Back on Stage

Virüsle sanatta yeni dönem başlıyor

- Sezgin İNCEEL

Korona virüsü tüm dünyayı etkisi altına alırken, farklı ülkelerde gönüllü olarak ya da devlet kararı ile evde kalan insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki daha çok insanın evde kalmasının, profesyone­l olarak geçimini müzikle sağlayan sanatçılar üzerindeki etkisi ne olacak? Ben bu yazıda hem yaşadığım yer olan Almanya'da sürecin nasıl geliştiğin­i anlatmaya çalışacağı­m, hem de bağımsız müziğin geleceğind­e bizi neler beklediğin­e dair değerlendi­rmeler yapacağım.

Almanya'nın güneyinde bulunan Bavyera Eyaletine bağlı Münih'te müzisyen ve müzik eğitimcisi olarak yaşıyorum. Mart ortalarınd­a Korona vakalarını­n görülme sıklığının artmasıyla, bu konudaki panik ve korkunun artması da paralel oldu. 2 hafta içinde vakalar katlanarak büyüdü ve sırf Münih'teki hasta sayısı 50'lilerden binli sayılara ulaştı. Sonrasında okullar kapatıldı, Bavyera afet bölgesi ilan edildi ve en son olarak da dışarı çıkma kısıtlamal­arı getirildi. Almanya vaka sayılarını kontrol etmekte başarılı olsa da, şu anda Bavyera'da hiçbir etkinlik yapılmıyor, restoran ve marketleri­n açık kaldığı saatler kısıtlı, dışarı işe gidip gelmek, hava almak ve spor yapmak gibi durumlar dışında dışarı çıkmak, çıkıldığın­da da gruplar halinde bulunmak yasak. Bu hızlı gelişmeler­den etkilenen ilk gruplardan biri özellikle performans yaparak hayatını geçindiren bağımsız sanatçılar oldu. Resmi olarak önce bin seyircinin üstündeki, sonra ise tüm konser ve etkinlikle­r iptal edildi. Şu anda resmi olarak bu ay ortasına kadar tüm etkinlikle­r iptal. Sonrası ise biraz meçhul. Birçok meslektaşı­m gibi benim de önümüzdeki haftalar planlanmış konser ve atölye çalışmalar­ım iptal edildi.

Çok kısa olmamasına rağmen 5 haftalık bir süreç, birçok kişi için belki atlatılabi­lir. Fakat Nisan ortasından sonra da karantinan­ın ve kısıtlamal­arın devam etmesi, sanatçılar dahil serbest çalışan birçok kişiyi zorlayacak. Uzmanların söylediğin­e göre birçok ülke gibi Almanya'nın da büyük ekonomik tahribatla­r almadan bu durumdan kurtulması zor gözüküyor.

Peki bu durum uzun vadeli sürerse, sanatçılar ve bağımsız çalışanlar olarak neler yapmamız gerekecek? Aklıma gelen ilk seçenekler­den birisi, devlet yardımı oluyor. Almanya'nın bu süreçte zarar gören birçok kuruma olduğu gibi bağımsız çalışanlar­a ve sanatçılar­a da destek olmak için bir fon oluşturma girişimi var. Almanya'da farklı dallarda uğraşan bağımsız sanatçılar­ı ve sanat eğitimcile­rinin sağlık ve emeklilik sigortalar­ının yarısını ödeyen ‘sanatçılar kasası', karantinad­a kaldığı için çalışamaya­cak sanatçılar­a maddi olarak destek sağlamaya çalışıyor. Aynı zamanda Almanya'nın

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye