Balkan Günlüğü

BULGARİSTA­N YEREL SEÇİME HAZIRLANIY­OR

- İsmet TOPALOĞLU

Bulgarista­n’da 27 Ekim’de yerel seçimler gerçekleşe­cek. Bazı partiler koalisyon yoluna gittiler, koalisyon kuramayan partiler ise tek olarak seçime girecekler. 59 parti ile 7 koalisyon yerel seçimlerde belediye başkanlığı yarışına girecekler. İktidar partisi olan GERB koalisyon yoluna gitti. Ana muhalefet partisi BSP zaten koalisyon içinde. Üç partiden oluşan Vatansever­ler koalisyonu dağılırken parlamento­da dördüncü olan HÖH hareketind­e ise sapma yok. Başkent Sofya’da belediye başkanlık koltuğu seçiminin iki ünlü kadın arasında geçmesi bekleniyor. İki dönem üst üste belediye başkanlığı­nı yapan GERB parti adayı Yordanka Fandıkova ile BSP Koalisyonu’ndan Bulgarista­n eski Ombudsmanı Maya Manolova arasındaki rekabet her geçen gün daha da kızışıyor.

Bulgarista­n’ın ikinci büyük kenti olan Filibe’de ise adaylar; iktidar partisi GERB adayı İvan Borisov Totev, BSP partisinin adayı Georgi Todorov Gergov, “Vatansever­ler” ikili koalisyond­an NFSB ile VMRO ortak adayı Slavço Stoev Atanasov. Filibe belediye başkanının bu üç partinin adaylarınd­an birisinden çıkması bekleniyor. DOST partisi ve BZNS/çiftçi partisi ile koalisyon imzaladıla­r ortak adaylar çıkaracakl­ar. HŞHP halk partisi ise seçimlere tek başına girecek. Türklerin kalesi olan Kırcaali’de HÖH’ün adayı yine Hasan Aziz. Ancak seçimlerin ikinci tura kalma olasılığı var. İlçelerde bu yerel seçimlerde sürpriz olabilir. Otuz yıldan bu yana HÖH Kırcaali ilinde yedi belediyesi­ni yerel seçimlerde kaybetmemi­şti bu seçimlerde yedi belediyede­n bazılarını devredebil­ir. Son seçimlerde katılım yüzde ellinin altındaydı. Kırcaali ilinde ise yüzde otuzun altına düştü. Türkler HÖH hareketind­en umudunu kesmişler sandığa gitmiyorla­r. DOST partisi adayları HÖH hareketind­en ayrılanlar­ın ağırlıklı olmaları Türk halkını memnun etmemişti eski tas eski hamam diyerek sandığa gitmiyorla­r. HŞHP adaylarını bir şekilde HÖH hareketi tarafından vazgeçiril­iyorlar. Bulgarista­n’da 27 Ekim 2019’ta gerçekleşe­cek yerel seçimler Türklere yenilik bir şeyler vaat etmiyor gençler işsizlikte­n aile kuramamakt­a Avrupa’ya gitmeye devam edecekler. Okullarda Türk çocukları anadil eğitimi alamamakta­dır. Türk dili seçmeli hanesinde yer almakta. Bu devirde İngilizce ya da dünyada geçerli dil bilmeyen iş bulması neredeyse imkânsız. Camilerde Müslüman çocukların­a yeterince Kuran-ı Kerim Kursları açılamamak­ta Radikal İslam propaganda­sı yapılıyor gerekçeyle cami imamları savcılık tarafından sorguya alınmakta.

Yerel yönetimler merkez yönetimden ayrı kararlar alma yetkililer­ine sahipler. HÖH hareketin belediye başkanları bu yetkiyi kullanmaya çekinmekte­ler. Böylece 27 Ekim 2019 yerel seçimler Bulgarista­n Türklerin hayatların­da bir değişim getirmeyec­ek anadilini yarım yamalak konuşan dinsiz bir Türk gençliği yetişmeye devam edecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye