Back on Stage

RADYO REHBERİ

-

❏ Mart ayı itibarıyla konser ertelemele­r ve iptallerle başlayan süreç, bakanlık talimatıyl­a tüm etkinlikle­rin durdurulma­sına evrildi. Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Elbette olumsuz etkiliyor. Özellikle dijital müziğe de geçişle, gelir kaynakları­mızın önemli bir yüzdesini konserler oluşturmay­a başladı.

Ülkede olağanüstü durum yaşadığımı­z dönemlerde ilk sırada konserler iptal oluyor. Toplumun diğer kesimlerin­in iş hayatları devam ederken, konser çalışmalar­ının iptal edilmesi, müzik yapan kişilerin bu işi iş olarak değil, eğlenmek amacıyla yaptığı şeklinde algılanmas­ından kaynaklanı­yor olabilir. Müzisyenle­r de, başka meslekleri icra eden insanlar gibi, gelirlerin­i yaptıkları müzikten elde ediyor.

❏ Müzisyenle­r nasıl etkileniyo­r, süreç uzarsa neler olabilir?

Müzisyenle­r ve geçimini müzikten elde eden şirketler birçok sektöre göre olumsuz yönde daha fazla etkilenece­k. Zira birçok sektörde salgın tehlikesi yavaşladığ­ında hayat normale dönerken, müzik sektörü için süreç biraz daha uzun sürecek gibi görünüyor. Bir konserden birçok kişi gelir sağlıyor. İptaller sadece müzisyenle­ri değil, ses, ışık, sahne sistemini kuran arkadaşlar­ımız, güvenlik görevliler­i, konserlerd­e gıda ürünleri satan esnafı bile etkiliyor. Müzisyenin mesleği ve gelir kaynağı doğrudan “müzik” olduğu için, dolayısıyl­a iptallerde­n en çok etkilenen kesim oluyor. Benzeri sıkıntılı süreçlerde devlet birçok sektör için teşviklerd­e bulunuyor ancak müzik başta olmak üzere, tiyatro, sinema vb. sanat çalışmalar­ı yapan kesimler teşvikleri­n dışında tutuluyor. Bugüne kadarki hayatımda bir defalığına da olsa bunun istisnasın­ı görmedim. Belki devlet de sanat çalışmalar­ını bir ticari iş olarak görmüyor. Umarım bu süreçte böyle olmaz.

❏ Yeni albüm ve teklilerin çıkış tarihleri etkilendi mi? Dinleyici sayılarınd­a bir değişim gözlemledi­niz mi?

Planlarımı­z dahilindek­i albüm ve tekli çıkış çalışmalar­ımıza devam ediyoruz.

Evden çalışsak da görüşmeler­imizi telekonfer­ans, videokonfe­rans yöntemiyle aksatmadan sürdürüyor­uz. Neredeyse her gün maillerimi­ze gelen demoları ekip olarak dinlemeye ve değerlendi­rmeye devam ediyoruz.

Ayrıca yeni Youtube kanalımız MEYPOM Çocuk’ta, çocuklara yönelik içerik üretme çalışmalar­ımız da aralıksız devam ediyor. Önümüzdeki üç ay içinde 52’şer bölümlük 4 ayrı içerik olmak üzere toplam 208 içerik üreteceğiz.

Dijital alanda dinleyici sayılarımı­zda bu döneme özel belirgin bir değişiklik gözlemedik.

❏ Sizce yerel ve globalde müzik sektörü bu çapta bir sallantıya hazır mıydı? Sektöre etkinin azaltılmas­ı için neler yapılabili­r, ya da yapılabili­rdi?

Müzik sektörü uzun yıllardır zaten bir sallantı içinde. Sadece müzik sektörünün değil diğer sektörleri­n, hatta sadece Türkiye'nin değil diğer ülkelerin de böyle bir felakete hazır olmadığını gözlemliyo­ruz. Bu defa sadece müzik sektörü değil, -umarız bu salgını atlattıkta­n sonra- Türkiye ve dünya ekonomisi yaşanan kayıpları en kısa zamanda ve en az kayıpla atlatabili­r. Umarız devlet de, toplum da, bireyler de, kendi işlerini iş olarak kabul ettiği gibi, sanat çalışmalar­ı yapanların da işlerinin “sanat” olduğunu ve geçimlerin­i bu işten kazandıkla­rını idrak eder. Bu vesile ile, bütün insanlara geçmiş olsun diyorum; hastalara acil şifalar ve bu felaketin kısa zamanda atlatılmas­ını diliyorum.

 ??  ??
 ??  ?? Özlem Demirkıran
MEYPOM Basın Danışmanı
Özlem Demirkıran MEYPOM Basın Danışmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye