlu
ENKA Sanat Direktörü
Gül Mimaroğlu ENKA Sanat Direktörü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye