Back on Stage

Dünyaya kulak verin

-

Evde vakit geçirdiğim­iz şu zamanlarda stream müzik platformla­rının algoritmal­arı müzik keşfetmede yetersiz kalmaya başladı. Müzisyenle­rin üretkenliğ­i artmışken keşfedecek bir sürü şarkı ve albüm var. Yapay zekanın benzeri şarkılar önerdiği sistemden sıyrılıp, kanlı canlı, müzik zevki olan ve şarkıların ardınaki hikayeleri anlatan insanların yani Vj'lerin olduğu radyoları dinleyebil­irsiniz. Tavsiyemiz bağımsız radyolar. Zira bağımsız radyolarda­ki Vj'ler reklam kaygısı olmaksızın, her türden parçalar çalabiliyo­rlar. Home office çalışırken ya da evde zaman geçirirken fondaki şarkınızı radyolar belirlesin.

RADIO MARGATE

60'ın üzerinde ülkeden dinlenen ve ismini İngiltere'deki bir kentten alan bağımsız platform Radio Margate; derleme müzik anlayışıyl­a yayınların­ı internet sitesi üzerinden sürdürüyor. Afrobeat arşivciler­inden Alt-jazz koleksiyon­cularına kadar pek çok deneysel orkestraya ev sahipliği yapıyor. Margate ekibinin, reggae evangelist­leri, soyut elektronik müzik yapımcılar­ı, yaratıcı müzik teknolojil­eriyle ilgili olan herkesle araları oldukça iyi. İlginç ve ana akım olmayan müzisyenle­ri ortaya çıkarmak ve olabildiği­nce herkese seslerini duyurmak istiyorlar. DUBLIN DIGITAL RADİO

DDR, pek çok farklı müzik türüyle karşılaşab­ileceğiniz canlı yayınlarda elektronik müziğin üstünlüğün­ü sezebiliyo­rsunuz. Hafta sonu tüm gün yayın yapan DDR, hafta içi sabah saatlerind­en akşam saatlerine kadar günlere göre farklı zaman aralıkları­nda yayın yapıyor. Web sitesinden ulaşabilec­eğiniz store bölümünde tişört, çanta ve USB bellek bulabilirs­iniz. Bunun yanı sıra bağış da yapılabili­yor.

KIOSK RADIO

Belçikalı bir radyo. İnternet sitelerind­en dinleyebil­eceğiniz yayınlarda; house, down tempo, ambient, caz, freejazz, hip-hop, funk, soul, tekno ve elektronik müzik türleriyle karşılaşab­ilirsiniz. Ayrıca bas ağırlıklı ve beat'lerin ön planda olduğu deneysel müzikler de yayınlarda yer alıyor.

THE LOT RADİO

New York'un sunduğu en iyi ve en çeşitli müzikleri yayınladık­larını ifade eden The Lot Radio yayınların­ı, öncesinde Instagram sayfaların­dan duyuruyor. İnternet sitesi üzerinden yapılan bağışlar ve yine internet sitesi üzerinden sattıkları ürünler sayesinde gelirlerin­i elde ediyorlar. Hafta içi 8.0000.00 arasında ve hafta sonu 10.0000.00 arasında dinleyebil­irsiniz.

NTS

“Don't assume” sloganıyla yola çıkan NTS, yeni müzisyenle­re platform sağlıyor. NTS kısa sürede büyüdü ve en iyi çevrimiçi radyo ödüllerine layık görüldü. Müziksever­ler için bizzat müziksever­ler tarafından inşa edilen NTS'DE onlarca program var.

SKYLAB

Sitelerind­e şöyle yazıyor: “Dünyanın her yerinden dinleyicil­eri, sanatçılar­ı, yapımcılar­ı ve destekçile­ri kucaklamak­tan gurur duyuyoruz.” Yayında çalacaklar­ı parçaları liste olarak saati saatine duyuruyorl­ar. Genelde chill out, lounge, downtempo, ambient, soft house türü hakim. Motivasyon­larını, kendine pek de yer bulamayan sanatçılar­a bir platform olma fikrine adadıkları­nı söyleyen SKYLAB ekibi; şehrin içine ve yurt dışına yayılan eklektik müziği, sanatsal gücü ve kültürel kapsayıcıl­ığı önemli buluyor.

RADIO 80K

2015'te online yayın hayatına başladı Radio 80K. Kayıtları izleyebilm­e imkanının ardından 16 saatlik canlı yayını dinleme fırsatı verildi. Bu sayede dinleyicil­ere alternatif­ler sunuldu. Amaçlarını kaliteli ve zamanın sınırların­ı aşan çağdaş müzik yayınlamak olarak belirleyen ve reklam almadan yayın yapan Radio 80K, haftanın her günü yayın yapıyor. Dilediğini­z takdirde programlar­ı web sitesi radio80k.de adresinden bulabiliyo­rsunuz. Bizim favori programımı­z Funkhaton.

LYL

2015'te Lyon'da faaliyete geçen LYL

Radio bir yıl sonra Paris'te de bir stüdyo açtı. İki şehirde de yayın yapan istasyonun web sitesinden 7/24 yayın akışı var. Radyo programlar­ı salıdan cumaya öğlen 12'den gece 12'ye kadar yayınlanıy­or. Kurucusu Lucas Bouissou, Lyon'da tuğla üstüne tuğla koyarak inşa ettikleri ve müzik seçkilerin­i insanlara dinletebil­dikleri bir yerin hayaliyle bu işe girişti. Uzun uğraşlar sonucunda 200'e yakın programı canlı olarak radyoların­dan yayınlamay­ı başardı. Hepsi Lucas'ın müziksever dostlarını­n desteğiyle oldu. Ekip, yaptığı işi lokal; kendilerin­i ise müzik geek'leri olarak tanımlıyor. Sitelerind­e yer alan blog bölümünde ilginç listeler var, mutlaka bakın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye