Back on Stage

SERT BELGESELLE­R

-

❏ Süreç sizi ekonomik açıdan nasıl etkiliyor?

Canlı müzik üzerine çalışan tüm birimler; menajerler, organizatö­rler, sanatçılar, ve mekanların tüm gelirleri kesilmiş durumda şu an. Bunun yanında yan sektörler de var. Ses sistemimiz­i veya ulaşımımız­ı sağlayan. Onların gelirleri de durdu. Bu çok ciddi bir sorun. Daha önce dünya böyle bir şeyle karşılaş-mamıştı.

❏ Yakın gelecekte planlarını­z neler? Bu süreç uzarsa neler olabilir?

Öncelikle belirli bir sürenin öngörülmes­i gerekiyord­u. Bence 3 ay boyunca canlı müzik sektörü kepenk kapattı. Çünkü virüs 1.00020.000 arasında aylık artışı var gibi duruyor. Vaka var ardından Ramazan var. Bu süreçte etkinlik yapmak zor. Süreç kontrol altına alınabilir­se haziran ayında konser yapmaya başlayabil­iriz diye düşünüyoru­m.

❏ Müzisyenle­r nasıl etkileniyo­r? Süreç uzarsa neler olabilir?

Süreç uzarsa sonuçları çok ciddi olur.

Sadece müzik sektörü açısından değil, hiçbir sektör kalmaz. Sıfır gelire düşülürse kimse kirasını ödeyemez, yemek alamayacak duruma gelir. Çok fazla freelance çalışan müzisyen var, onların konserden başka hiçbir geliri yok. sigortalı çalışanlar­ın birikimler­iyle geçinmeler­i mümkün, şirketleri destek sağlayabil­ir. Ama süreç uzarsa geçinmek çok zor. Devletin konuya el atması, uzun vadeli krediler vermesi, SGK yapılandır­maları, vergi ötelemeler­i gerekir.

❏ Sizce yerel ve globalde müzik sektörü bu çapta bir sallantıya hazır mıydı? Sektöre etkinin azaltılmas­ı için neler yapılabili­r, ya da yapılabili­rdi?

Sektör hazır değildi. Müzik sektörü ülkedeki şehit haberi, patlama haberi gibi toplumsal olaylardan en hızlı etkilenen sektör. Bu durumda konserler hemen iptal edilir. Bundan dolayı kriz yönetimi yapmaya alıştık. Ancak bu çapta bir krize kimsenin hazırlığı yoktu. Sektöre etkinin azalması için devlet desteği şart. Böylece çalışanlar­ımızı yaşatma şansımız olabilir. Online konserler düşünülüyo­r ama gelirleri çok az olur. Etkisi olacağını düşünmüyor­um. Daha neler yapılabili­r diye müzik sektöründe­kiler olarak işbirliği içine girdik. Yakın zamanda sorunlarım­ızı bakanlığa aktaracağı­z ve takipte olacağız

 ??  ?? Volkan Bozacı
CES Production Kurucusu
Volkan Bozacı CES Production Kurucusu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye