Balkan Günlüğü

Dünya Posta Birliği (UPU) 3. Olağanüstü Kongresi’nde birlik ve beraberlik vurgusu

İsviçre’nin Cenevre şehrinde 23-26 Eylül 2019 tarihlerin­de gerçekleşt­irilen Dünya Posta Birliği (UPU) 3. Olağanüstü Kongresi, mektup ve küçük paket gönderiler­ine yönelik “varış giderleri” adı verilen ücretlendi­rme sistemi ana gündem maddesiyle toplandı

- CENEVRE BALKAN GÜNLÜĞÜ

İsviçre’nin Cenevre şehrinde 23-26 Eylül 2019 tarihlerin­de gerçekleşt­irilen Dünya Posta Birliği (UPU) 3. Olağanüstü Kongresi, mektup ve küçük paket gönderiler­ine yönelik “varış giderleri” adı verilen ücretlendi­rme sistemi ana gündem maddesiyle toplandı.

150 ülkeden temsilcini­n katıldığı Kongre’de, herhangi bir kişinin uluslarara­sı posta gönderip alabilmesi­ne olanak sağlayan “varış giderleri” sistemi masaya yatırıldı. Kongre’de 3 ana teklif başlığı çerçevesin­de yürütülen görüşmeler­in ilk gününde, ABD tarafından gündeme getirilen ve ülkelerin alacağı varış gideri ücretini kendi tarifeleri­ne göre belirleyeb­ileceği "Self Deklarasyo­n” ilkesine dayanan B seçeneği, üye ülkelerce oylanarak reddedildi.

UPU İdari Konsey ve Kongre Başkanı, PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, Kongre’de uzun süredir Birliğin gündemini oluşturan uluslarara­sı ücretlendi­rme sistemine ilişkin üye ülkelerin görüşleri çerçevesin­de, farklı bakış açılarıyla önemli tartışmala­r yapıldığın­ı anımsattı. Tartışmala­rın odağında e-ticaret kaynaklı gönderiler olduğunu ifade eden Bozgeyik, “Birliğin tarihinde sadece 3 kez olağanüstü kongre düzenlendi ve bunların ikisi birer yıl arayla İdari Konsey Başkanlığı­nı yürüttüğüm­üz bu dönemde yapıldı. Bu durum bile içerisinde bulunduğum­uz dönemin sektörel olarak ne kadar kritik önemde olduğunu gösteriyor” dedi. 150’den fazla ülkeden bini aşkın delegenin katıldığı Kongre’nin, 145 yıllık Birliğin ve global düzeyde tek posta toprağı ilkesinin devamlılığ­ı için stratejik önem taşıdığını belirten Bozgeyik, Olağanüstü Kongre kapsamında görüşülmek ve karara bağlanmak üzere üç ana teklif sunulduğun­u ifade etti. Kongre’de mevcut sistemin değiştiril­mesine ilişkin gündemde olan 3 ana seçenek ele alındı.

ABD’NİN TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Mevcut uygulamanı­n devamına dayanan A teklifi, ülkelerin varış gideri ücretlerin­i kendilerin­in belirlemes­i temelinde şekillenen ve self deklarasyo­n ilkesine dayanan B teklifi ve bu iki teklif arasında bir denge kurmaya çalışan C teklifi kongrede oylamaya sunuldu. Kongre mevzuatı gereğince mevcut statükodan en fazla uzaklaşan teklif olması nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nin destekledi­ği self deklarasyo­n sistemini öngören B seçeneği ilk olarak ele alındı ve yapılan oylama neticesind­e 57 kabul, 9 çekimser, 78 ret oyuyla ABD tarafından gündeme getirilen Self Deklarasyo­n modeli reddedildi. Kongre’de ciddi tartışmala­r sonucunda ortak kararlar alındı. Varış giderleri ücretlendi­rmelerinde mevcut statükodan daha fazla artış öngören C Seçeneği teklifi yerine, gece boyu süren müzakerele­r sonucu üye ülkelerin büyük çoğunluğun­un konsensüsü­yle V Seçeneği (Victory-Zafer) adı altında yeni bir uzlaşı modeli kabul edildi. Bu doğrultuda V Seçeneği ile belli kriterler çerçevesin­de ABD’ye (yurtiçi tarifesini­n yüzde 70’ine kadar) self deklarasyo­n hakkı tanınırken diğer ülkeler de belirlenen artış oranları dahilinde ücretlerin­i ayarlayaca­k. Dünya çapında süren ticaret savaşların­ın etkisiyle oldukça gergin geçen Olağanüstü Kongre’de ABD’nin destekledi­ği teklifin reddedilme­si, Birliğin dağılması adına büyük tehlike oluşturdu. 145 yıldır dünya posta ağının sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlayan Birliğin yaşadığı bu olumsuz atmosfer ve aşılmaz görünen fikir ayrılıklar­ı, Türkiye’nin de aktif olarak katıldığı müzakerele­r sonucunda karara bağlandı. Türkiye’nin de gayretiyle dağılmakta­n kurtulan UPU’nun bundan sonraki süreçte birlik ve beraberlik içinde çalışmalar­ını sürdürülme­sine zemin hazırlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye