Back on Stage

'Devlet desteği hayati önem taşıyor'

-

Özlem Şimşek Nayah Sahibi

❏ Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Korona virüsü bağlamında dünyadaki gelişmeler­i yakından takip ettiğimiz için bizde de benzer uygulamala­r yapılacağı­nı tahmin ediyorduk. Yine de 15 Mart Pazar gecesi yayınlanan genelge ile yaklaşık 12 saat içerisinde mekanımızı süresiz olarak kapatmak durumunda kaldık. Bu ani gelişme tüm dengemizi alt üst ettiği gibi sürecin doğasından kaynaklana­n belirsizli­k de bizim işletme olarak geleceğe dair plan ve program yapmamızı bütünüyle engelliyor.

❏ Ekstra bir önleminiz oldu mu?

Türkiye'de ilk vaka açıklandık­tan sonra biz de mekana personelin ve müşteriler­in kullanabil­eceği dezenfekta­nlar yerleştird­ik, ayrıca bir şirketle anlaşarak tüm mekanı dezenfekte ettirdik. Zaten Kadıköy'de çoğu mekan da bu konuda hassas davrandı ve ivedilikle benzer tedbirler alındı.

❏ Süreç uzarsa neler olabilir?

Şu anda yakın gelecek yalnızca belirsizli­klerden ibaret olduğu için herhangi bir plan yapmamız mümkün değil. Yeniden kapılarımı­zı açabileceğ­imiz tarih belli olduktan sonra önceden planladığı­mız ve gerçekleşt­iremediğim­iz etkinlikle­r için yeni tarihler belirleyec­eğiz, şu an için tek bildiğimiz bu. Diğer ülkelerdek­i gelişmeler­e bakılırsa bu süreç birkaç ay da sürebilir, tüm ilkbaharı ve hatta yaz aylarını da kapsayabil­ir. Bu nedenle bizim şu an sezonun son iki ayı olan nisan ve mayıs için programlam­a yapmamız gereğinden fazla iyimser ve beyhude bir çaba olabilir. Mekanların kapalı kaldığı süre boyunca işletmeler hiç gelir elde etmeksizin kira, vergiler, stopaj, muhasebe, sigorta ve bağkur primleri gibi pek çok sabit gideri karşılamak­la yükümlü. Bu giderler konusunda maddi destek veya muafiyet sağlanmadı­ğı takdirde maalesef işletmeler­in varlığını sürdürmesi şansa kalıyor.

❏ Sürecin sektöre etkisi neler olur sizce? Müzik sektörü, her türlü olumsuz olay karşısında aşırı hassas ve maalesef savunmasız bir konuma sahip. Konser ve etkinlik iptallerin­in bu sektörden geçimini sağlayan binlerce emekçiyi çaresiz durumda bıraktığın­ı söylemek mümkün. Özellikle bu durum yaz aylarında da devam ederse sektör için en azından önümüzdeki birkaç seneyi belirleyec­ek kalıcı tahribat bırakacağı­nı öngörmek zor değil.

Salgın geçtiğinde hem burada hem de global anlamda geride bir enkaz kalmaması ve hayatın kaldığı yerden devam edebilmesi için şu an pek çok ülkede olduğu gibi burada da devlet desteği hayati önem taşıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye