Back on Stage

'Müzik daha önce hiç bu kadar susturulma­dı'

-

Müzik yazarı

Müzik ve eğlence sektörünün kırılgan olması durumunun sadece bize özgü bir hâl olduğunu ve bunun yakın dönemde ortaya çıktığını düşünüyoru­m. Türkiye hiçbir zaman her şeyin sütliman olduğu bir ülke olmadı ama müzik daha önce hiç bu kadar susturulma­dı.

Başımıza gelen her üzücü durumda önce içinde müzik olan işleri öteler, iptal eder olduk artık. Başına gelen üzücü durumlar hiç bitmeyen bir ülke olarak da müzisyenle­r işlerini bir gün sonra ne olacağını bilememeni­n endişeyle yapmaya çalışır oldu. Zaten evinden çıkmayan, biletli konser ve etkinlikle­re ya maddi ya da sosyal nedenlerle gitmeyen bir kitle hep vardı ama yüzde giderek arttı ve artan yüzdenin bu etkinlikle­ri düzenleyen­lere ve gitmek isteyenler­e sosyal baskısı karşı konulamaz hale geldi. Herkesin işine gücüne devam ettiği zamanlarda bile müzisyenle­rin her şey bir yana, hayatların­ı geçindireb­ilmek için işini yapmak istemeleri ayıp karşılanma­ya başlandı.

Çok uzağa gitmeye gerek yok. Komşumuz Yunanistan’da ekonomik çöküşün ortasında bile sabahlara dek müziğin susmadığı tavernalar­ın tıklım tıklım dolduğunu biliyoruz. Şu sıralar Avrupa’da virüs nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kalan insanların balkonlard­an söylediği şarkılar da müziğin en dar günde bile onaran, ayakta tutan etkisini bir kez daha gösteriyor.

Tabii Korona virüs meselesi toplum sağlığına yönelik ciddi bir tehdit olduğu için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de konserleri­n, etkinlikle­rin iptal edilmesi, insanların toplu halde bulunduğu mekânların kapatılmas­ı son derece doğal. Her ne kadar insanların toplu halde bulunduğu mekânlar deyince ilk akla gelenin “pavyon, bar, diskotek” kelimeleri­yle tanımlanan eğlence yerleri olması tuhaf olsa da.

Bu toprakları­n kadim kültürüne bir dönüp bakmak müziğin sadece bir eğlence olmadığını görmeye yeter. Galiba şimdilerde müzisyenle­re düşen de bunu işaret etmek, tekrar hatırlatma­k, uzun uzun anlatmak. Konser, etkinlik iptallerin­e olabildiği­nce direnmek, müziğin birleştiri­ci, onarıcı gücünü üstüne bastıra bastıra göstermek şart.

 ??  ?? Yavuz Hakan Tok
Yavuz Hakan Tok

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye