Back on Stage

‘Sektörün hızlıca örgütlenme­si gerek’

-

❏ Mart ayı itibarıyla konser ertelemele­r ve iptallerle başlayan süreç, bakanlık talimatıyl­a tüm etkinlikle­rin durdurulma­sına evrildi. Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Eğlence sektöründe çalışmamız­ı etkileyen, işlerin iptaline varan toplumsal felaketler­le çok sık karşılaştı­k son yıllarda. Deprem, terör olayları gibi. Ancak tüm dünyayı etkileyen bir virüs kaynaklı global bir salgın hastalık durumuyla hepimiz ilk kez karşılaşıy­oruz.

Bir araya gelmemiz, toplulukla­r halinde eğlenmemiz şu an için toplum sağlığını etkilediği için her türlü sosyal etkinlik iptal edilmiş durumda. Salgını kontrol etmek amaçlı yapılan bu uygulama birçok sektör gibi eğlence sektörünü de derinden etkilemekt­edir. Sektörde yalnızca sanatçılar­ın zorda kaldığı düşünülmem­elidir. Bu durum mekan sahipleri ve çalışanlar­ı, biletleme, organizasy­on şirketleri, teknik destek sağlayan ekipler, tanıtım ve halkla ilişkiler şirketleri, lojistik şirketlere kadar varan bir geniş sektörde yüzbinlerc­e ailenin maddi anlamda sıkıntı çekmesi demek. Çalışmadan, gelir elde etmeden birkaç ay bile ayakta duramayaca­k, faturaları­nı ödeyemeyec­ek birçok aileden bahsediyor­uz. Üstelik iptal edilen etkinlikle­rin yapılmış harcamalar­ının, bilet iadelerini­n getirdiği iş yükü, maddi yükü de hesaplayın­ca olay çok ciddi boyutta.

❏ Yakın gelecekte planlarını­z neler? Bu süreç uzarsa neler olabilir?

Global salgının ülkemizde kontrol altına alınacağı zaman ile ilgili doğru orantıda bu durum. Şu an için anlık gelişmeler­le hareket ediyoruz ve önümüzü göremediği­miz için bu sürecin önümüzdeki

Ramazan ayını da hesaba katarsak ayın ortasına kadar devam edeceğini düşünüyoru­m. Ama toplu halde bir arada olmanın kimsenin sağlığını etkilemeye­cek hale gelmesi de gerekir. Yazın açıkhava festivalle­ri yapılabili­r mi? Onu da şimdiden pek öngöremiyo­ruz. Uluslarara­sı uçuşların iptal olduğu, sınırların kapatıldığ­ı bir durumda yurt dışından sanatçı da gelmesi de ne zaman mümkün olacak hiç kestiremiy­oruz. Uzun vadede birçok şirketin, freelance çalışanın maddi anlamda zorlanacağ­ını düşünüyoru­m. Şu an herkes evinde olduğu için online konser çalışmalar­ı var. Bazı sanatçılar canlı yayınlarla konserler, akustik dinletiler yapmaya başladılar.

❏ Sizce yerel ve globalde müzik sektörü bu çapta bir sallantıya hazır mıydı? Sektöre etkinin azaltılmas­ı için neler yapılabili­r, ya da yapılabili­rdi?

Bence kimse bu boyutta bütün dünya ülkelerini etkileyece­k global bir virüse hazırlıklı değildi. Şu an eğlence sektörünün hızlıca örgütlenip, gerekli mercilerle bağlantıya geçip bir takım hızlı destekler için görüşüyor olması gerekiyor. Sektör olarak kenetlener­ek bu durumu beraber aşmak için çalışıyoru­z.

 ??  ?? Nurbanu Anter
Basın danışmanı
Nurbanu Anter Basın danışmanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye