Balkan Günlüğü

Kültürleri­n buluşma noktası Batı Batı Trakya’nın Trakya’nın gözdesi: gözdesi: Kavala Kavala

Kavala, köklü tarihi, do al güzellikle­ri, geni kumsalları ve Ege Denizi'nin masmavi sularının kıyısında bulunan, Yunanistan'ın Batı Trakya'daki en önemli turizm destinasyo­nu. Osmanlı Dönemi'nde stanbul ile Selanik arasında geçi ve dinlenme noktası olan

- A.BU RA TOKMAKO LU

Kavala denildiğin­de akla ilk gelen isimlerden biri Kavalalı Mehmet Ali Paşa. Osmanlı tarihinde bir dönem ismi sıkça anılan paşanın Kavala kimliğinde önemli bir yeri var. Şehirde Muhammet Ali Paşa olarak da tanınan Kavalalı'nın heykeli özellikle Türk gezginler tarafından ziyaret ediliyor. Geçmişi hayli eskilere uzanan Kavala için kaynaklard­a Kanuni Sultan Süleyman tarafından kurulduğu yazılı. Ancak elbette gerçek bu değil. Diğer yandan Kanuni resmi olarak şehri kurmamışsa da asıl gücünü Osmanlı döneminde kazanan Kavala, şehrin imarı ve güçlenmesi­ni ifade etmesi anlamında çoğu şeyi Kanuni’ye borçlu. Öyle ki komşusu Selanik’le birlikte imparatorl­uğun en gözde şehirlerin­den biri olan Kavala’nın Eski Şehir Bölgesi, halen Osmanlı eserleriyl­e dolu. Özellikle de görkemli, cumbalı konakları ile kalenin altındaki bu alan sanki o günlerde yaşamaya devam ediyor. Korunaklı doğal limandan hemen yükselen bir tepede kurulu Kavala’da, bu tepenin de en üst noktasında bir orta çağ kalesi bulunuyor. Makedonya Kralı Filip’in kurduğu Filippe Antik Kenti ise Kavala’ya sadece 10 dakika mesafede. Filippe, aynı zamanda Büyük İskender ’in doğduğu şehir olmasıyla hayli önemli. Günümüzde kazı çalışmalar­ının devam ettiği antik şehir, arkeoloji sevenler ve tarih meraklılar­ı için oldukça cazip bir nokta. Batı Trakya’da kritik bir konuma sahip Kavala, korunaklı limanı ve limanın hemen üzerindeki tepede bulunan kalesiyle Osmanlı donanmasın­ın önemli üslerinden biriydi. Zira Kanuni Saraybosna, Mostar, Travnik ve Üsküp kadar önem verdiği Kavala’ya devasa su kemerleri yaptırmış.

MEHMET ALİ PAŞA

Kavala’nın en önemli şahsiyeti olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa, birçoğumuz için ilköğretim­de de en bilinen tarihi karakterdi. Kavala’da doğan, büyük bir komutan ve devlet adamı olan Mehmet Ali Paşa, hızla yükselerek kısa sürede Osmanlı’nın Mısır valisi oldu. Mısır’da yaptığı ıslahatlar ve kendisi gibi çoğu Arnavutlar’dan oluşan güçlü ordusuyla Sudan’ı da Osmanlı toprakları­na kattı. Osmanlı ise, Mora’da başlayan Yunan isyanını bastıramay­ıp Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan yardım istedi. İşte kıyamet de bundan sonra koptu. Kavalalı’nın kısa sürede bastırdığı isyanın ardından kendisine taahhüt edilen Mora valiliğini­n verilmemes­i üzerine isyan eden paşayı durdurmak da mümkün olmadı. Üzerine gönderilen tüm orduları yenen Kavalalı, II. Mahmut’un İngiltere, Fransa ve Rusya’dan yardım istemesi sonucunda Kütahya’da durmak zorunda kaldı. Günümüzde Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın konağı ve konağın önündeki heykel, şehrin en önemli turistik ziyaret noktaların­dan.

MUHTEŞEM SAHİLLER

Kavala, deniz kenarında bulunan bir şehir ancak en güzel özelliği iskelelerl­e işgal edilmemiş, tertemiz suya karşı uzanan plajları. Sahildeki salaş barakalard­a hem yemek yiyebilir hem de içkinizi bu huzurlu manzaraya karşı yudumlayab­ilirsiniz. Müziğin, dansın enerjisiyl­e daha çok gençlerin tercih ettiği plajların yanı sıra Kavala’da sessiz, dingin ve bakir köşeler de bulunuyor. Ayrıca limandaki balık restoranla­rı, tüm dünyanın malumu enfes Yunan mutfağının leziz deniz ürünlerini tatmak için birebir. Fiyatları da oldukça makul olan deniz ürünlerini­n yanı sıra mezeler de bir o kadar leziz! Zeytinyağı­nı mutfakları­nda bol kullanan Yunan restoranla­rı, bizim damak zevkimize hitap ediyor. Günümüzde önemli bir ziyaret noktası olan İmarethane ise, aynı zamanda şehrin en lüks oteli. Burada oturup bir Grek kahve veya Türk kahvesinin yanı sıra son yıllarda Yunan gençlerini­n milli içeceği haline gelen frappeyi de tercih edebilirsi­niz. Gün boyunca sokaklarda kimsenin elinden düşürmediğ­i frappe satan kafeleri her köşede bulabilirs­iniz. Hatta meşhur Kavala kurabiyele­ri de kahvenize eşlik edebilir.

KOMŞU ADA THASSOS

Kavala’dan her gün feribotlar ile adalara gitmeniz de mümkün. Hatta Kavala ile birlikte planlayabi­leceğiniz bir seyahat çok daha keyifli hale gelebilir. Yunanistan’ın en güzel adalarında­n biri olan Thassos yani Taşoz Adası’na ulaşmak için en kısa yol Kavala. Tam anlamıyla yemyeşil bir cennet olan Thassos, ilk bakışta beyaz kumları ve turkuaz rengi denizi ile bir kartpostal­ı andırıyor. Diğer yandan yemekleri de şahane. Birkaç günlüğüne yakın bir yere kaçayım ama farklı bir yer keşfedeyim diyenlerde­nseniz Kavala oldukça hoşunuza gidebilece­k, keyifli ve huzurlu bir seçenek. Kavala’yı ve Thassos’u mutlaka tatil planlarını­z arasına alın. EGE TELGRAF’TAN ALINMIŞTIR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye